fredag 14 augusti 2009

MYCKET HAR JAG HUNNIT MED I SOMMAR TROTS REGN ELLER HETTA!

Tänk att jag fick till det! En avenboksbåge - tre meter bred och nästan lika hög!
Det tog 4-5 år (tänk att jag alltid glömmer...) men nu är den där.
Jag har jobbat hårt i sommar i trädgården och visst syns det väl lite i alla fall - tror jag.
För mig är skillnaden stor. Det är hyfsat snyggt nästan överallt (nåja, ett område blir fint först till oktober - typ!) Jag har inga före- och efterbilder - jag förstår inte varför jag skulle tråka ut er med medvetet fula bilder? Dock blir bilderna jag visar per automatik "efterbilder" ;))!

En surjordsväxt i soligt läge hos mig, medan dess nära släkting, kärrliljan på Gottland, trivs i kalkhaltig fuktmiljö. Blommar flitigt större delen av sommaren.
Genom att klicka på bilden får du växtens vetenskapliga namn. En underbart söt blåklocka från norra Carolina i USA. Blommorna är små, ca en centimeter, men de är många. Dock omöjligt för mig med en liten digitalkamera att få en vettig bild på hela planten som börjar likna en skir buske på ca en halv meter.
Denna älskliga blåklocka frösådde jag för kanske för sju år sedan och försökte sälja plantor på en av TAG:s -plantmarknader. Jag tror inte att någon ville ha den - det gör inget! Idag vill många som ser denna sötnos ha den!
En underskön kines ur Hortensiafamiljen (HYDRAGNGEACEAE) har etablerat sig i min skuggiga och svala surjordsrabatt.
Deinanthe caerulea, lundsköna tillhör den kinesiska floran i centrala Kina. Den växer i svala, skogsklädda dalar på 700 - 1500 m.ö.h.
Jag har väntat i många år att hon skall behaga blomma! Två blommor i år!
Mitt bidrag i dag för Blommig Fredag. Fler bidrag hittar du hos Katarina

20 kommentarer:

 1. Vilka rariteter! Man blir alldeles stum av beundran. Är det första gången blåklockan blommar? Jag frågar därför att jag köpte fröer till Ballongklocka på Botaniska i Köpenhamn för många år sedan. Den vägrar envist att blomma. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 2. Håller med Ruben, vilka rariteter. Den lilla blåklockan är ursöt – kul att du fick revanch! Tycker också mycket om Hortensiasläktingen. Avenboksbågen var en fin idé, har jag aldrig sett något liknande tidigare!

  Om din kommentar hos mig: det var just det jag försökte säga (fast kanske lite inlindat), att jag allt får "upptäcka" höstblommorna och få in dem i min trädgård! ;-)

  SvaraRadera
 3. Gillar verkigen din båge! Försöker minnas med hjälp av bakgrunden i bilden, var den är belägen och tror mig minnas, att om jag skulle gå under bågen, kommer jag fram på gräsmatta där du även har ditt elefantgräs med vallmon mitt i? ;)
  Nu när du har pimpat din trädgård, är det kanske dags för ett besök hos dig? Vi kom av oss med bloggträffarna i år, vet inte vart tiden tog vägen.
  Fint staket med knoppar du fixat, ser så läckert ut :) Usch, jag är så dåligt på sådana ting *tänker var jag kan tänkas få plats med ett staket*.
  Ja, det är härliga kvällar nu i augusti, tja, inte idag för nu regnar det men i går var det ju en härlig kväll :) Alla tända ljus, syns därute :) Må gott Anja, kram 8`)

  SvaraRadera
 4. Jag är otroligt imponerad av dina kunskaper om växterna och de verkar vara växter med fantastisk historia
  kram sara

  SvaraRadera
 5. Lundsköna - passande namn! En verklig skönhet. Grattis till avenboksbågen - jag minns att den nästan var kalar när jag kikade in hos dig som hastigast förra året.
  Kram på dej!
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Fniss... och jag som älskar så´n "fula" före-bilder... som jämförelse!!;-) Nå....
  Förstår du arbetat hårt i din trädgård- i år & inann! Du har det så ljuvligt vackert i din trädgård, Anja! Och dina blombilder är som alltid otroooooligt vackra! Den lilla klockan är så extra söt 6 ljuvlig, tycker jag! Och Avenboksbågen är imponerande!!!

  SvaraRadera
 7. Så små älskliga blå blommor du visar.. klockan var sååå söt och den andra kommer inte ihåg just nu men den var ursöt den också. Din båge är vacker tre meter bred och lika hög.. ja ja säger då det det blir maffigt värre.. =). Kram och ha en bra vecka/Moa

  SvaraRadera
 8. Du är tålmodig Anja... men det var väl värt att få vänta? Det kommer att bli jätte bra med den bågen. Skam den som ger sig och du är ju ingen som ger sig i första taget eller hur?
  Färdig blir man alrig och fint i varenda hörn är det inte många som har.
  Ha det gott
  Annika
  ps den där hortensia släktingen var helt underbar

  SvaraRadera
 9. Vilket tålamod!
  Söta små blommor, värda att vänta på.
  Tänk alla som grämer sig nu och vill ha din klocka;)
  Mycket fina bilder Anja!
  Här har rabatterna fått klara sig bra själv i sommar. Med lite rensning och vattning. Tur man kan välja vad man vill visa på bloggen...

  SvaraRadera
 10. Lundsköna, ett namn jag önskar jag kunde lägga på minnet men inser att den skulle dö hos mig alldeles för snabbt här i platta Skåne med helt vanlig sandjord. Suck.

  SvaraRadera
 11. Du har verkligen mycket att bjuda på från din trädgård. Vackert och nytt för mig. Men inte gör det något om vi får se hur det såg ut före också. Dt är bara kul!

  SvaraRadera
 12. Bågen den tar sig.

  Alltid kul att titta in till dig för alltid läsa om lite mer udda växter som man inte hittar hos alla andra och det gör det lite spännande och roligt.

  Jag skriver för jag vill informera om att jag startat en ny blogg, en trädgårdsblogg.
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/, Marias Trädgårdsblogg.

  Jag vill jätte gärna, knyta dig till min blogg då du besitter så himla mycket kunskapp som så många andra inte kan.

  Här kommer jag bara att ha trädgårds relaterade inlägg och tanken är att sidan skall uppdateras 2-3 gånger i veckan.
  Min vision för bloggen är att det skall bli en samlingsplats där det kommer att finnas en gedigen kunskap, framförallt från er läsare.

  Sidan kommer att innehålla bla,
  Podcast- Inspelade ljudavsnitt som jag hoppas kommer att innehålla intervjuer med er och annat trädgårdsfolk.
  Reportage, från intressanta trädgårds tillhåll allt från Privata trädgårdar till Botaniska i Göteborg - har ni förslag eller önskemål låt mig få veta.
  En idé är att skapa en frölista, på något sätt så att vi här på bloggen lätt kan byta med varandra - så börja samla redan nu.
  Givetvis kommer jag att fortsätta visa fotografier på underbara blommor, tyvärr inte alltid med sort namn, men här kanske ni som läser kan hjälpa till.
  Inom överskådlig framtid kommer jag att lansera Kursen ”Att bli med trädgård” - en introduktion för den som precis fått trädgård eller där intresset för trädgård precis blivit väckt. Den kursen kommer att vara internet baserar. (Kanske inte något för dig, som redan sitter på så mycket kunskap men kanske en bekant till dig)
  Om jag fortsätter tänka fritt om denna blogg ser jag också, växtbytardagar och föreläsningar, vem vet kanske en gemensam trädgårds resa.

  Väl möt och hoppas vi ses på Marias trädgårdsblogg,
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/,


  Ps. Om du vill och tycker det känns bra, skulle jag uppskatta om du vill informera andra, tack på förhand.

  SvaraRadera
 13. Well ... your small camera as you say... with your eye takes fabulous photos ... these Lund are unbelievably beautiful! The photos and the flowers... one of those jewels we all wait for. Congratulations! Your garden is so lovely!

  SvaraRadera
 14. Maria Berg

  Lycka till!/Anja

  SvaraRadera
 15. Such beautiful flowers! I live in NC and I've never heard of Campanula divaricata. It's lovely!

  SvaraRadera
 16. Hej Anja, jag gillar verkligen blåklockan! Den ser ut som en blandning mellan en anemone och klocka, intressant kombination.

  Ha det bra

  /Marit

  SvaraRadera
 17. Vilken snygg båge du har fått till Anja! :) Inte dumt alls. Och vilka läckra blå skönheter - en från öst och en från väst. Kul! Hoppas allt är bra! Kram Karin

  SvaraRadera
 18. Vilka rariteter du har! Den där lilla klockan är ju otroligt söt! Även lundklockan är en riktig skönhet. Du måste vara utrustad med ett enormt tålamod Anja. Att vänta på blomning i flera år, nej det är inget för mig.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 19. Vackert, det ser alltid snyggt ut hos dig.

  SvaraRadera
 20. Tänk så maffig den avenboksbågen blir om några år! Fast den är imponerande redan nu!
  Vacker liten blåklocka, men jag måste säga att jag total föll för Lundskönan! Så vacker!

  Tyvärr kan jag inte ta mig nedåt på Söndag, det får bli någon annan gång.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan