onsdag 19 januari 2011

PRIMULA PEDEMONTANA 'ALBA'
EN EUROPEISK PRIMULA FRÅN ITALIENSKA ALPERNA

PÅ DE LÅNADE BILDERNA SÅ FÅR DU EN UPPFATTNING OM HUR EN AV DE ALPINA ARTERNA  VÄXER I SIN NATURLIGA BIOTOP. I DESSA MILJÖER FÅR DEN SMÄLTVATTEN ELLER VATTEN FRÅN VATTENÅDROR I BERGET MEDAN OVANDELEN SKYDDAS AV KLIPPBLOCK.
JAG LÄSTE NÅGONSTANS ATT DEN BEHÅLLER SIN FARINA OM BLADEN INTE UTSÄTTS FÖR VINTERFUKT.
PRIMULA PEDEMONTANA VÄXER FRÅN 1400 - 3000 METERS HÖJD.          Primula pedemontana     BILDERNA HAR JAG LÅNAT här

 SJÄLV ODLAR JAG  MINA ALPINA PRIMULOR ANTINGEN I KRUKA SOM JAG KAN STÄLLA I KALLVÄXTHUSET ÖVER VINTERN ELLER  SÅ SÄTTER JAG ETT TAK AV NÅGOT SLAG ÖVER PLANTAN. NORR- ELLER ÖSTSIDA BLIR BRA I PLANTERINGEN.
HÄR ÄR BILDEN PÅ MIN 'ALBA' SOM JAG KÖPTE FÖRRA ÅRET SOM FÄRDIG PLANTA. JAG HAR DEN KVAR I KRUKAN MEDAN JAG FUNDERAR VART  DEN SKALL PLANTERAS Å BERGET. KANSKE DÄR DEN STÅR PÅ BILDEN.
OM DEN GER FRÖER TÄNKER JAG PROVA ATT FRÖSÅ DEN OCH SE OM RESULTATET GER NÅGON ENDA VIT INDIVID ELLER OM DE BLIR ROSA. ANNARS ÄR DELNING DET SÄKRASTE SÄTTET ATT FÅ ETT VITT EX I FÖRÖKNING.

9 kommentarer:

 1. Nu skall du inte vara så blygsam!!!
  Min primuladrottning!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Vad kul Linda att du tycker att jag är drottninglik;))) med mina 159 -160, längden beror på hur drottninglik jag känner mig för stunden;)))!
  Och visst har jag en del av arter och sorter, men det finns de som skulle fnysa åt mina "samlingar"!/Kram på dig Linda som vill göra mig lite "märkvärdig"!Anja

  SvaraRadera
 3. I mina ögon är det just det som kännetecknar en expert (till skillnad från "exprett"): ödmjukhet och noggrannhet, koll och dubbelkoll av källor!
  Kram!/Laila

  SvaraRadera
 4. Även om du själv tycker att du inte är experten på det här området tycker jag att du är det. Klart att det kann finnas dem som vet ännu mer men det är i alla fall så att du är den som delar med dig av dina kunskaper. Var dem än kommer ifrån.Jag lär mig mycket av det du berättar och visar med dem vackra bilderna.Vivan på/i berget är helt underbar.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Hej Anja!
  Tycker precis som många andra att du kan ta åt dig av ordet Primulaexpert/Primuladrottning. Du delar med dig av bild, text och egna erfarenheter så vi andra kan lära oss.
  Ha en mysig kväll!

  SvaraRadera
 6. Hej! Tror du man kan sätta ut de primulakrukorna man köper på tex ICA så här års, i trädgården sen när värmen kommer? Jag har alltid slängt mina när de har blommat över, men det kanske är dumt? Jag har tänkt att de är så hård drivna att de inte har en chans ute i verkligheten.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Man kan inte låta bli att imponeras av hur den lilla raringen växer där på bild nummer två !
  Tänk vilken uthållighet, fantastiskt.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Oh, The translation is terrible but your borrowed and own photos are lovely and I agree with Linda . . . Well Said Laila! You are a queen Anja! Being that you are outstanding in many ways! I hope you are not suffering from flooding too. Kram Carol

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan