torsdag 9 september 2010


Konvaljbusken
blommar nu hos mig. Naturligt hittar man den  till exempel bland vildazaleor (R.canescens) och blåbär (Vacc. ashei) i östra delar Nord Amerikas fuktiga skogsmarker (Appalacherna).
Odla den så som du odlar lövfällande rododendron (azaleor). Kan växa i sol och halvskugga.
Doften påminner om liljekonvalj. I USA kallas denna buske för "Sweet pepperbush" eller "Summersweet". Det svenska namnet tycker jag passar bra med tanke på doften.

 
 Humlor och fjärilar älskar den. Att inte tala om mig!
Denna buske är en riktig karaktärsbuske vid dammen. Den blir också lagom hög för en mindre trädgård – under 2,5 meter är sluthöjden. Den behöver inte beskäras, men jag gör det för att få den tätare. Den har naturligt lite spretigt växtsätt. Under hela sommaren har den en ljusare grön bladmassa som kontrasterar fint mot det lite mörkare gröna jag har runt dammen.


Den finns i många olika namnsorter, så som 'Clea', 'Hummingbird', 'Ruby Spire', 'Sixteen
Candle' och 'Rosea'– för att nämna några. Vet inte säkert sortnamnet på min.

Jag har ytterligare en art, C. barbinervis, japansk konvaljbuske, men den har inte blommat på de åtta år jag har haft den. 
Konvaljbusken förökas lättast med sommarsticklingar eller delning. Nästa sommar tar jag sticklingar av den!.

Min planta köpte jag  från Blomstergården. Just nu verkar det inte finnas där, men ring och hör dig för! Annars går det säkert att beställa från  handelsträdgården nära dig. 


                              Njut av höstens ljus och dofter!/Anja

23 kommentarer:

 1. Åhh jag MÅSTE ut och kika om min blommar!
  Jag köpte en brokbladig förra året.
  Linda

  SvaraRadera
 2. Det var en vacker buske, och om den doftar konvalj är den ju en riktig hit!!! Vad fint du fångat humlan, jag misstänker att du fick vänta en bra stund innan humlan behagade sitta någorlunda stilla?!
  Ser att du gjort en ny header!!! Jättefin!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Hej Anja!
  En så snygg header du gjort! Nu blir man ju sugen på att se mer av den där fågelburen till höger, se vad det är som hänger där i mitten, och kolla lite närmre på dammen där... fler bilder efterlyses:-))

  Ha det gott! kram H.

  PS: C. barbinervis. Har du den i surjord? Den ska ju inte ha det lika fuktigt som alnifolian vill ha, utan mer normalt... och MYCKET porös mullig jord..

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder. Önskar dig en härlig dag.

  SvaraRadera
 5. Konvaljbuske.... så läckert! Har bara sett den på bild, men inte i verkligheten.... Skulle vilja dofta på den.... Måste ju vara ljuvligt med sådan doft nu.....

  Älskar din header! Mycket snyggt.... fint med lite vybilder från din trädgård.....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Mångfalden visar du många smakprov på i din nya Header som jag tycker är jättefin ;) Konvaljbusken är vacker...skulle vara spännande att lukta på den...

  SvaraRadera
 7. Vackra blommor och blad! Fina bilder i din "header"!
  Karin

  SvaraRadera
 8. Jättefin header!
  Konvaljbusken är verkligen underbar, jag har inte sett den förut, antar att den inte går hos mig.
  Ha det riktigt bra!
  Christina

  SvaraRadera
 9. Jätteläcker buske och skulle nog passa perfekt i min lilla trädgård.. tack för tipset. Önskar dig en härlig helg Anja.. kram/Moa

  SvaraRadera
 10. Men vad glad man blir när man tittar in här!
  Syns att du gillar hösten och headern blev ju toppen Anja!
  Jag njuter verkligen av dofterna på hösten.
  Här regnar det just nu och det är toppen skönt för växterna och för mig.
  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 11. Nej du Anja. Lika fin som din trädgård är inte min stadsträdgård. Inget finare finns än personliga trädgårdar.
  Vilken underbar buske. Jag tror aldrig jag sett den i verkligheten.
  Hoppas du får en skön helg!
  Ninni

  SvaraRadera
 12. Härligt med växter som blommar och doftar på hösten som om det vore maj en gång till! Det ser ut som något man borde önska sig i födelsedagspresent.

  SvaraRadera
 13. Hej Anja!
  Vilken vacker buske, dock inte härdig för mina trakter tror jag, vilket är synd. Jättevackra bilder!
  Grattis! Du vann min lilla överaskning genom lottdragningen på min blogg :=)maila mig bara din adress!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Åter slår du knockout på bloggbesökarna med dina bilder! Headern är underbar, synd bara att det inte går att förstora bilderna.
  Konvaljbuske ska jag kolla upp, undrar om den tål vårt klimat. Letar ivrigt efter höstblommande perenner, även buskar.
  Ha det skönt i helgen - här ska vi koppla av efter alla gäster.

  SvaraRadera
 15. Snygg top-bild! Ha en skön helg önskar Eva Linnea (som åker hem från sitt Nöbbele i morgon söndag)

  SvaraRadera
 16. Din nya header är verkligen vacker, läste lite bakåt eftersom jag missat några av dina senaste inlägg och det är ingen dålig arbetsplats du har.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 17. Lovely portraits of your Clethra Anja. I confess I have yet to plant it and I must!! I just love your new look here. ;>) Kram Carol

  SvaraRadera
 18. Förlåt Anja! Jag började göra inlägg (ej publicerade) till Skoogstrollets drömträdgård parallellt med att jag vann trädgårdskursen hos Maria. Sedan var ju tanken att lägga in bilder, men min uppkoppling i stan var så dålig att jag inte hade tålamod och när jag väl var hos sambon så hade jag fullt upp med att pyssla i trädgården och blogga och läsa bloggar på helgerna att tiden inte räckte till. Dock finns ju utkasten kvar antar jag. Kanske dyker längtan upp mer i vinter då höstarbetet är avslutat och jag börjar komma i ordning i huset, innan bebbe kommer.

  På sistone har jag inte varit någon aktiv bloggare alls för bebistankarna och de forumen har väl tagit överhanden. När man inte är lika smidig i kroppen för att rensa så blir det inte lika kul. Dessutom kommer rabatterna nog bli förstörda till sommaren när vi lägger om taket, så då är det ingen idé att köpa nytt, men var sak får väl ha sin tid.

  SvaraRadera
 19. Första gången jag såg den var när jag var på Madiera och jag gillade verkligen doften. MB

  SvaraRadera
 20. Bebis är beräknad till nyårsafton enligt ultraljudet, så vi får se vilket år det blir. :-) Sambon tycker jag ska knipa, men det tror jag inte fungerar. Jag själv var beräknad till 27:e, men mamma misslyckades/jag hade bråttom och kom den 18:e december istället. Det återstår att se om bebbelito är som mor sin. :-)

  SvaraRadera
 21. Åh vilken underbar buske. Det namnet måste jag skriva upp så jag kommer ihåg det. Din trädgård är verkligen fin.
  Hoppas du har en bra kväll.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 22. Vad fint du fångat den på bild. Den blommar och doftar här också ;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 23. Your article has so many useful information,and so attractive design.I am very like this.Online Store,everyone like to buy yourself lovely and comfortable shoes or clothes.Unique design bag,I think in our country this kind of design is so little.Right?hah!!Why don't you try our new design chaussures tn shoes?It has high protect function,and also make your feet feels very comfortable.In our store, puma future cat shoes has a large discount activity online,already attracted so many customers attention.If you like them,you must hurry action to choose them.At the same time,uinque design and perfect appearance tn requin shoes now hot selling online.Also has 100% quality nike air max tn shoes discount sale in our online store.I hope we can learn each other.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan