fredag 26 februari 2010
"VIVA"  PRIMULA!
En gammal dröm för mig  är att ha rikigt många arter av vivesläktet Primula. Släktet ingår i en större familj, viveväxter, Primulaceae.

Det är märkligt att man fastnar för en typ av blommor, och jag har en del släkten och dess arter av vivefamiljen utan att  ha vetat om det (vi skaffar väl växter oftast utifrån hur de ser ut och i vilken miljö de skall växa snarast än att kolla familjen;))!förrän jag skaffade mig en ny bok, PRIMULA skriven av John Richards (nja, numera är boken  ett par år gammal hos mig, men betydligt yngre än min dröm om vivor!) Lite jobbigt att läsa på engelska - är inte min starka sida precis, men det är otroligt vad man kan få ut av   rätt motivation att vilja lära sig!
Vivor växer i många olika miljöer så som I klippskrevor på flera tusen meters höjder, medan andra vill ha sin hemvist nära vattendrag uppe  i de alpina miljöerna. Våra egna trivs i lundar i skog och mark, så som gullvivan. Läs mer om våra vanligaste vivor här
Andra viveväxter som har hamnat i min trädgård utan att jag då visste att de tillhörde famljen Primulaceae är bl.a.grusvive-, klockvive-, cyklamen-, alpklocke-, tolvgudablom- och lysingsläktet.

Dagens inlägg med gammalt och nytt som tema i blommiga fredag får alltså längtan stå för det gamla och boken för det nya! Fler fina bidrag hittar du hos Katarina


NINA i NINAS GARDENTANKAR lottar ut HÄÄÄÄRLIGT "onödiga" ;))))! PRYLAR för oss prylgalna !

                Titta in där och var med i lottningen!


27 kommentarer:

 1. Härligt vårlig samling! Jag gillar verkligen din "banner" den är så härlig.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Fina bilder på okända sorter, för mig...

  Mina favoriter är lundvivan, och de olika kandelabervivorna som jag skrivit om i januari... De är lite större vivor och riktiga långblommare, det gillar jag. Och att de självsår sig så vackert:-)

  Go helg, H.

  SvaraRadera
 3. Visst har man sina favoriter som dessutom tenderar att bli fler och fler av någon konstig anledning =) Jag måste säga att din header är SÅ FIN! Är det treblad? Jag har inte sett dem mer än på väldigt dåliga bilder i broschyrer men förstått att de är något extra. De där väckte ha-begäret hos mig. Kunde passa under min gamla Apel tror jag. Ha en fin kväll / kram gittan

  SvaraRadera
 4. De enda vivorna i min trädgård är Primula veris! Men de du visar ser spännande ut.
  Sista helgen i februari!

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra vivor du visar upp. Har ej så många i min trädgård vad jag vet. Inser att en växt inventering vore på sin plats. Hm... Hoppas du får en riktigt fin helg/Gela

  SvaraRadera
 6. Roligt att du visade detta just nu när jag tittade in. Min favvis-familj också. Finns något för alla smaker. Just nu har jag sådder av P.sikkimensis och P.monroi yargongensis som grott och ser lovande ut.
  Lena

  SvaraRadera
 7. Vad fina dem är. Får nog kolla i min trädgård vilka jag har. Ingen anung.
  Tre veckor kvar och då flyttar vi till Frankrike. Då blir det "Mon Jardin".
  I morgon flyger jag till Sverige och får uppleva lite vinter igen.
  ha en bra helg.
  Anje

  SvaraRadera
 8. Så vackert..... Har `bara´ primula veris, men är lycklig med den ;-) Den kommer dessutom både som gul o mörkt röd o alla shatteringar däremellan....
  Ha´t himla gôrgôtt över helgen
  Nina

  SvaraRadera
 9. Nog är längtan gammal alltid. Hur länge har vi inte längtat?
  Blir det några biljetter eller ;-))?
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. jag som var exalterad över våningsvivan när jag såg den i England för 10 år sedan nu är där ju hur mycket som helst - häftigt.

  Roligt att du tycket om affischen jag gjort till utställningen det tog mig 4 timmar att göra...,

  Kram till dig, MB

  Ps. Fin header du gjort!

  SvaraRadera
 11. Ny top-bild igen. SNYGG!
  Det är nå´t visst med folk som "gräver ner sig" i en sorts blomma/familj. Ni verkar så himla insatta och duktiga så man blir riktigt avundsjuk. Jag kollar mest färg, men det kanske man gör när man är nybörjare.
  Vivor är "gulliga" och betyder vår för mig. Men då tänker jag mest på gullvivor och de vivor man köper och har som första vårtecknet.
  Skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 12. Så härlig liten samling du har där.. skulle gärna bli med vivor jag också.. men jag kanske har lika stor (liten) tur med dem man köper så här års. Har nog avverkat några stycken nu för de blir hopplöst ledsna efterett tag.. De står nu i uterummet kanske överlever de och jag kan plantera ut några i alla fall för jag har hört att det kan man göra.. =).. men dina är en helt annan exklusivare sort kan jag tänka.. *ler*. Ha en en härlig helg.. MOa

  SvaraRadera
 13. Tihi- så kan man uttrycka dt- "härligt onödiga!;-)
  Men ack så nödvändiga... ändå!;-)
  Jag har också en vurm för Pimulor. Provat många genom åren- men jag har inte funnit den ultimata odlingsplatsen för dem... I vart fall har flera av dem "gått ut"... som uttrycket heter!;-)
  Men det är bara på det igen!;-)
  Dina Primulor är underbara! P. tangutica (skrev jag rät?) gillar jag särskilt!

  SvaraRadera
 14. Nej, jag har inte vurm för Pimulor... mne väl för Primulor!;-)

  SvaraRadera
 15. BILDERNA ÄR SCANNADE UR EN BOK - INTE FRÅN MIN TRÄDGÅRD!/Anja

  SvaraRadera
 16. esikot ovat minunkin lemppareita, vaikka puutarhassani on vasta kolmea lajia - kukkivat pitkään ja leviävät kuin itsestään. ja kolmilehdestä pidän myös, se on hankintalistalla. yksinäinen lintukuva on ihana, kuten myös jännänvärinen esikkokannukuva!
  hyvää viikonloppua! meillä on eka suojasää kahteen kuukauteen, oudon lämmintä! eeva

  SvaraRadera
 17. Halloj Anja!

  Det finns så många fina vivor och jag tyckte om att läsa ditt inlägg! Jag tycker mycket om berättande inlägg om en viss familj!

  Jag undrar om jag inte är lite klassiskt gammalmodigt lite tråkig. Jo ärligt, jag är nog väldigt lik min mamma. Jag måste vända på detta, varför skriver jag så??? Jag är nog väldigt klassiskt gammal och modig! :) Jag är kär i gullvivan. Mmm en promenad i det gröna och gå och suga på en gullviva! mmmm

  Kram
  och tack för att du inte väntade allför länge med ett inlägg!

  SvaraRadera
 18. De enda vivorna i min trädgård är den vanliga gullvivan men de har en lång historia. Fick dem av en gammal pojkväns mamma när jag var 18, för 31 år sen, sen flyttade några till småland med min mamma...och sen vidare med mamma till norra skåne och sen tillbaka till mig när jag fick egen trädgård för 15 år sedan.
  Kul med lite växthistoria ;)

  SvaraRadera
 19. Det var ju skönt att du hade ett upplyftande inlägg (se nästa stycke för att förstå rätt) om något jag längtar efter. Jag älskar gullvivorna vi har mellan två träd i trädgården (ett av få gamla fynd), så du kan ana att jag var vansinnig på pojkvännen som bara körde rakt över dem med gräsklipparen i fjol. Jag hade ju bett honom spara dem året innan ...
  Frågan är om jag ska behöva sätta upp en skylt om gräsklippning förbjuden eller göra ett inhängnat område för att han ska minnas?(För säkerhets skull fick han läsa detta med ett garv som reaktion.)

  Tack för din kommentar, men jag fick lite ont i magen av oro att det skulle hända våra katter något på grund av den rasande snö. Det kanske är tur att mina är inne i stan i helgen och Izidor var inte så lockad innan att ge sig ut i snön som kom.

  SvaraRadera
 20. Hej Anja!
  Det där släktet är inte lätt att hålla reda på.
  Skall se om min klara sig tror inte de trivs i min trädgård.
  Den sista blåa var helt underbar och bildern är som en tavla.
  Tänk och rama in den bilden och ha på toa..
  Där man kan sitta och verkligen titta - länge.
  Missförstå inte.. det är väl där man mest får vara ifred med sina tankar???
  He sn skönr lördag kväll
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 21. Ha en skön lördag skall det vara så klart.
  Fingrarna slant...
  Annika

  SvaraRadera
 22. Tack för dina snälla kommentarer på mina bloggar. Det värmer lite extra, när riktiga fotografer säger att man måste redigera ALLA sina foton, men jag är ju fortfarande en novis, så det struntar jag i. Man har ju inte tid till allt i livet man vill ...

  Ja, det vore kanske rätt smart att fortsätta fotogrfera frö och frökapslar för minnets skull, men då kanske man ska göra lite snyggare etiketter så det blir roligare att minnas.

  SvaraRadera
 23. Har bara gullvivor här men jag är inte säker på att de trivs. Det fanns gamla plantor lite här och var förut, men det finns nästan inga kvar nu.
  Det finns massor med bra böcker på engelska. Visst kan det vara lite krångligt att läsa ibland men som sagt man lär sig.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 24. What lovely primulas Anja . . . I have never seen these varieties . . . certainly worthy of trying to collect. I admire your reading English and being inspired to fill your dream with these beauties. I love your new header photo too . . . beautiful Trillium! Kram Carol

  SvaraRadera
 25. Hej Anja!

  Tack för din rara hälsning hos mig. Nu när jag kikat hos dig och din fina blogg är min vårlängtan ännu större *ler*.

  Ha den fortsatt trevlig helg!

  Hälsningar
  Karin

  SvaraRadera
 26. Jaa, primulor är så himla söta och så luktar de så gott många av dem. Brukar inte gilla skarpa färger hos blommor med några få undantag och primulan är en sådan. Det finns många färgstarka primular jag gärna skulle vilja ha, Primula Auricula, Primula Vialii inte så ovanlig men jag gillar den, eller ja vilken som helst. Både färgstarka eller milda pastellfärger, alla får gärna flytta hem till mig.
  Ha det bra.
  //Camilla

  SvaraRadera
 27. Vilken underbar header! Så åtråvärda (och för mig förmodligen ouppnåeliga) Trillium! Sedan är ju primulor också fantastiskt söta och börjar man samla - och om man har plats -så är det kul att det finns så många olika. Jag längtar till att min Miss Indigo tittar upp ur snötäcket. Hon kommer alltid påminna mig om dig!
  Kram!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan