måndag 26 april 2010



OMSKOLNING AV EN LITEN ALPVIVA

Androsace pubescens är det vetenskapliga namnet på denna lilla kuddformade alpviva.Jag har sått dem från frön och nu är det dags att omskola de små "tuffsarna". Min förhoppning är att varje liten "tuffs" blir till en kuddformig planta.
Som jag skrev vid ett tidigare inlägg är det inte så svårt att få fröer att gro. Det svåra är att ta hand om de små plantorna för omskolning. Jag var tvungen att ringa min vän läromästaren i Alpinodlarna för att få lite tips hur jag har störst chans att lyckas. Jag har verkligen lyssnat med båda öronen och nu hoppas jag att allt är rätt gjort.
Du kan följa själva omskolningsförfarandet i min lilla bildserie. Den är tillämpbar på många småväxta perenner som behöver omskolas i  egen kruka för att utvecklas optimalt före utplantering.
Det karaktäriska för dessa små alpina växter är att ovandelen är ofta liten medan rötterna är långa för att nå fukten i bergsspringorna. Många tror att de skall växa torrt i och med att de ser ut att växa i grus. Gruset har man på ovansidan och under gruset måste man ha sand eller någon jordblandning som håller fukt. Rötterna får aldrig torka på alpina växter.
Att det är väldränerat och grusigt runt plantans ovansida gör att rothalsen inte utsätts för stillastående fukt. Samtidigt skyddar gruset mot torka vid rötterna.

Så här ser de små plantorna ut som skall omskolas




Omskolningskrukan är 8 x7 cm som jag grundar med lite tidningspapper och grus. Papperet förhindrar gruset från att trilla ut genom deräneringshålen samtidigt som sakedinsekter inte tar sig in i krukan och det blir en liten luftspalt underifrån

Jag tar upp en av "tuffsarna" med två gafflar. På så vis skyddar jag den lilla plantans rothals från att brytas och jag får med hela roten oskadd.






Sedan lägger jag plantan mot krukväggen utan att krusa rötterna och fyller på med sandblandad jord 3/4. Gaffeln är mitt redskap när jag håller i plantan och jag använder en stor sked som jordskyffel. Resterande tredjedelen fyller jag på med fint grus och ser till att gruset skyddar rothalsen ordentligt.

Så här ser den nyomskolade plantan ut. Just denna hade t o m hunnit börja blomma.
Dessutom fick några "tuffsar" stanna kvar i sin ursprungliga kruka bara för att jag skall kunna jämföra i slutändan vilken metod som var mest framgångsrik - de omskolade eller de som fick stanna kvar.



Håll tummarna att de blir till fina små plantor!
Alltså: Detta är inte en vädjan utan en order ;-)))))!
Ha det jätteunderbart! /Anja





8 kommentarer:

  1. Vilken suverän instruktion! Och vilken stilig liten alpviva! Tänk att den blommar redan. Lovar att hålla alla tummar jag har.

    Tidningpapper i botten och gaffel som plantflyttare kommer jag att praktisera nästa gång jag skolar om. Visserligen har jag inga små ömtåliga alpiner men metoden borde vara perfekt även för mina perennbebisar som står och trängs i såkrukorna och som jag dragit mig för att börja pilla på. Tack Anja!

    SvaraRadera
  2. Dy vårdar dem så ömt! Men så blir de så vackra också!;-) Ha det gott, "växtmamman"!;-)

    SvaraRadera
  3. Ohhh, such a pretty flower from something so small!!

    SvaraRadera
  4. Ser bra ut. Och redan blommor!
    Karin

    SvaraRadera
  5. Anja, Anja, jag blir så imponerad av ditt pedagogiska sätt att beskriva hur man gör när man gör det rätt!!! Vad du är kunnig!!! Ha det gott! /Ruben

    SvaraRadera
  6. Jag håller tummarna! Och jag förundras över vilket pilligt jobb du har lagt ner på de små, måtte de uppskatta det och överleva.

    SvaraRadera
  7. Som sagt snälla Ni!
    Mina "kunskaper" förvärvar jag genom att lyssna eller läsa på någon som kan! /Anja

    SvaraRadera
  8. Well Done, Anja! You are so gentle and caring with these tiny delicate plants. Best of Luck!! Kram Carol

    SvaraRadera