måndag 27 december 2010Roligt summera trädgårdsåret som gått.


Trädgården, min egen plats på jorden, har i år börjat ta form – äntligen!
År av arbete har resulterat i en hyfsad trädgård som jag i år för första gången har visat upp offentligt i trädgårdsevenemanget 1000 Trädgårdar.
Jag har börjat få lite grepp över perennrabatter, trädgårdspynt och de olika rummens funktioner.
Om jag får ett par någorlunda friska år att finlira rabatter och bygga till lite mer på Berget och inte glömma att vattna ”bebisarna” i växtbarnkammaren så bör jag ha en ”ansenlig” mångfald av växter, den största artrikedomen finns på Berget på ca 200 kvm.

Perennrabatterna försöker jag hålla någorlunda samstämmiga och där är inte växtmångfalden huvudsak utan det rent estetiska i färg och form och där finns en del kvar att göra. 

Utan lite hjälp klarar jag inte allt utan försöker blidka maken så att vissa byggnationer undanhålls och att det även tillkommer lite nytt!
Och svärsonen har lovat att hjälpa till med sitt svetsaggregat - ett nödvändigt redskap när det gäller att få något nytt i pyntväg även om jag är rätt återhållsam med sådant;)!
Min trädgård är min och den speglar mig. Jag grips inte jättemycket av olika trender även om jag alls inte är helt okänslig för sådant heller.
En av grundtankarna för min trädgårds’filosofi’ är att det skall råda en slags enkelhet på ytan, men en underton av upptäckarglädje. Jag vill att besökaren upptäcker något nytt även vid en tredje runda…
Summa summarum: Jag är nöjd med vad jag har åstadkommit år 2010!

Dessutom har jag fått två nya "medarbetare":Wille och Maija. Maija är i och för sig inte så intresserad av trädgården utan hon är mera en jägare, medan Wille har tom ett eget jordprojekt där han älskar att plöja jorden så det ryker!

MEN!
Utan alla bloggvänner skulle mitt trädgårdsliv kännas rätt ensamt. Till Er Alla vill jag återkomma om ett par dagar i en egen betraktelse.
                TUSEN TACK FÖR ALL SUPPORT!
                          Ha det så gott så länge!
                                          /Anja
P.S.
Ett nytt grannhus fick vi också strax före jul! Grattis Nen  och Joachim!

D.S.

34 kommentarer:

 1. Hej Anja. Din trädgård inspirerar! ..och det är så sant som du säger, att trädgården är ens egen och speglar en själv. För mig är det en plats för återhämtning och det senaste året har den varit ren terapi. Vet inte hur jag skulle klara mig utan min oas :) Det som är så roligt med bloggandet, är att man hela tiden hittar ny inspiration hos alla härliga människor ute i sybervärlden. Nya växter och härlig skaparlust gör att man vill pröva ... :)
  Kram och God fortsättning /Monica

  SvaraRadera
 2. Jag bara älskar ditt berg och rosen på andra bilden den är såååå jag. Vet du vad det är för sort? Visst är det härligt att summera trädgårdsåret som varit. Vad gick bra vad föll mindre bra ut. Önskar dig en fin fortsättning/Gela

  SvaraRadera
 3. Verkligen underbart att du har så fin trädgård. Jag har suttit här på jobbet och börjat rita upp hur ena delen ska börja ta form till våren. Man kan ju inte vara i hela trädgården på en gång;)Får se om jag får det förverkligat. Önskar dig en skön fortsättning.

  SvaraRadera
 4. Tro jag det!...att du känner dej nöjd...med en sån underbar trädgård!
  Vi hoppas nog allihopa att vi vill hänga med ett tag till med grävning, plantering, rensning, njutning...osv. För trädgården gör oss ju till lyckligare människor, tror jag bestämt!
  Ha ett alldelse underbart nytt trädgårdsår!...Först 2011 o sen ....många år till!
  Kram Lenas trädgård

  SvaraRadera
 5. Ååh så fint du har det Anja ! De där rabatterna skulle man gärna sticka näsan i och titta närmare på ! Fast mest avis är jag på dina söta katter, jämrans gube jag har som är allergisk !!
  God fortsättning !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Så vackert dit berg är. En underbar tanke att det om bara några månader blommar igen.
  Trädgården är bättre än vilken terapi som helst.Skulle önska att många som har psykiska problem kunde ägna sig åt trädgårdsarbete.Så lyckliga vi är som har en.
  God fortsättning.
  Anje

  SvaraRadera
 7. Klart du skall vara nöjd med din trädgård! Den är ju helt makalöst vacker!! Och väldigt personlig.
  Ha nu en fortsatt god helg!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Så vackert ditt berg är.Det gula som lyser så fint uppe i vänstra hörnet vad är det?Ser så fint ut.Nog kan du vara nöjd med det du har gjort.Allt är så lagom mysigt.Hoppas vi alla får ett fint nytt trädgårdsår 2011.Ha det gott.

  SvaraRadera
 9. Så fina bilder. Hoppas att nästa trädgårdsår börjar litet tidigare än detta!
  Karin

  SvaraRadera
 10. Så härligt det är att läsa om dig och din trädgård! Nog tar det ett tag tills man får det så där som man vill och som man går och drömmer om. Klart blir det väl aldrig;)
  Dit har jag långt inser jag nu...vi ska flytta. Till ett mindre hus med större trädgård. Lite sorgligt att lämna det man bott i 20år, men jätte spännande också. Fast jag inser att trädgården får komma i andra hand första året. Det finns en hel del rust innan. Det blir dock inte förens i vår och jag tänker fortsätta att blogga:)
  Trevlig fortsättning Anja!

  SvaraRadera
 11. Åhh så vackert det är!!
  I år MÅSTE jag bara komma ut till dig!!

  SvaraRadera
 12. Varje gång jag läser att din trädgård är på 200 kvm förundras jag över hur luftig och vidsträckande den känns på dina bilder. Jag förstår att du är nöjd och det glädjer mig att du tänker fortsätta utvecklas för jag hoppas få del av det via din blogg.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Millan!
  Min trädgård är på 850 kvm (står i sidopanelen under Välkommen till Anjas Hill. Det är Berget som är på ca 200 kvm./Anja

  SvaraRadera
 14. Hej Anja! Du har all anledning att vara supernöjd med din trädgård. Jag hoppas jag har åstadkommit lika mycket om några år, så jag kan tänka mig att visa upp mig som du har gjort. Modigt!!! Men det får nog vänta tills jag kan vara i min trädgård på heltid. Nöbbele är ju min pensionärsbostad, så det dröjer några år tills dess.
  Det är alltid lika spännande & roligt att titta in till dig.
  En gnistarnde fin fortsättning på jul- & nyårshelgerna önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 15. Dina bilder och tankar om trädgården har verkligen
  berikat tillvaron under året. Och sen jag besökte dig under 'Öppna trädgårdar' har det blivit extra roligt att följa din blogg.
  Din trädgård är så speciell och omväxlande, så det är klart att du ska vara helnöjd!
  Gott Nytt trädgårds-År
  önskar Gunilla

  SvaraRadera
 16. Hej Anja!
  Håller med alla föregående talare! Du har en fantastisk trädgård. Skulle vara så jättekul att komma och besöka dig någon gång och upptäcka allt på plats. Extra kul är det att se att det går att göra så mycket med 850 kvm. Vår trädgård är nästan exakt lika stor men den kräver massor av år med arbete för att ens komma i närheten av din.
  Massa julkramar och tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 17. 850kvm är förstås större men ändå verkar det ännu mer än så.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Kara Anja, I hope you have enjoyed the holidays! Your garden has inspired me all year . . . I will say that your photography has grown along with your beautiful plantings and hidden treasures. Your blog and photographs are fabulous! I love your concept of wishing guests to always see something new within the garden . . . ourselves first of course, for our gardens are first our own reflections . . . yours is truly diverse in plants and imaginative design. It does take years . . . to see the fruits of our labors. Congratulations on a great year! Your new roof is good to have this winter! I enjoyed seeing your kitties for the first time too . . . I remember the posts about them coming to your home and now they are as if always with you. Lucky Cats! Wishing you many blessings and great health in the coming year. Kramar Carol

  SvaraRadera
 19. Det måste kännas skönt att ha kommit så långt med sin trädgård! Jag har mycket kvar innan jag får någon riktig ordning i min, men så småningom kanske det kan bli något!
  Ha det riktigt bra!
  Christina

  SvaraRadera
 20. Vad skönt det måste kännas att vara nöjd med trädgården...nästan iaf :)Till det stadiet kom aldrig jag innan vi sålde vårt hus.
  Trädgården ser helt fantastisk ut på dina fina bilder! Skönt att ha några medhjälpare förstår jag. De som ses i bild är ju jättesöta :)
  Hoppas du får ett riktigt gott slut på det gamla året och en fin start på det nya.
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 21. SNÄLLA, SÖTA: JAG ÄR NÖJD MED VAD JAG HAR ÅSTADKOMMIT ÅR 2010, VILKET INTE ALLS ÄR SYNONYMT MED ATT VARA NÖJD MED TRÄDGÅRDEN...BA' SÅ NI HAJAR!/ANJA

  SvaraRadera
 22. Jodå, Anja, nog hajar vi! Men visst har du otroligt mycket att vara nöjd med. Berget - fantastiskt redan och där ser ut att finnas plats för många spännande nyförvärv. Rumsbildningarna är också spännande. Din rabattfilosofi köper jag rakt av, du har fått mig att tänka om när de gäller de rabatter jag håller på att renovera! Undrar så vad den silvriga växten heter, den dom syns till vänster på rabattbilden.
  Här förbereder vi att fly till landet under den värsta raket- och pangpangtiden, Tim får spader när det smäller.
  Idag har jag köpt ett stativ till kameran, kanske kanske kan jag så småningom få till bilder som kommer i närheten av dina!
  Kram Laila

  SvaraRadera
 23. God kväll Anja!
  Flitens lampa lyser över dig Anja!
  Det är faktiskt du som gör vårt trädgårdsliv också lite roligare. Alla din växttips, dina fina bilder, dina tankar och projekt jag allt....
  Längtar nästan till jag blir pensionär så jag har lite mera tid för min egen trädgård.
  Tyvärr har jag inget berg men ett litet stenparti
  där jag mest timjan.
  Gillar din medarbetare det var ett klokt beslut att skaffa två.
  Kram så hörs vi
  Annika

  SvaraRadera
 24. Wow, Anja. Fint. Grattis till de söta medarbetarna. Jag hade en gång en katt som hette Fina Stina. Hon följde mig varje steg i trädgården och gick aldrig utanför den.

  SvaraRadera
 25. Ulla!
  Mina katter är dumpade katter som fick flytta hem till oss för snart ett år sedan.
  Trots att vi bor "mitt i skogen" lämnar de knappast tomten.Utanför våra gränser går de helst med mig. De gillar när vi går i skogen tillsammans.
  Wille, som är en oerhörd social katt går dock in till grannen för en liten pratstund med frun i huset och för att hålla deras fyra katter i Herrens tukt och förmaning!
  Det betyder i sin tur att grannens katter inte sätter sin tass på vår tomt ;))!/Anja

  SvaraRadera
 26. God fortsättning!
  Ja oh så nöjd du kan vara med ditt 2010!! Du har en så vacker trädgård, Anja! Jag skulle så gärna besöka den! Hoppas få tillfälle så småningom!;-)
  De söta kissarna är verkligen en härlig års-bonus också!

  SvaraRadera
 27. Nog är trädgården Din alltid - men kanske ändå lite Anders? Vacker och spännande.
  Är så glad att jag funnit dig! Njutit av inte bara av din/er trädgård utan även av Renate Fleming och Bohéme.
  Önskar er ett Riktigt Gott Nytt År!
  Birgitta

  SvaraRadera
 28. Birgitta!
  Nu föll det allt en liten glädjetår! Du har så otrolig förmåga att värma ett hjärta!/Kram, Anja

  SvaraRadera
 29. Anja... din trädgård är både vacker och innehåller sååå många spännande växter att inspireras av. Det är alltid lika roligt att få se vybilder från dina rum och att få lära sig nytt om växter jag aldrig hört talas om.....

  Dina kissemissar är jättesöta... Vi har också blivit med kisssemissar.... Två styckna kom till vårt hem för två veckor sedan...... :-)

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!!!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 30. Å,vilken fantastisk plats på jorden du har åstadkommit!
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 31. Kikar in och önskar ditt ett Gott Nytt år.. Kram/Moa

  SvaraRadera
 32. Tittar in igen för att önska dig ett härligt Gott Nytt trädgårdsår.
  Skål och kram
  Annika

  SvaraRadera
 33. Hej Anja!
  Du har en fantastisk vacker trädgård, underbara foton!
  Men visst är det så att man har nya planer och ideér hela tiden, en trädgård blir aldrig klar.
  Vill önska dig ett Gott Slut av 2010 och ett Gott Nytt odlinsår 2011½

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan