lördag 5 september 2009

HÖSTEN GÖR ENTRÈ
OCH FUNDERINGAR ÖVER TRÄDGÅRDENS "RÖDA TRÅDAR"
(KLICKA PÅ BILDERNA SÅ BLIR DE STÖRRE)

BJÖRKARNA HAR BÖRJAT GULNA - OVANLIGT TIDIGT TYCKER JAG. KANSKE BEROR DET PÅ DEN ENORMT BLÖTA HÖG-OCH SENSOMMAREN - RÖTTERNA MÅSTE LIDA AV SYREBRIST!
MEN HÖSLJUSET EN SOLIG DAG FRAMHÄVER DE VARMA FÄRGERNA I NATUREN OCH I TRÄDGÅRDEN OCH DÄRFÖR ÄR EN AV MINA RÖDA TRÅDAR I TRÄDGÅRDEN - LJUSET

MITT KONSTVERK PROMENERADE NÄSTAN SJÄLVT TILL RÄTT STÄLLE.
FÖR ALL DEL - DET BLEV LITE KÅNKANDE HIT OCH DIT, MEN RÄTT FORT KOM DEN PÅ SITT RÄTTA STÄLLE.
MED BAMBUN OCH SKENKAMELIAN SOM KULISS OCH LILLA DAMMEN MED VITA NÄCKROSOR SOM REKVISITA UPPFYLLER DEN EN AV TRÄDGÅRDENS RÖDA TRÅDAR - BLICKFÅNG
JAG ÄLSKAR HÖSTEN. FÖR JLUSET OCH FÖR MÖRKRET. LEVANDE LJUS I TRÄDGÅRDEN OCH I VÄXTHUSET INGÅR OCKSÅ SOM ETT LÖPANDE RÖD TRÅD OCH SKAPAR STÄMNINGAR SOM INGET ANNAT.

HETA FÄRGER SOM BRINNER I SOL OCH I GRÅVÄDER ÄR MINA FÄRGER.

GULT, RÖTT OCH ORANGE BLANDAT MED SILVER , BLÅT OCH 'RÄTT' ROSA - MEN VITT ÄR ALLTID NÄRVARANDE.... RÄTT BLANDAT BLIR RESULTATET RÄTT HÄFTIGT OCH ÄVEN HARMONISKT. FÄRGERNA FÅR ALDRIG TA ÖVER - DE MÅSTE SMÄLTA IN I VARANDRA

MEN DEN SAMMANHÅLLANDE LÄNKEN I TRÄDGÅRDEN ÄR FLORANS MÅNGFALD.

PÅ BERGET FINNS DEN STÖRSTA BOTANISKA MÅNGFALDEN . HÄR SAMSAS VÄXTER FRÅN ALLAVÄRLDSDELAR - ÄVEN OM KINA DOMINERAR BLAND ALPINER
BERGET ÄR ALLTID FINT ÄVEN EFTER ETT LÅNGVARIGT REGN. DE VATTENFYLLDA SKREVORNA ÄR GRAFISKT VACKRA. MINA ÖGON LETAR STÄNDIGT EFTER NÅGOT ATT VILA BLICKEN PÅ.

SVAG FÖR LITE SPEKTAKULÄRA FORMER ÄR JAG. TRÄDGÅRDEN ÄR MIN OCH JAG ÄR INTE RÄDD FÖR ATT VISA VEM JAG ÄR.

NU HAR JAG BERÄTTAT OM NÅGRA AV DE RÖDA TRÅDAR SOM FINNS FREKVENT I MIN TRÄDGÅRD. MEN, DEN STARKAST LYSANDE TRÅDEN ÄR ATT SKAPA TRIVSEL .
JAG GÖR INGENTING I TRÄDGÅRDEN FÖR ATT BEHAGA NÅGON ANNAN, MEN JAG BLIR SÅ GLAD NÄR NÅGRA ANDRA UPPSKATTAR DET JAG GÖR - DET VISAR LITE VEM DEN ANDRA ÄR OCH DÅ HAR VI KANSKE NÅGOT GEMENSAMT!

TACK SÅ MYCKET FÖR TITTEN OCH ATT DU HAR KANSKE ORKAT ÄVEN LÄSA TEXTEN! JAG KOMMER ATT SPINNA VIDARE PÅ TEMAT

17 kommentarer:

 1. Enchanting Anja! Your garden pleases me a great deal! Love you sculpture with the bamboo... perfect placing! Tea in your earlier post looks lovely and so inviting! Candlelight here utterly magical. Your new photo header is beautiful and the form in the last photo ... what fun!

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om och se dina röda trådar. Det jag fastnar för är det du skriver på slutet..."Jag gör ingenting i trädgården för att behaga någon annan......då har vi kanske något gemensamt".
  Det är ju just det som är så spännande med trädgårdar och deras skapare, det finns så oändligt mycket variation som förenar alla dessa olika människor.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett intressant inlägg! Jag har väl också någon sorts filosofi (i något skrymsle av hjärnan), men jag har inte tänkt igenom det så noga som du. Dina punkter är väl värda att tänka på om man vill ha en trädgård i harmoni - och i sin egen smak! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vilket underbart inlägg! Skulpturen blev helt rätt där den står, vad kul att den liksom hittade dit av sig själv. Tycker mycket om dina andra steninslag också, några har jag sett förut men de grafiska skrevorna är nästan japanska! Jag beundrar dig för att du har modet – och blicken – att blanda så friskt. Jag är mycket mesigare, men kan verkligen uppskatta andras färgprakt (lustigt nog skrev jag om det just igår). Kanske är det en lärokurva, ju mer man hållit på, ju mer vågar man.

  SvaraRadera
 5. "Röda trådar" är jätteviktiga i trädgården för att få lite "ordning" och harmoni. Jag försöker hålla färgerna gemensamma på de olika sidorna av mitt radhus. Det ger mig harmoni.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. I morgon skall jag få följa din tråd i din trädgård och jag tror banne mig att det blir fint väder.
  Sov Gott så ses och hörs vi
  Kram
  Annika
  ps kurkorna är nerpackade

  SvaraRadera
 7. Den valde sig helt rätt plats, ju - skulpturen!;-)
  Dina blickfång så härliga! Blickfång i trädgården - så viktiga! Tror jag nog de flesta av oss skriver under på!!;-) Så också dina övriga "trådar".

  SvaraRadera
 8. Underbart fint med välgörande tematik. Och det är trösterikt i kommande höstmörker att vi kan "göra" ljus själva. Då stämningsfullt hos dig!

  SvaraRadera
 9. Det var verkligen tivsamt hos dig i din trädgård och nu har jag torkat min mynta så den kan smaka mer.

  Svart ekskulpturen var verkligen fin och fina kontrast till trädgården, passar liksom in där men står ändå ut.

  Kul med besök från Karin.

  Och nu njuter du i fulla drag av Gentianan, MB

  SvaraRadera
 10. Roligt att få vandra runt i din trädgård, skulle gärna uppleva det "live"!
  Är det inte just det som är det bästa med trädgård att man bara tar hänsyn till sig själv och vad man själv gillar och inte behöver lyssna på andras åsikter. Det blir en sorts rum för tankens frihet....
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 11. Vilka underbara höstbilder.
  Det är just det jag måste få ihop här hemma, när jag håller på att bygga upp trädgården, några gemensamma trådar som håller ihop allt.
  Det är inte det lättaste alltid, att få det snyggt. Men jag tycker att du har fått till det jättefint.
  Skulpturen hittade rätt plats, känns det som :)
  Kram Mari

  SvaraRadera
 12. Vilket inspirerande inlägg Anja! Kul att läsa om dina röda trådar (tror faktiskt jag gör en liten notering om dem!). Hoppas du har det trevligt! Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Tack för alla vänliga kommentarer.
  Mina röda trådar har inte varit medvetna från början, utan jag har insett så här efteråt att det finns en rytm, ett återkommande tema i alla mina trädgårdsrum trots de olika växtmiljöerna.
  Riktigt kul att lära känna sig själv lite bättre....;))!...typ!/Anja

  SvaraRadera
 14. Hej Anja! Så intressant att läsa om din trädgårdsfilosofi. För mig är det just mångfalden och kunnandet som är signativt för dig och din trädgård - förstår att du har en ganska så unik samling växter. Idag fick jag en ny önskeväxt på näthinnan - din Thuja plicata...så intressant i formen!
  Katarina

  SvaraRadera
 15. Hej igen och tack för att jag fick sitta i ditt fina växthus och mysa. Tack för att jag äntligen fick komma till din trädgård och uppleva mångfalden. Att få se det i verkligheten var helt fantastiskt och vet du vad Anja?
  Du visar verkligen din trädgård fint på din blogg.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 16. Dina röda trådar gillar jag, men det vet du nog redan :-).
  Nu är tiden för att tända ljus och lysa upp i mörkret och det lyckas du verkligen med. I kväll var det så varm ute att en mysstund i trädgården hade passat bra.
  ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 17. Gratulerar till ditt konstverk! Oerhört snyggt och stämningsskapande! Jag har fått fina bilder från Roger och väntar på besked från kund. Kul!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan