torsdag 28 maj 2009

VÄXTER I STORA OCH SMÅ KRUKOR UTE

TACK FÖR HJÄLPEN TILL STRULANDE TEKNIK!!
Har laddat ned Mozilla Firefox genom adressen jag fick av Karin
Nu kommenterar jag via MFF och lägger inlägg med IE. Det får duga så länge - det funkar ju!

Det finns så många vackra, men ack så aggressiva växter som i varje fall jag inte vill ha på friland trots deras skönhet. En av dessa är rönnspirean som breder ut sig hämningslöst efter några år. MEN! I kruka är dessa egenskaper bara positivt. Krukan kan stå ute året om och detta vackra buske gör sitt allra bästa för att bli stor och stark i sitt begränsade rotutrymme.Jag känner en familj som odlar vanlig skogsrönn i krukor på terassen, åtta våningar uppe i luften. Helt fantastiskt vad vacker det är!

Rosenpelargonen 'Rococo' fick jag en sticklig av Katarina förra året. Nu blommar denna vulgoprinsessa precis så kittlande sockersött som ingen sann estet kan tåla;))!
Den gulbladiga plistern hoppas jag att Birgitta har lust att lämna namet på! Den är ju såååå läcker Birgitta.
Funkian har stått i denna kruka ute i åtta år. Vinter som sommar. I just loooove it!
Bloddracenan har jag haft i sju år nu (tror jag) och det skulle uppskattas väldigt mycke' om den ville äntligen blomma i sommar (hööör ni det där Uppe?)! Den är ca två meter hög från stam till krona och väger "ton" med jord och kruka. Tack vara maken som går på gym fixar vi att flytta den till källaren över vintern än så länge.....men HUR länge?


Här har jag börjat en liten presentation av mina krukodlade trädgårdsväxter.


Om man vill ha växter som man inte vill flytta ut och in, men vill ändå ha krukor ute på ställen där det är kanske lite svårt att få något annat att trivas i jorden eller på terasser och balkonger så skulle jag rekommendera att ta rotskott eller vildsådd av vildväxande träd och buskar ute från naturen efter konsultation av markägaren. Man får inte heller ta växter från naturreservat el. dyl. Det förvånar mig faktiskt att folk inte har en jörk, bok, ek, tall eller t.ex. gran i kruka på balkongen!

15 kommentarer:

 1. Tack för den presentationen!
  Känner som du när jag ser andras trädgårdar, men när jag kommer hem till (eller ut på) min lilla plätt, så blir jag lugn & glad igen.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Vilken växt tillhör de vackra bladen på bilden mellan Katarina och Birgitta? PS Dina växter artar sig bra! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Eller så kan man låta bli att ta bort allt sly, om man är riktigt lat.. Formklippa asp, salix, små tallar, bollformade björkar och annat. Om man tar SMÅ plantor, ex rotskott av rugosa, midsommarros, syren och vattnar dem flera år (!), kan man få dem växa nästan på ett berg (jag har 5 cm jord).

  Vacker hängampel av snäckskal.

  SvaraRadera
 4. Toppenbra tips. Själv har jag min "bokskog" i kruka (=1 liten planta).
  Eva

  SvaraRadera
 5. Hejsan Anja, så mycket fint! Funkian är ju superfin riktigt frodig precis så som de skall vara, jag har inte haft tur med dom men jag får nog lov att prova igen.
  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 6. Lite rodnande måste jag erkänna att jag har grävt upp ett rotskott av en Rönnsumak i parken en gång, numera är det lilla skottet ett litet träd i min trädgård:)
  Pelargonen är helt underbar..

  SvaraRadera
 7. Det tog ett tag innan jag fattade att det inte var en ros, tyckte bladen såg så fel ut :-) Vacker den där Rococo!

  Jag lyckades till slut få bort rönnspirean ur trädgården, men grannen har den kvar så den gör tappra försök att ta sig in till mig igen :-)
  Christer.

  SvaraRadera
 8. Åh, så vacker Rococo-pelargonen är:)))

  SvaraRadera
 9. Va bra att det fungerar! :) Min Roccoco dog i höstas men fick en ny stickling i våras och till min glädje blommar den nu. Inget för minimalisten men jag tycker den är toksöt!

  Kram Karin

  SvaraRadera
 10. Bra idé. Då ska jag krukplacera en av de många fågelsådda Rönnsumak-arna som jag ständigt går här & gräver upp!;-)
  Så bra att du också fått fixat för Blogger via Mozilla Firefox!

  SvaraRadera
 11. Fina krukor. Vi har en Janansk Rönnspirea med röda bladutskott, har märkt att den börjat sprida sig, men den är så vacker. Bra tips att sätta den i kruka.
  Ha det gott
  Kram Carina

  SvaraRadera
 12. Tack för din jättefina kommentar hos mig. Och du, tipset om krukodling av rönnspirean tog jag tacksamt emot.

  SvaraRadera
 13. Tack för kommentar inne hos mig! Jag håller med dig, det blev rörigt även för mig att sära på inredning och trädgård. Nu finns allt på samma ställe: Häxor & Änglar (med ny topp-bild från i dag). Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 14. Jättesnyggt Anja! Krukor är perfekt i många sammanhang. Enda nackdelen är som du säger att de blir så tunga. Nu har jag inskaffat ett antal hjulförsedda "fat" vilket underlättar något.
  Lena

  SvaraRadera
 15. Jag tror detta ar din romantiska sida, Anja. Du gissar alldeles ratt - den rosa ar sa sot att det svider i ogonen, men vacker rosenform! Hostan ar underbar, och inte ett enda snigelhal!

  (ursakata spraket, skriver pa engelskt tangentbord1)

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan