söndag 24 maj 2009

TRÄDGÅRDSTANKAR


".....en av de tidigaste vetenskapliga studierna av blommor som botaniska objekt (min kursiv) och som källa för "ärligt välbehag och svalka för själen"." (TRÄDGÅRDSKONSTENS HISTORIA, sid 176, av PENELOPE HOBHOUSE/NATUR OCH KULTUR) Boken skrevs av den flamländske botanisten Rembert Dodoens (1517-1585; Dodonaeus). Trädgårdens växter odlades annars förr mest i medicinskt syfte.
Det tycks råda tre olika trädgårdsinriktningar just nu: den arkitektoniska, den lustgårdsbetonade och den botaniska.
Att skapa trädgård utifrån ett botaniskt intresse mer än ur ett arkitektoniskt eller lustgårdsbetonande perspektiv ligger inte i tiden. Däremot höga perenners lustgård med en överflöd av rekvisita eller som i Ulf Nordfjells uppmärksammade trädgårdar med stram arkitektonisk form och ett minimum av växtarter - ja, växter över huvudtaget - talar sitt tydliga språk som nuvarande trädgårdstrend. Huruvida privata trädgårdsägare blir influerade av hans sterila trädgårdsestetik återstår att se.
Dolly Parton sa att :"Det är dyrt att se billig ut"(hon syftade på sig själv inte någon trädgård;)!) - men jag undrar om det inte är minst lika dyrt att se dyr ut som Ulf N's trädgård!

Ibland drabbas jag av en tillfällig släng av avund över någon "perfekt" trädgård oavsett vilken inriktning den har. Min egen trädgård är trots allt under utveckling med mycket kvar att göra. Men, det räcker med att komma hem så har jag glömt avunden och känner bara inspiration och dessutom har jag rätt fina partier också...

Att i olika rum samla botanisk mångfald inom växtfamiljer, släkten och arter är för mig trädgården personifierad. Visst vill jag ha allt tilltalande även för en estet, men det tar tid och ibland är det svårt för en själv att se vad som inte är så lyckat - jag ser ju min trädgård genom förälskelsens dimmoln!

Ju mer jag läser trädgårdslitteratur desto mer tydligt blir den kinesiska florans inflytande hos mig.

Men även den japanska.
Växternas mångfald ger mig "ärligt välbehag och svalka för själen" . Botanisk mångfald kräver biotopernas mångfald och det är kanske just detta som är (en vacker)trädgård för mig.


Men, det finns stunder då jag önskar att jag hade lämnat allt åt Naturen! Att bekämpa den är ett tufft uppdrag - mitt uppdrag given av mig själv är att "leverera" (modernt uttryck just nu;))!) en trädgård där varje rum bjuder på synlig vinst över naturen till förmån för den kultiverade trädgården!

18 kommentarer:

  1. Jag kan inte annat än att hålla med dig. Jag skulle väl kunna tänka mig en lite stramare trädgård - men inte om det går ut över mångfalden! Däremot försöker jag att trots det ständigt ökande antalet arter inte göra den för plottrig, utan samla släktingarna i grupper (så gott det nu går).

    Men du, vet du inte att en trädgård är perfekt när dess ägare är nöjd, oavsett vad "expertisen" säger. Jag är alldeles övertygad om att din trädgård är helt perfekt!
    /Helen

    SvaraRadera
  2. Jag tror man måste skilja på proffsens tävlingsdesign och amatörers trädgårdar och odlarglädje. Visst influeras vi av trender, men odlarglädjen tar oftast överhanden. Och nog är vi amatörer - även om du är en vansinnigt proffsig sådan!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Kära svärmor!

    Visst vinner du över naturen! Du har en underbar trädgård, där du lägger ner hela ditt hjärta och det märks när man strosar runt i den.

    Kramar från Jambacken

    SvaraRadera
  4. Tack för ett fint inlägg! Dina tankar om naturen håller jag med om, naturen kan man inte alltid överträffa. Men, all natur är ju inte jättevacker och då måste man ju gå in och "hjälpa till" ;-) Nej, det måste man ju såklart inte, men trädgård är ju en process (enligt såsom jag vill ha det). Inte skulle jag vilja ha en färdig trädgård, där ingenting skall röras, utan det ska se ut just som den är skapad år ut och år in. Hemska tanke. Men det är förstås särskilda "regler" för en show garden! Den måste ju sticka ut litet!
    Ha det gott! /Ruben

    SvaraRadera
  5. Det låter som om du har en helt underbar trädgård med stora ambitioner. Och ibland kan, åtminstone jag, bli lite trött på allt som "måste" göras för att upprätthålla den standard jag en gång tänkte. Men, men...för det mesta är det ju bara härligt, spännande och, genom sådana som du, lärorikt att syssla med trädgård både i naturen och på bloggen.

    SvaraRadera
  6. Min trädgård finns för lustens skull och för mina sinnen därför har jag så svårt att hålla en röd tråd genom hela trädgården eller skaffa en plan och följa den när jag förändrar eller förnyar.
    Och att bara få vara ute bland jord och blommor är precis som du säger det ger "ärligt välbehag och svalka för själen"

    SvaraRadera
  7. Att arbeta mot naturen är lika utvecklande som att slå huvudet i en sten upprepade gånger. Men att i samklang med naturen skapa en alldeles egen oas - det är en lisa för själen. Jag har äntligen lärt mig acceptera kirskålen som en del av min natur (nåja delvis iaf)och genast blir livet lite enklare.
    Är Maiogin en av de sticklingsförökade? Ser lika fin ut som min ;)
    Lena

    SvaraRadera
  8. Oj, det var något nytt Lena! Det visste jag inte.

    SvaraRadera
  9. Visst kan man njuta av skönheten i en perfekt skapad trädgård av ett proffs men inte är det så jag vill ha det.
    Nej, jag vill ha min personliga mix som jag trivs med och tycker är vacker. Och som jag orkar upprätthålla utan att ägna hela min fritid till trädgården.
    Som vanligt vackra bilder...Glaucidium palmatum tycker jag mycket om.
    Jag är säker på att din trädgård är helt underbar även i mina ögon!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  10. Den trädgård är endast vacker där det bor en ägare som älskar den. Sen kan Kirskålen, maskrosorna...mmmm växa hej vilt, spelar ingen roll, bara den som bor där sätter ner fötterna på sin lilla plätt här på jorden och känner HÄR MÅR JAG BRA AV ATT VARA!!!!!
    Kramar Carina

    SvaraRadera
  11. Underbara bilder. Kl fuderingar. Det ena utesluter inte det andra. Emma Lundberg förespråkade redan på 1930-talet fåtal ganska vanliga växter, det behövde inte vara så märkvärdigt för att bli fint. Ulla Molin fortsatte i samma spår, hon "målade" gröna landskap med ganska få växter.

    SvaraRadera
  12. Det är det som är viktigast med trädgård att man mår bra när man är i den. Sedan om det är en rosa maskros eller en gul är en smaksak.
    Fast jag är imponerad av din vilja och lust att lära dig så mycket om växter. Jag är på upplärning men det kommer att ta tid.
    Har jag ett namn till växten + lapp så är lappen borta innan jag hinner in och skriva upp det.
    Jag läntar verkigen tills den dag jag skall få så din trädgård.
    Kram
    annika

    SvaraRadera
  13. Älskar blommor alldeles för mycket för att kunna ha en stram trädgård :)
    Det blir gärna lite rörigt. men vad gör det. Bara jag gillar det!
    Och din trädgård är verkligen underbar, Anja!!!!!

    Kram Mari

    SvaraRadera
  14. Nä... stramt blir det nog aldrig hos mig/oss!;-) Och ingen klar "inriktning" heller! Vare sig i form, färger eller växtval. Det motarbetar jag medvetet!;-)
    Jag kan inspireras av andra´s trädgårdar. Men jag har aldrig någonsin haft önskan om att ändra "inriktning" till något jag sett eller att kopiera någon stil. Min/vår trädgård är & ska vara vårt alldeles eget paradis- format av oss efter vår själ! (Hur det än är & blir!;-)...) Det är "vitsen" med trädgård, tycker jag (vi)!;-)
    Men oh vad gärna jag besöker & njuter & kan beundra andras trädgårdar- av alla sorter!!!!

    SvaraRadera
  15. Anja
    Du har ett härligt paradis. Alla trädgårdar, och då menar jag inte tomten som hör till huset, utan när man gjort om tomten till en trädgård, är paradis, tycker jag. Medvetet eller omedvetet skapar vi något som vi tycker om att vistas i.
    Leve mångfalden!
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  16. TACK FÖR ALLA OLIKA KOMMENTARER!
    HELEN säger att att hon vill inte ha det "plottrigt" som annars är lätt hänt när man vill ha många olika växsläkten. Det är där den "botaniska", privata trädgårdens dilemma kommer in. Men alpina växter är så små att det aldrig blir plottrigt eller fel färgkombinationer!
    LENA har löst sina problem med att odla i samklang med naturen - naturligtvis det klokaste om man vill slippa all slit som t.ex.jag håller på med, men vill man som jag odla alpina växter och inte naturligt ha alper på sin tomt får man ju bekämpa naturen och skapa alperna själv.
    Botaniskt intresse och naturen i ens egen tomt går inte alltid hand i hand.
    Men, jag är inte alldeles omedveten om vad som även naturligt trivs på min tomt - rododendron och surjordsväxter behöver jag i princip bara sätta på plats och de frodas fint.
    Ett tips för den som inte vill jobba mot naturen utan med den är att se vilka ogräs som trivs på tomten.
    ("Ogräs" berättar mycket om jorden - som ett ex: nässlor = mull-och kväverik jord. Blåbär, lingon och ljung = jorden har lågt pH.)
    MEN, rosor undviker jag (nja, inte helt) för dem får jag fjäska för att de skall trivas.

    Och NATURLIGTVIS gör vi, var och en av oss, så som vi vill i våra privata trädgårdar, men jag undrar verkligen hur många av oss som envetet kör sitt eget "race" opåverkad av trädgårdsmagasinernas influenser som just nu går ut på prylkonsumtion mer än odling. Själv är jag ambivalent. Tycker att trädgård skall vara mer för växter och mindre för prylar, men jag har sett så otroligt vackra trädgårdar med många prylar att just nu vet jag inte riktig var jag står i frågan. Helt klart har det smugit in lite "lullull" även i min trädgård;))!/Ha det gott allesammans, Anja

    SvaraRadera
  17. Spännande att läsa om dina tankar kring trädgård och du lyckas verkligen sammanfatta de stora trenderna idag på ett bra och intressant sätt. Det känns skönt att trägård (jag känner det åtminstone så) är befriat från många måsten - var och en får bli salig på sin sak!). Det är inte bara pengar som investeras i en trädgård utan också tid, själ och hjärta och då måste den spegla ens personlighet och engagemang och inte något annat (trend till exempel). Gillar mångfaldheten hos dig och alla spännande växter. Skulle gärna lära mig mer om kinesiska och japanska trädgårdar/växter.

    Ha det gott! Kram Karin

    SvaraRadera
  18. Vad trist det vore om alla tradgardar sag likadana ut! Det ar val helt ratt att skapa den tradgrad som kanns ratt or en sjalv. SJalv ar jag ju formgivare fran borjan sa sjalvklart spelar komposition in for mig - men samtidigt vill man ju ha det inbjudande och mysigt, da far det inte bl for formgivet! Jag tycker du ar tapper och fantastisk med dina alpiner. Sjalv har jag nog med att klura ut vad som trivs har naturligt!

    (ursakta spraket, skriver pa engelskt tangentbord!)

    SvaraRadera