onsdag 21 april 2010

                     

         JUVELER och .....


....NÅGRA EGENSÅDDA JULROSOR


Den här är kanske den vackraste. Har försökt att dela den, men klarar det inte. Jag skulle behöva använda yxa eller såg. Hur gör du om du vill dela en väletablerad julros?Trevliga vårblommor som aldrinågonsin har blommat före april hos mig.Ha en riktigt mysig dag!Anja

ps
Jag är osäker på hur jag skall skriva namnet. De är sådda med fröer från Botaniska och med Helleborus orientalis som etikett.Skall jag skriva H. orientalis, vit form; Helleborus sp. Eller annat? Tar tacksamt emot hjälp.                                                ds14 kommentarer:

 1. Oj, vilka vackra bilder!!!Jag kann inte hjälpa dig,tyvärr. Men jag njuter av dem. Idag hela dagen ute i trädgården. Det är nästan sommarväder här men otroligt tortt.varje morgon släper jag med vatten till alla nyplanteringar.Men visst är det roligt,det med.
  Ha det bra
  Anje

  SvaraRadera
 2. Underbara blommor, har tyvärr inga än men har sått en massa frön i år, får de om det lyckas. Under tiden får jag glädjas åt dina och andras fotografier.

  Jag tror att det fattas ett varietetsnamn eller vad det heter. I Zetas katalog förtecknas en "Helleborus orientalis ’Red Hybrids’ turkisk julros röd 55:-". Din vita måste ju heta Helleborus orientalis White nånting.

  SvaraRadera
 3. Jag dånar!!! Den översta julrosen är ju bara ... ja... fantastisk Anja!
  Åhh vad jag gillar de där anemonejulrosorna!
  Vilken fullträff!
  Linda

  SvaraRadera
 4. Glömde ju.. jag brukar ta grepen och lyfta julrosen i ena hörnet.. sedan tar jag en gammal sågtandad(vågig) brödkniv och sågar igenom .
  Linda

  SvaraRadera
 5. Länge sedan jag var hos dig märker jag. Hinner inte riktigt läsa bloggar så mycket som jag vill. Har scrollat och tjuvtittat i lite gamla inlägg för du visar alltid så läckra växter. Julrosorna är underbara. Vad man kallar frösådder? Är inte riktigt hundra, men kanske Helleborus orientalis ssp? Mejla och fråga SKUD förresten - när jag frågar får jag alltid svar även om det tar ett tag.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Julrosor verkar vara något man "måste" skaffa sig. Jag har inga (än!). Alltid tacksamt med så tidiga blommor.
  Vårkram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Jösses vad fin!!!! Jag skulle inte våga dela den julrosen. Jag har sett Linda in aktion med den sågtandade kniven. Hon delade med sig av en julros till mig. Jag höll på att skrika rakt ut av förskräckelse, och jag sa till Ken när vi åkte hem sen. - huu hoppas att hon inte förväntar sig att vi ska göra så med våra julrosor. Men Linda har huvudet på skaft...och den klarade sig. Däremot var hon lite orolig för sin egen planta förra året...men det gick nog bra..för hon hade självklart fått sin tillbaka om den inte klarat sig. Jag är inte så modig när det gäller delning av plantor som jag inte har erfarenhet av.
  Fina bilder du bjuder på!!!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 8. 4 vita vänner har kommit hem till mig. Just nu står dem i kruka, men jag har preparerat platsen till dem.

  Från frö - jag blir så imponerad!

  SvaraRadera
 9. ohhh jaa, de är verkligen ljuvliga dina vårrosor!!! säger som hannu, alla trädgårdar borde ha en julros!!!
  må väl, varmkram lotten

  SvaraRadera
 10. Verkliga juveler... kan tyvärr inte hjälpa dig med namnet men gör som EVa skriver.
  Det tog tid innan din sida gick att se hos mig.
  Nu ses vi på riktigt imorgon.
  Har ställt fram ett ljus till dig och hoppas jag inte glömmer det.
  Sov gott
  Annika

  SvaraRadera
 11. Helleborus hybridus frösådd vit eller röd eller ... skulle jag kalla den.
  Alla korsningar kallas numera hybridus om jag inte är helt ute och cyklar. Kolla SKUD.
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Anja! Your photography is stunning!! You are getting REALLY good with your new camera!! Beautiful blooms! Love Hellebore! Your new header is fabulous!! Kram Carol

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan