måndag 27 april 2009

RENT VÄXTHUS OCH HUSMÅLNING

Mitt växthus är nystädat.
Tomatplantorna har redan blomknoppar.
Jag planterar tomatplantan i botten av odlingskärlet och fyller på med jord allt eftersom.
Dessa går till makens kollegor
(Kan hända att namnet inte är det korrekta - möjligtvis heter denna Primula pedemontana ssp apennina - skall ta reda på det)

Rörigt värre överallt. Bråte, bråte, byggställning, slänggrejer, spargrejer, otvättade och tvättade krukor, jordpåsar, trädgårdsmöbler huller om buller - suck! En sådan fruktansvärd oreda ute och inne...... Rena kaoset!
Dock är växthuset städat utan och innan och nu skall tomatplantorna, gurkorna, chile och paprikorna i sina krukor. Det är lite tomt , men snart har jag en djungel där inne.

lördag 25 april 2009

BERGETS JUVELER

Endemisk i Apenninerna
En liten endemisk Primula från sydöstra Dolomiterna. Hela lilla plantan är ca 2 cm hög. Blomman är något mörkare i verkligheten än på bilden
Vill du veta vad blomman heter? Klicka på bilden!

fredag 24 april 2009

BLOOMING FRIDAY


Fler Blooming Friday hos Katarina.

måndag 20 april 2009

INGET ÄR SOM FÖRUT

Måste naturligtvis visa den "vanliga" fransklockan som är alltså dubbelt så stor som den lilla längre ned i inlägget. Det verkade precis som om Camellia bl.a. hade missat att se den när jag visade den i ett annat inlägg.
Soldanella pusilla x carpatica


Inte ens Shortia uniflora får vara ifred - denna hälften så stora, men annars identiska, heter S. uniflora var kantoensis och man kan ju undra varför jag odlar den när jag har redan den dubbelt så stora systern...Inte ens den "vanliga" fransklockan är så stor att den stör...Fråga inte. Har inte svar på allt.

söndag 19 april 2009

DET BLÅSER ISKALLA VINDAR IDAG......En 18-årig kärlekshistoria håller på att ta slut...

Min kära Skruttan förra sommaren. Hon doftade timjan efteråt...

Skruttan i sin alldeles egna korgstol i höstas inbäddad mot kalla vindar....

Ännu fler bergsjuveler! (Klicka på bilderna om du vill veta namet)


Trots etiketten "växtporträtt" så är det ju inte mycket till beskrivning av släktet, men jag kanske kompletterar under dagens lopp om jag orkar. Annars får det bli en annan gång med andra bräckor.Idag sveper kalla vindar över trädgården. Den känns extra kall idag, när jag håller på att ta farväl av min älskade Skruttan.

Hoppas att dessa bilder kan värma Er!

lördag 18 april 2009

BARA TVÅ SMÅ....

Guldgul bräcka. Nu börjar bräckorna slå ut en efter en. Vem gillar inte gult när man ser denna kavata blomma glänsa i guld?! Att det överhuvudtaget kan komma blommor ur de stenhårda, gröna bladrosetterna är ett av Livets mysterier! Saxifraga 'Meteor'

Androsace tillhör familjen Primulaceae.
Även denna hårda "spikmatta" producerar blommor, fast ljust rosa med svavelgul mitt.Blomknopparna är så små att man ser dem först när blomman är på väg att slå ut. Det kommer nya varje dag och nästa vecka är kanske denna lilla "äkta" matta fullt av utslagna blommor.
Androsace carnea x pyrenaica är en naturlig korsning mellan A. carnea och A. pyrenaica.
Denna blommar tidigt, som syns, och blommorna är nästan skaftlösa så som de vore strödda över den gröna mattan.
Denna odlas kanske bäst i alpinhus efter som den ogillar vinterfukt. Själv har jag inget sådant, men jag förser den med tak över vintern och det har fungerat bra. Den är nu ca 13 cm i diametern vilket inte är fyj skam på fyra år!

fredag 17 april 2009

BLOOMING FRIDAY

Fler Blooming Friday hittar du hos Katarina

torsdag 16 april 2009

DET GÅR FORT NU!


(BILDERNA BLIR ROLIGARE OM DU KLICKAR PÅ DEM)
Pälsklädda damer ;)!
Backsippa som blommar innan bladen utvecklas. De mycket håriga blommorna och blomskaften skvallrar om en växt som trivs i kallt klimat. Har haft denna i några år nu och den har trivts bra trots många rätt milda vintrar. Den trivs bra i lite fuktig grusrabatt i sol eller halvsol.
Även hos mig har denna trevliga buske börjat blomma. Magnolia stellata, stjärnmagnolia var namnet! En av de mest lättodlade magnoliorna. Upptäckte att den hade börjat blomma när jag skulle skaka sängkläder ute i kväll .

Fransklocka, Shortia uniflora trivs så förträffligt i ren torv i lodrät position. Har placerat dessa mot norr. De skall absolut inte plågas av middags- eller eftermiddagssol.
Denna japanska pärlemoskimrande klocka är vintergrön och fin året om. Den är rel. lätt att föröka via nya rotskott. Att föröka den från frö är lite knepigt - sådden måste vara fuktig hela tiden. Själv lägger jag en bit torv i genomskinnlig plastpåse och öppnar den bara om jag måste vattna - typ en gång på året. För mig tar det två år att få så hanterbara plantor att de går att skola om i egna små krukor. Jag väntar ytterligare ett år innan jag planterar dem ut.
En solgul Draba. Vet inte om den är en D. rigida (fröerna hette så) eller D. aizoides (tycker att utseendet stämmer bättre).

Varje dag bjuder på något nytt i blomväg och jag blir aldrig mätt på att bara titta på dem...glömmer alldeles bort ibland att jag är ute för att städa i trädgården...

tisdag 14 april 2009

EN SUPERTREVLIG DAG MED ANNIKA!

Annika i Sofiero

Vattenspegling

Tulpaner i vas i ett annat av växthusen med naricissutställning

Ett av växthusen i Sofiero med vinranka och tulpanbukett


Tack Annika för en trevlig dag! Att även få se din fina, bohemiska trädgård och ditt fantastika växthus var en riktig upplevelse!
Annika och jag bestämde att vi ville träffa varandra (mitt i Annikas hektiska proffsfotoliv) i Sofiero.
Vilken fantastiskt rolig dag!
Att blogga är inte så fy skam! Utan blogg - ingen Annika för mig!

måndag 13 april 2009

Stenlandskapets juveler börjar showen med Saxifraga x elisabethae 'Boston Spa'
Kuddbräckorna vill ha mycket väldränerat och gillar inte vinterregn.

Väldoftens drottningar är tibasterna. Här blommar för första gången
Daphne blagayana, balkantibast hos mig. Skaffade den för två år sedan
som en väldigt liten planta.
Den här måste vara förökad med rotstickling (avläggare) efter som den redan
blommar trots att den är så liten.
Kommer att föröka denna med avläggare själv så att den får ett mer buskigt
växtsätt.
Balkantibasten sätter knopparna på hösten.
På vårkanten när den vill börja slå ut kan blomman
skadas av sen nattfrost.
Den vill ha väldränerat, mullrik och solig växtplats. Min växer på Berget där
en naturlig ådra med nästan ständigt rinnande vatten finns under växtbädden.
Inte så märkvärdiga - men dock! Vill du veta vad de heter så klicka på bilden.
Jag svarar också gärna på frågor i den mån jag vet själv!

söndag 12 april 2009

VEM HAR TID ATT LÄSA BLOGG DESSA DAGAR?

Antagligen inte så många som ens har lust!

CARDAMINE GLANDULIGERA, ungersk tandrot; en lundväxt som likt vitsipporna blommar april - maj. Den förökar sig sakta och blir aldrig till ett invasivt besvär och rötterna hindrar inte andra örter att trivas.

Den är oerhört vacker med sina klockformade, rosa, nickande blommor.


Den gör inget väsen av sig med sina 20-30 cm höga stjälkar. Bladen är glänsande och vissnar ned under försommaren. Den blir aldrig skräpig.

Den har alla goda egenskaper för en trädgårdsväxt.

Har dock inte hittat den ännu i vanliga plantskolor. Min skaffade jag genom Gbg:s botaniska trädgård för ca 10 år sedan. De första åren trodde jag att den hade försvunnit, men efter ett par år började den visa sig.

Crocus 'Negro Boy' - något otidsenligt namn. Själv fastnade jag inte för denna mörkt lilablå skönhet p.g. a. namnet utan för utseendet!

Stor nunneört - en av tidiga vårens budbärare .

Min 'bottenlösa' skogstjärn....

......gömmer Adalminas krona med pärlan (pärlan syns tyvärr inte i bild) i sitt djup...
Läs denna sedelärande saga om Adalmina för dina barn. Sagan är skriven av Zakarias Topelius. Sagan tycker jag är aktuell idag då unga tjejer värderas mycket utifrån ytliga kriterier - precis som i sagornas prinsessevärld. Z. topelius skrev denna saga på 1800-talet.
Peikkomuori, dvs. trollmor äe min trädgårdsskyddsande - ja, ni ser! Barnasinnet har jag kvar- fast det tycks inte impa på någon numera ;))!
Om ni störs av texten som ligger lite tokigt så ber jag om överseende med detta. Rättar till det så småningom, men just nu har jag fullt upp!
Ha det gott i påskglädjen!

Sidvisningar förra veckan