måndag 19 april 2010
VIT KUDDVIVA


Massor av små plantor har självsått sig duktigt och snart har jag en hyggligt stor matta av denna söta, lilla kuddviva. Den är inte mer än cirka fem centimeter hög med blomstjälken, men då växer den också extremt magert.


GARDA-AURIKEL 'NOVA NINDO'


En liten aurikel, 2-5 cm hög. Som det framgår av det svenska namnet har denna aurikel sin utbredning i N Italiens alper.
Vad just mitt ex har fått sortnamnet ifrån vet jag faktiskt inte. Plantan har jag fått som present.
I bilden syns bara en utslagen blomma, men där finns många knoppar som jag fotar när det blir aktuellt.

ELDKRASSE


Eldkrassen har tagit sig fint. Jag tog upp några rhizomer med grönt ovandel i höstas och har förvarat krukorna frostfritt och ljust i källaren över vintern. Det här sättet tycker jag är den mest framgångsrika när det gäller att föröka den. Den har sin hemvist i C och S Chile. Den trivs djup jord och har förökat sig ogräsaktigt. Den har sina modiga 11 eller 12 år hos mig.

15 kommentarer:

 1. Söta små 'godingar'! Spännande med Eldkrasse! Har faktiskt sett välmående plantor i min zon utplanterade i rabatt men läget har varit väldigt, väldigt gynnsamt.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Eldkrassen, så fin den ser ut. Bra med kamera och bilder som kan klickas upp när man har så små växter ;) som aurikeln.

  SvaraRadera
 3. Gulliga vivor. Intressant med alla "kringkunskaper". Eldkrasse har jag aldrig sett, låter som en dramatisk växt. Gissar att blommorna är röda. Men jag förstår inte riktigt: dels beskriver du hur du förökar den, dels säger du att den har förökat sig ogräsaktigt. Är det rhizomerna som är "ogräs" och sen behöver de hjälp på traven?
  En trött och trögfattad Laila

  SvaraRadera
 4. Vad du kan om växternas ursprung - imponerande och kul att få höra! Tycker verkligen om auruklier!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Det är så lärorikt att besöka din blog.Och så får man njuta av dem fina bilderna.härligt.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Oh dear- säger jag åter!;-)

  SvaraRadera
 7. Vad bra du lyckats med din eldkrasse. Vad du är duktig!!! Jag är full av beundran. Har läst om den och vet att den är svårodlad, men allt spirar under Anjas händer!!! Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 8. Vilka små söta raringar du har fotat.
  Eldkrasse låter spännande. Du får lov att visa mer sen när de blommar.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 9. Eldkrassen har jag bara sett på bild och skulle gärna ha i min trädgård. Dessvärre har jag inte kommit på var den ska klänga ....
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 10. LAILA!
  Så fantastiskt roligt med en engagerad läsare!
  Så här är det:
  Elkrassen förökar sig med spröda jordstockar som är känsliga för tjäle.Många har svårt att få sin eldkrasse att överleva vintern därför. Mitt ex har hamnat väldigt rätt i mycket djup, upphöjd, varm rabatt där rhizomerna (jordstockarna) kan söka sig till tjälefri djup. Därför har den under den här långa tiden hunnit bilda massor av jordstockar och på så sätt ta snart hela rabatten i besittning. Den skickar alltså upp gröndelarna lite här och var och eftersom den är klättrande så klättrar den också på allt - från gräs till plank, päronträd mm. Jag kommer nog inte att kunna utrota den - bara ha viss kontroll. Ett trevligare ogräs får man leta efter. I och med att rhizomerna är spröda är de lätta att dra upp (på ytan alltså) där man inte vill ha den klättrande.
  Däremot, när folk som har varit här, har velat ha en rotbit med gröndel på sommaren har aldrig någon lyckats med att få den att överleva. Vet inte om det beror på att man har kanske haft för bråttom att sätta den i jorden. Dock, lyckas jag bäst med höstuppgrävda plantor - som syns på bilden.
  Alltså, trivs den kan den bli till ett ogräs, men den är för den skull inte alldeles lätt att föröka från rotbit. /ANja

  SvaraRadera
 11. Nu förstår jag! Googlade som hastigast på eldkrasse och hittade bl.a. en fantastisk bild av denna eldröda skönhet klängande i en rhododendronplantering. Betyder det att den gillar surjord?

  SvaraRadera
 12. Jag tror att första kontaken med din blogg var nog just en utlottning av bla eldkrassen. Vaclert klättrande och dessa röda blommor. Har läst igenom kommentarer och lärt mig en hel del.

  MB

  SvaraRadera
 13. Du är så duktig - verligen kan det där med småplantorna - godingarna.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. I like the way you have that blue basket with the plants, very striking!!

  SvaraRadera
 15. Kära svärmor, vad skoj att du tyckte om min vackra endagsblommande växt. (antar att det är den och inte de söta små lökarna jag fick av dig.) Växten som jag känner till vid namnet "12 apostlarna",kommer alltid med nya skott efter blomning den håller på att yngla av sig om du är intresserad av ett skott!

  Ska se om jag får tid över under dagen att ringa och uppdatera dig lite på vad som händer hos oss... det är allt utom stiltje!

  Kramar Helene

  Kram kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan