lördag 24 april 2010

"FRANSIGA" KLOCKORNär jag såg första gången dessa spröda, krispiga klockor i Botaniskas surjordspartier blev jag så totalt förälskad! Sådana ville jag absolut ha.


Året därpå fick jag tag i fröer som grodde bra i ren torv. Men! Sådder är för mig så oändligt mycket mer än få dem att gro. Att ta hand om dem sedan – där kommer själva konsten in och det klarade jag inte av när det gällde dessa små plantor. Jag var för ivrig att skola om dem innan de hade blivit riktiga plantor och de dog. Som tur är för mig har jag vår underbara Botaniska och där hittar man på våren lite allt möjligt fint att köpa så att min första planta av "fransklockefamiljer" fick bli en köpeplanta. De flesta av mina plantor är köpeplantor, men jag har även egensådda…!

Det finns två familjer av dessa "fransiga" klocksläkten: Fjällgröneväxter, Diapensiaceae och
viveväxter, Primulaceae.
Själv har jag medlemmar av båda familjer.
Jag visar mina i den ordning de slår ut i år. Först ut är:

Liten fransklocka
Shortia uniflora var kantoensis
Surjordsväxt för öppet och hyfsat soligt läge. En tidigblommande art från den japanska floran. Blommorna är mycket känsliga för nattfrost och måste täckas – annars förstörs de. Hela plantan är i år 6 cm hög med blomman och 12 cm bred.


Utvecklingen för "fransiga"klockor från frön är lång och inte alldeles lätt att lyckas med. Då menar jag alla arter från båda familjer.
Därför föredrar jag delning framför frösådder – även om jag har även sådder på gång. Delningen är inte heller helt oproblematisk – de verkar inte gilla att man stör rötterna.
Det är en liten "utmaning" att odla denna japanska "geisha", men kanske ligger halva tjusningen just i detta. Jag känner enorm glädje av att ha lyckats med denna (hittills- är nog bäst att tillägga).

Det finns dock mycket mer som blommar redan....


Ha det gott /Anja

18 kommentarer:

 1. Å så fina de är - och så duktig du är som får dem att trivas! Håller tummarna att dina jättefina eldkrasse hämtar sig efter köldchocken.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Gissa vad?
  Hon höll..... !!!!!! Se nu till att fixa nät!
  Linda

  SvaraRadera
 3. De är verkligen söta dina små "geishor"! Kom de igen dina eldkrasse? Soliga kramar från Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Riktigt söta är dom. Gillar det mörka bladverket mot de ljusa blommorna. Jag blir så inspirerad av dina ovanliga växter och allt du kan om dom!

  Trevlig kväll!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. De var verkligen fantastiskt fina!

  SvaraRadera
 6. Jag förstår att man kan bli helt fascinerad av dess små underverk! Och eldkrassen klarade sig ju! Fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 7. Godkväll Anja!

  Vilka söta blommor, jag förstår att du föll för dem;)

  Här på ön där jag bor finns det stora fält med backsippor. Det går alltid bussresor dit, det är många som älskar dem;) Själv har jag aldrig lyckats pricka in blomningen, har alltid haft som mest att göra då. I år sak jag bara ta mig dit, nu när jag har lite mer tid.

  Ha en fortsatt härlig helg!

  Kramar Karin

  SvaraRadera
 8. Helt ok med köbeplantor...
  Det är tur för mig att det finns det mesta nuförtiden.
  Jag är så glad för min lilla pellis.
  Tror att den får vara i köket när spisen så jag inte glömmer den..
  Tack för de fina orden längst upp det var STaffan som såg det.
  Han gillar ju din blogg som du vet.
  Hur lyckades du fjäska in dig så hos honom?
  Jag fick snällt vänta.
  (helt ok bara skoj att han angagerar sig i mina vänner)
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 9. De små fransklockorna är ju förtjusande! Klart att de väcker ha-begär men jag är inte där än, då tid finns för att pyssla om små skönheter, men vem vet - en dag så.... :)

  Visst var Annikas föreläsning härlig! Har haft med mig hennes ord i bakhuvudet och skall verkligen se till att jag får en stund i täppan var dag för sinnet :) I dag har det varit heldag och det får väl kompensera veckans frånvaro :)

  Önskar dig en skön söndag, kram ♥

  SvaraRadera
 10. Otroligt söta klockor, men jag får hålla mig till dina bilder, måste du täcka dom vid frost så kan jag bara glömma dom :)

  SvaraRadera
 11. Oh så fina!
  Ha en fin söndag även om det är kallt.

  SvaraRadera
 12. De är verkligen vackra!
  Karin

  SvaraRadera
 13. Anja, du är en riktig finsmakare. Blomman på den nedersta bilden känner jag igen!!!! Gissa vem jag fått en sådan av! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 14. De är så söta, de små geishorna. Beundrar ditt tålamod Anja!
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Hej Anja, tack för titten, nu hittade jag ju också till dig! Får nog ta mig en liten stund och läsa mer här på din sida.

  Vilka förtjusande söta små klockor! Och så beundransvärt att lyckas få dem att överleva. Det tror jag inte att jag skulle klara av, i alla fall inte i detta trädgårdslivet.

  Och den rosablommande växten med vita kanter på bladen, kan det vara en lungört?

  SvaraRadera
 16. Dear Anja! What a rare beauty! Your "geisha" is worthy of all the fuss! The google translate is a riot... it has you educating your plants. In that case they are all blooming with doctorates!I love these photos... the light is great and the color and shape of the plants leaves so lovely. Kram Carol

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan