onsdag 21 oktober 2009

TRÄDGÅRDEN UTAN TRÄD OCH NOSTALGI ÄR INGEN RIKTIG TRÄDGÅRD

En ny trädgårdsfamiljemedlem är paraplyalmen, Ulmus glabra 'Pendula'. Jag har väntat länge på det här spektakulära trädet vars krona tilltalar mig. Kronan kommer att tuktas hårt så att den verkligen bildar ett paraply så småningom.
Lite galet kanske att plantera alm - i Göteborgstrakten finns ju den fruktade almsjukan.
Almen på bilden under är en japansk alm och den har klarat sig ett antal år hos mig så att det är bara att hålla tummarna att mina två almar klarar sig från den "elaka" smittspridande skalbaggen. Läs om denna hemska trädsjukdom här

Vi bor "långt" (exakt hur långt vet jag ju inte) ifrån de närmsta almarna, jag skulle tro att det handlar om minst 2-3 mil. Jag ser också att i Göteborgs city, utanför Hagabion i Linnéstaden finns en liten allé med paraplyalmar som har klarat sig från avverkning, när nästan alla andra almar utrotades.
Min japanska alm på bilden under är ett populärt fågelträd och det är med en stor glädje vi matar dessa små "vänner". Trädet gillas av fåglar året om - kanske för att vi matar dessa 6-7 månader om året.

Taket till fågelrestaurangen är pyntad med sedum och mossa. Höstfärgen är makalös!

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

LITEN NOSTALGITRIPP! BERGET FÖRE OCH EFTER! 6-7 år mellan dessa två bilder.

Ormbunken upp i vänstra kanten är den samma och den röda på översta bilden är en "vanlig" rosenbräcka som är idag fem gånger - minst - så stor som på bilden.


I inlägget igår hade jag yttreligare en bild (från Googler) och lite text . Sedan gick jag in i "redigera HTLM" och korrigerade ett felstavat ord och vips! Alla bilderna försvann utom den första. Har aldrig varit med om det tidigare och vet inte om jag kom åt någon kod som raderade bilderna. Mysko!
Ha en go' dag!

18 kommentarer:

 1. Det är träden som gör trädgården. Hoppas ditt nyförvärv slipper sjukan, och man måste ju faktist våga chansa ibland =) Så skoj det är med för och efter bilder. Det har hänt en del hos dig kan man säga och det ser så vackert ut / gittan

  SvaraRadera
 2. Visst måste man ha träd, så är det bara.
  Kul att se skillnaden på de bägge bilderna kan knappt tro det är på samma ställe ens.

  SvaraRadera
 3. Vilken enorm skillnad på före och efter och vilket jobb (kärt besvär) det måste ha varit att få till det så fint.
  Fågelrestauranger brukar vara ett uppskattat tillhåll men hos dig kommer nog fåglarna en extra gång bara för att titta på taket ;)
  Håller tummarna för att almen ska hålla sig frisk...

  SvaraRadera
 4. Tjusiga bilder :) Jag hjälper till att hålla tummarna för din söta alm, att den får hålla sig frisk och växa sig stor och bilda paraplyform i din trädgård.

  Och fågelbotaket gillar jag verkligen! Så charmigt *läggs på minnet* :)

  Ha det gott, kramen :)

  SvaraRadera
 5. Kul med före och efter bilder. Vilken växtkraft:0 Det ser verkligen fint ut på berget!! Fast det ligger förstås mycket arbete också under dom åren.
  Skulle gärna vilja se en närmare bild på fågelstugan under almen. Den ser så fin ut:) Är det taklök och mossa...?

  SvaraRadera
 6. Ja, Merja! Taklök, sedum och mossa. Dessutom har jag lindat allt med tunn, mjuk snöre så att pippisarna inte får för aig att sparka ned dekorationerna;))!/Anja

  SvaraRadera
 7. Nu fattar jag inte igen, jag kommenterade på detta inlägg innan någon annan gjort det, SÅG att den fanns med (jag måste ju trycka tre gånger innan den går igenom), ändå finns det inte nu!!??
  Jag skrev att jag undrade om almar blir typ 20 meter långa – och att din nykomling var fin med sin röda hätta.
  Och så att jag bara älskar den röda tufskudden, och som jag antar fortfarande finns med inte blommar på senaste bilden...

  SvaraRadera
 8. Sorry Camellia! Alltså , som jag skriver i detta inlägg så försvann det mesta av det inlägg som du och ett par till hade hunnit kommentera.
  Jag vet inte hur man "reparerar" sådant - av erfarenhet vet jag att det går inte att lägga in t.ex. klickbara bilder o.s.v.i ett inlägg efteråt. Alltså allt utom en bild och text bara suddades ut när jag skulle korrigera ett enda ord. Har aldrig varit med om det tidigare.
  Alltså, var jag tvungen att göra ett nytt inlägg (och som du kanske ser utan det sista inslaget om en drömväxt).
  Som sagt, så vet jag inte vad som hände, varför mitt inlägg försvann nästan helt./Med vänliga hälsningar Anja

  SvaraRadera
 9. ...och RUBEN! Även din kommentar är borta. Du lömnade så rolig kommentar där du bl.a. tyckte att min förra bild var bättre än den jag har nu och jag svarade dig att bilden i min blogg är ett misstag, därför att jag har startat en blogg till (än så länge bara för mig själv)och jag hade tänkt att lägga en icke trädgårdsrelaterad bild i den, men det går inte att ha separta bilder/profiler i två bloggar. Därför ändrades även bilden i den här bloggen.

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga almar! Den nya kommer att bli ursnygg hos sig med sin tuktade krona. :) Kul att se bilder "då" och "nu". Tänk jag har undrat hur berget såg ut förr (fantastiskt vilket härligt arbete du gjort!). Ha det gott Anja! Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Anja vilka vackara träd!!! Jag skall hålla båda tummarna hårt för det nya.Ja det gamla också så klart.
  Läcker med mossa och sedum på taket till det lilla fågelhuset.
  Före och efter bilder älksar jag och vilken skillnad!!Vilken utveckling!! Synd att jag inte hade en digitalkamera när jag flyttade in i våran trädgård. Kanske kan scannra de bilder jag har.
  Fast de bilderna skulle ingen tro att jag har tagit... hi hii...
  Min käre make sa senast idag att Anja har fina bilder på sin blogg, ville bara att du skulle veta att du har det. Det är inte första gången han säger det. Ups.. nu kom jag på något som jag glömt, som han skulle göra....har sagt det men han måste påminnas om och om igen.
  Kram på dig ditt lilla trädgårdstroll
  Annika

  SvaraRadera
 12. Anja ... what a beautiful garden you have... and so interesting too! I agree with you about trees and do so hope your beauties escapes the Elm disease. I love the before and after shots... incredible! Gorgeous! It just seems like I see a new part of your garden with each post... it also seems endless. Carol

  SvaraRadera
 13. Vilket underbart fågelbord och hoppas almen klarar sig föör den är häftig.
  Kram sara

  SvaraRadera
 14. Paraply almen är ett så fint trä. Jag håller med om att det blir ingen trädgård utan träd. Konsten är bara att det är så svårt att inte vilja ha alla dessa fina träd, risken är ju att man inte ser alla träden när det slutligen blir till en skog. Balans.....svårt ibland.
  Underbar fågelmatnings station, och fantastiska då och nu bilder, kul att se.
  Kramar Carina

  SvaraRadera
 15. Det där med teknik är tydligen inte min starka sida heller. Jag har gjort något och förstört layouten på min blogg.

  Ska vi gå en kurs i ämnet vid tillfälle?

  Kramar från svärdottern

  SvaraRadera
 16. Uhm vilka fina träd! Håller tummarna för att inte almsjukan når dem!
  Häftig att pryda fåglarnas "station" också!!;-)
  Härligt med före- och efter- bilder! Du har verkligen lyckats förvandla!

  SvaraRadera
 17. Absolut, en trädgård utan träd är ingen trädgård. De skuggar, ger skydd åt djuren, ger lite höjd åt trädgården, bjuder på vackra blommor och/eller höstfärger, har kanske intressanta stammar... Listan kan göras lång! Själv har jag planterat 5 träd bara i sommar, och min tomt är inte så stor... Jag håller tummarna för dina fina almar.
  Före-och-efter-bilder är så himla kul. Därför springer jag omkring med kameran hela tiden så fort jag gör något. Verkar löjligt då kanske, men några år efter är jag så glad för mina bilder! Dina visar ju tydligt vilken växtkraft det finns, även i ett berg!

  SvaraRadera
 18. Hej på dig igen - här växer det så det knakar och vilket fint tak det blir till fåglaran. MB

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan