torsdag 16 april 2009

DET GÅR FORT NU!


(BILDERNA BLIR ROLIGARE OM DU KLICKAR PÅ DEM)
Pälsklädda damer ;)!
Backsippa som blommar innan bladen utvecklas. De mycket håriga blommorna och blomskaften skvallrar om en växt som trivs i kallt klimat. Har haft denna i några år nu och den har trivts bra trots många rätt milda vintrar. Den trivs bra i lite fuktig grusrabatt i sol eller halvsol.
Även hos mig har denna trevliga buske börjat blomma. Magnolia stellata, stjärnmagnolia var namnet! En av de mest lättodlade magnoliorna. Upptäckte att den hade börjat blomma när jag skulle skaka sängkläder ute i kväll .

Fransklocka, Shortia uniflora trivs så förträffligt i ren torv i lodrät position. Har placerat dessa mot norr. De skall absolut inte plågas av middags- eller eftermiddagssol.
Denna japanska pärlemoskimrande klocka är vintergrön och fin året om. Den är rel. lätt att föröka via nya rotskott. Att föröka den från frö är lite knepigt - sådden måste vara fuktig hela tiden. Själv lägger jag en bit torv i genomskinnlig plastpåse och öppnar den bara om jag måste vattna - typ en gång på året. För mig tar det två år att få så hanterbara plantor att de går att skola om i egna små krukor. Jag väntar ytterligare ett år innan jag planterar dem ut.
En solgul Draba. Vet inte om den är en D. rigida (fröerna hette så) eller D. aizoides (tycker att utseendet stämmer bättre).

Varje dag bjuder på något nytt i blomväg och jag blir aldrig mätt på att bara titta på dem...glömmer alldeles bort ibland att jag är ute för att städa i trädgården...

8 kommentarer:

 1. VIlka roliga backsippor i sina långhåriga pälskläder. De ser exotiska ut, men verkar ju passa i Sveriges kyliga klimat, med så mycket på fötterna. Kan jag bara få säga att den första bilden av magnolian är helt, helt underbar, vilken bild. Önskar jag kunde ha Magnolia men har fått höra att de ogillar starkt exponerade platser med mycket vind (d v s vår trädgård).

  SvaraRadera
 2. Fransklockan väckte ett viss ha-begär, kan jag tala om ;-) Det är farligt att titta på din blogg! Backsippa har jag också, i en illande röd färg dessutom, måste säga att din har den RÄTTA färgen. Den står inte speciellt fuktigt, men trivs ändå, men det har tagit många år innan den blev stor och frodig, så de kanske växer snabbare om det är fuktigt. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilka godingar du visar.
  Tänk att vi i innlandet har hunnit i kapp er?
  Det händer nog ungefär lika här.
  Jag är precic lika dan...ska städa upp i trädgården men kommer på mig att jag ligger raklång på marken och "pillar" runt någon växt för att se om den klarat vintern.
  Fast det är ju det som är tjusningen...eller hur!
  Ha en underbar trädgårdshelg Ken.

  SvaraRadera
 4. Skäggiga damer är det något visst med. I alla fall om det är backsippor eller magnolior.
  Önskar jag hade planterat magnolior för många många år sedan så jag hade haft ett par stora träd nu, men önska går ju bra :-)
  trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Tänk att våren ligger ett par veckor efter hos oss än hos er, trots att det inte är mer än max en mils avstånd mellan våra gårdar. Vår Magnolia har ännu inte hunnit så långt.

  Kramar från oss på Jambacken

  SvaraRadera
 6. Anja, vilka bilder av Magnolian!!! Helt makalösa! Jag förstår att du glömmer tid och rum när du är ute i din trädgård så mycket vackert som du har där.
  Tur att kommer ihåg att ta med kameran och föreviga allt så att även jag får lite vårkänslor. Tack för det!
  Ha en trevlig helg!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Kan tro att du glömmer vad du ska göra när det blommar så fint hos dig:)
  Nu vill jag också ha en Magnolia!! Lät bra när du skriver att den är lättodlad:)
  Ha det gott bland blommorna.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan