onsdag 10 juni 2009

SÖNDAGEN TILLBRINGADE VI I SKÅNE OCH I HALLAND

(Klickbar bild. Den längre ner är det inte - därför var jag tvungen att lägga bilden högst upp så att jag slapp att göra om allt!)
Vi besökte Eva Robild i hennes trädgård och Gun-Britt och Bernt Nilsson i deras två trädgårdar. Vädret var hyfsat med lite sol då och då och vi slapp regn, men vinden var rätt rå under stundom.
Jag har lämnat bort husbilderna för att begränsa inläggets längd.
***************************************************************************************
Evas trädgård är en "familjeträdgård" i stadsmiljö. Höga häckar, stort växthus, en liten damm och många buskar och träd ger en lummig och trivsam stadsträdgårdsatmosfär där barn och vuxna trivs.

************************************************************************************
************************************************************************************* Gun-Britts och Bernts trädgårdar, villaträdgården i Halmstad och torpträdgården vid Nissan, berättar om skicklighet och kärlek till odlandet. Torpträdgården ligger nu mera närmast hjärtat för båda. Där har Bernt återhämtat sig efter en lång och svår sjukdomstid.

*************************************************************************************
TORPTRÄDGÅRDEN

Jag har valt att försöka ta mera översiktsbilder från de nilssonska trädgårdarna. Blombilder hittar du hur mycket som helst i deras egen, mycket pedagogiskt upplagda hemsida Alpinodlarna i Halmstad.
En liten digitalkamera är inte gjord för att ta helhetsbilder, men jag har gjort så gott jag har kunnat för att fånga den här underbara vyn i torpträdgården .
Uppvuxna, gamla äppelträd med knotiga stammar. Kullformade rabatter ligger somvackra öar här och där. Växtmångfalden är stor och Bernt och Gun-Britt förökar sina växter själv. Bernt anser att sticklingförökning ger de finaste, de mest kompakta plantorna.
Det är en stor tomt på 5000 kvm som gränsar i norr mot Nissans floddal.

ETT STORT TACK TILL GUN-BRITT OCH BERNT ATT VI FICK KOMMA!
Några timmar känns alldeles för kort, men vi kommer igen en annan gång - om vi får!
Sten-och grusrabatt med rariteter. Just nu blommar bl.a. olika Dianthus plus en massa annat trots att mycket har redan blommat över.

Här syns en kullformig rabatt tydligt. Fördelen med en sådan rabatt är att man kan uttnyttja alla väderstreck för olika växters olika behov.

I dammen formligen trängs näckrosblad. Vattnet är rent från alger p.g.a. hästsvansen, Hippuris vulgaris, som renar vattnet från kväve.

Porlande vattenfall till fika är en mycket vacker pausmusik!

Magnolia tripetala 'Bloomfield'. En riktigt maffig magnolia vars blad kan bli över en halvmeter långa. Blommorna är vita och öppnar sig så småningom helt! Suck! Denna skriver jag genast in i min önskelista !


Denna färggranna nejlika är inte Bernts favorit - den är för gräll i hans smak, medan jag tyckte att den passade tiktigt bra mot den faluröda husväggen.
Mitt inlägg gör ingen rättvisa åt denna fantastiska trädgård, men om du är intresserad av att veta mer om den enorma växtrikedomen, odlartekniker mm så klickar du in på deras hemsida.

VILLATRÄDGÅRDEN

Villaträdgården erbjuder en fantastisk vandring bland alpina växter. Denna blommande grusträdgård erbjuder en värld långt ifrån villaträdgårdarnas klippta gräsmattor. Jag skulle med lätthet få flera timmar att gå krypandes på de smala gångarna med ett förstoringsglas lättillgängligt...


************************************************************************************* EVAS STADSTRÄDGÅRD MED MEDELHAVSKÄNSLA


Eva själv på sin stora, soliga altan.

Spindelväv....;)! Väldigt vackert - faktiskt!

Interiör inifrån växthuset

En fin liten damm
Det blev inte så många bilder tagna hos Eva efter som det trängdes folk lite överallt. Alla människor är inte så förtjusta att hamna på någons blogg så att jag valde att ligga lågt med fotograferandet.
Men trots trängseln så upplevde jag trivsel och en slags medelhavskänsla där. Utanför var vädret minst sagt kyligt, men här inne var det i princip vindstilla och säkert ett par grader varmare än utanför häckarna.Ta en titt i Evas blogg Med fingrarna i (j)orden

TACK EVA ATT VI FICK KOMMA OCH BESÖKA DIG!

14 kommentarer:

 1. Nu när jag fick rätt datum i inlägget genom att "klippa och klistra" så fick jag inte med mig de fyra kommentarerna
  av
  VITTRAN
  CAROL
  RUBEN
  NINNI!Jag har sparat dem!/Anja

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt Anja, vilka dagar du måste haft. Gun Britt och Bernt är ju riktiga proffs när det gäller bl.a. alpiner. Har varit i deras trädgård ofta genom Allt om trädgård. Vilken lycka Anja att få komma dit, tack för din fint guidade tur. En fröjd/ Kram Tyra

  Ang. min svenska sida så är det så att det är ofta som tradgårdsblogg.se har problem, jag tror det är när för många är inne samtidigt. Beträffande min vanliga har jag haft strul sedan vi installerade Internet Explorer 8. Kör du 8:an?

  SvaraRadera
 3. Ingen större förlust att min kommentar försvann! ;-) Eller kanske, något vettigt blev det kanske, trots allt! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 4. Gunbritts och Bernts trädgård har jag ju hört talas om och så roligt att få se bilder från den! Visst är den fantastisk! Den andra trädgården gick ju inte av för hackor heller!
  Christer.

  SvaraRadera
 5. Åh, vilka fina trädgårdar det finns!
  Fast jag är ganska stolt över min lilla plätt och utmaningen att göra nå´t vettigt av den.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Vackra och intressanta bilder från "Rupestris" & hans frus trädgård och från Eva Rs!

  SvaraRadera
 7. Det är väl roligt med trädgårdsbesök!!
  I år får vi vänta med sånt eftersom vi själva ska visa upp våran trädgård till ett fletral busslaster.
  Ska bli jätteroligt men vi har en känsla av att man kommer vara mer än nöjd när den här sommaren är över;/
  varma hälsningar Ken&Carina

  SvaraRadera
 8. Anja!
  Vilken härlig inspirationsresa ni gjort! Att få besöka en annans trädgård är bland det roligaste som finns. Nästan som att gå på auktion:-). Nyfikenheten och spänningen!
  Hos Eva har jag varit så där vet jag är finfint men hos Bernt har jag bara varit på besök via spännande bilder.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Finns det något bättre än att få kika i andras trädgårdar.Då mår iallafall jag rätt bra!
  Skulle gärna sitta på den svarta sittgruppen i torpar trädgården och bara njuta;)
  Bilderna var fin fina!
  Ska titta på mina inställningar ifall jag kan göra något, vet inte annars?

  SvaraRadera
 10. G och B:s trädgård ser verkligen ut som en plats att vandra i och utforska! Tack för guidningen! Måste vara härligt för dig också, att träffa några passionerade "alpinister"!

  SvaraRadera
 11. Hej Anja, så roligt att få se dessa tre trädgårdar genom din kameralins. Gun-Britts och Bernts trädgårdar är verkligen underbara och härligt att torpträdgården varit en del i läkeprocessen. Det måste ha varit kul att komma till Evas trädgård också. Kanske träffade du några bloggare där!? :)

  Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera
 12. Vilka fina platser du varit på, verkligen inspirerande, så tack för titten. Oj vad jag ville åka ner i år, men det blev inte så lite kalas i vägen, suck.. men vad gör man inte för släkten.. *himlar med ögonen.*.. fniss.. Kram på dig/Moa

  SvaraRadera
 13. Jag är riktigt avundsjuk på dig, Anja - förstår att det var en härlig och inspirerande resa!
  Katarina

  SvaraRadera
 14. Kul att få följa med dig på trädgårdsvandring. TAck!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan