tisdag 2 november 2010DEN MÖRKBLADIGA 
EUFORBIA 'DIAMOND FROST'
                                           INGEN "HIT" I MIN TRÄDGÅRD I SOMRAS

MEN, JAG ROTADE EN STICKLING AV DEN OCH DEN KÄMPAR DUKTIGT PÅ UNDER BÄNKBELYSNINGEN I KÖKET. NU VET JAG ATT DEN MÅSTE FÅ TORKA UT MYCKET MELLAN VATTNINGARNA OCH JAG ANTAR OCKSÅ ATT DEN VILL HA MYCKET MER SOL ÄN VAD DEN GÅNGNA SOMMAREN ERBJÖD. I SOMRAS GLÖMDE JAG BORT DEN I PRINCIP OCH EN GÅNG SÅG DEN UT ATT HA FÅTT FÖR MYCKET AV DET GODA - DVS TORKAN. MEN JAG GAV DEN EN SKVÄTT OCH GLÖMDE BORT ATT SE EFTER OM DEN TOG SIG. HÄR SER NI RESULTATET. DEN HAR TOM VUXIT TILL SIG OCH BLOMMAT SOM EN "GALNING"! I KÖKET.
DENNA MÖRKBLADIGA SKÖNHET ÄR KINKIGARE ÄN SIN BLONDA KUSIN. NÄSTA SOMMAR PROVAR JAG DEN UNDER TAK I TRÄDGÅRDEN PÅ ETT LÄ STÄLLE.
OM NÅGON UNDRAR VAD DE GRÖNA BLADEN ÄR SÅ SKALL JAG TORKA MANDARINBLAD SOM JAG HADE TÄNKT GÖRA DELS  TE PÅ OCH DELS ANVÄNDA NÅGRA BLAD  I KYCKLINGKOKET.

MEDAN JAG SATT OCH PRATADE I TELEFON FICK JAG SYN PÅ HUR FINT MIN ORKIDÉ GJORDE SIG MOT DEN STORA MISKANTHUSRUGGEN UTANFÖR FÖNSTRET.
DET BLÅSER KRAFTIGT UTE SÅ ATT HELA GRÄS"BUSKEN" BÖLJAR I VINDEN - VÄLDIGT VACKERT EN KULEN NOVEMBERDAG. JAG BARA ÄLSKAR VÄDERDRAMATIK - INIFRÅN...;))!

NU TÄNKER JAG :"JAG SKA' INTE GNÄLLA ÖVER VÄDRET...JAG SKA' INTE GNÄLLA..."
MEN, DET ÄR SVÅRT. ALLA DAGENS UTEPROJEKT BLEV OM INTET. VILKEN TUR ATT EN HAR TAK ÖVER HU'VET;))!

                    GNÄLL INTE DU HELLER! DEN SMITTAR SÅ ERBARMLIGT;))
                                                                                                                    /Anja


13 kommentarer:

 1. Hej du, det skulle jag vilja veta mer om torkade mandarinblad i kycklingkoket. Låter intressant.Här hos mig har ej vädret visat sig från den bästa sidan men rätt ok ändå. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 2. Även här har vinden börjat öka.Och det är mörk och grått.Imorgon skulle det ju bli busväder så det är väl det som har startat.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Gela!
  Detta gör jag efter att min, ursprungligen libanesiske, takläggare blev alldeles till sig när han såg att jag hade beskurit mitt mandarinträd och SLÄNGT bladen! Han började omedelbart plocka upp bladen och förklarade hur hans mamma brukade göra i Libanon.Han sa att blad från citrusträd "drar ur fett"(?!) och ger lite god smak åt den kokta kycklingen. Dessutom skall teet smaka bra. Jag tänker prova - bladen är ju gratis för mig! /Anja

  SvaraRadera
 4. Måste man torka bladen eller kan man anv. dem direkt också? Mitt mandarinträd ser inte värst kul ut i höst, kan det bero på den konstiga sommaren det också? Jag tog in min Diamond frost ett år men den fick bara en massa spinn, men man kan ju inte lyckas med allt. Ang. kommentarsverifieringen i ditt tidigare inlägg så räkar jag ofta ut för samma sak. Nu fick du mig att undra hur det ser ut för dom som besöker min blog.... ingen ordverifiering där hoppas jag, får nog titta efter. Ha det gott / gittan

  SvaraRadera
 5. Är nyfiken att få höra hur det blev med mandarinbladen.Låter spännande.
  Vacker orkide du har och fårgerna år sä bra ihop med bakrunden. Du har "Ögat"och ser de vackra nuanserna.Fint.
  Ha en fin vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Kan tänka mig, att orkidén är fin mot det vajande gräset, det är ju redan fint även om gräset inte vajar!! Lycka till med euphorbian!! Till våren ska du se, att du kommit på knepet!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Det är alltid lika roligt att titta in hos dig. Du har så mycket klurigheter för dig. Mandarinblad .... hm .... jag har några citruskärnor som har tagit sig. Kanske ska testa?
  I dag blev det innedag (utan gnäll). Kram

  SvaraRadera
 8. Beautiful Anja! Your orchids are like butterflies! Lovely light! Kram Carol

  SvaraRadera
 9. Så underbart vackra bilder! Och ett väldigt spännande inlägg!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Fantastiska bilder Anja! Vilka färger!! Helt i min smak.
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. ...och jag gillar dig, det vet du. Sicken tur att taket behövde läggas om! Härligt att man lär sig hela tiden.

  Prövade att googla på >syksy finska etymologi<. Där dyker det upp en del som kan vara av intresse. Det ungerska ordet för höst kan tydligen även betyda "grå"...

  Kram/Laila

  SvaraRadera
 12. Gillar ditt arrangemang med diamond frost. Snyggt med griffeltavlan som bakgrund.
  Orkideerna är inte 'dumma' de heller.
  Här försöker jag återställa ordningen efter fönstermålningen - men det tar så lång tid.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. I don't know if diamond frost will over winter but I shall give it a try. Your orchid is very pretty too.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan