lördag 29 januari 2011


vinterns  små glädjeämnen ute

Det är så sällan man visar sin 
vintriga trädgård i bild. Naturligtvis finns det inte mycket att visa en snörik vinter.
Allt vilar under  det (nästan) vita. Trädgårdens formationer syns inte och allt ser ut att vara ett enda vitt.
Men, när man som jag tycker om att betrakta och upptäcka så är det faktiskt inte riktigt så trist som det ser ut vid första anblicken. Det finns färger och former som sticker upp ur snön.
Men kanske är det så att skönheten sitter i betraktarens ögon? Så här såg jag bitvis min trädgård  en gudsförgäten  gråtrist fredag.
Det är olika slags barrväxter, rododendron, vintergröna andra buskar, buxbom, trädstammar och visset gräs som är så vackert nu med guldlyster i stråna.
Jag visar bilderna som okommenterad kavalkad. Är du intresserad av någon växt så fråga på!
Och! Det finns mycket kvar att fotografera! 


Det är Slottsträdgårdsmästaren som inspirerade mig till detta inlägg! 

27 kommentarer:

 1. Åhhh vad fin den där stolpen med kulan är!!!
  Vill ha!

  SvaraRadera
 2. Ja även snön kan ge trädgården en ny karaktär.Jag gillar då det sticker upp växter från snön, en del tycker det ser skräpigt ut, men jag ser det mera som konstverk.
  Ha en underbar helg!!
  berit

  SvaraRadera
 3. Nä, här var det sannerligen inte trist! Ett riktigt glad-inlägg:-) Och så snygga foton Anja!

  Ha en fin helg, kram H.

  SvaraRadera
 4. Oj så många vackra bilder!!! Visst finns det skönhet även under vintern - det visar inte minst dina bilder. Frost på vintriga grenar kan bli underbara mönster och dina häckar och buskar ger massor av struktur. :) Tack för att du visar!
  Ha en fin lördag!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Gud vilka vackra bilder du tar.Du har verkligen öga för vad som döljer sej i trädgården.Det var roligt att se dessa.

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra bilder!!. Visst är det fint med frost och snö på växterna. Du är en mycket duktig fotograf med öga att upptäcka det som är vacker.
  Men oj... fortfarande snö. Det är något vi har varit utan länge nu.Även idag skiner solen men det är kallt.
  Ha en bra helg.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 7. Så underbara vinterbilder du visar från din vackra trädgård. Blir så avis...suck. Jag har inte kunnat gå ut i trädgården på flera månader pga snön. Miss Westie kan äntligen ta sig fram ovanpå den hårda snön, men den bär inte mig så klart. Undrar hur det ser ut i mitt växthus???
  Önskar dig en skön helg!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 8. Oj, så fina bilder från vinterträdgården! Du har en förtrollande vacker trädgård. Jag hade dock lite svårt att läsa texten, typsnittet ville inte riktigt finna sig i mitt fönster.
  Hyvää pyhänjatkoa!

  SvaraRadera
 9. Jaaaa visst är det vackert även nu...frosten som sätter guld(silver??)kant på grenar och blad är ju bara hur fint som helst.
  Ha det så bra ;)

  SvaraRadera
 10. Hallo Alla!

  Jag är inte ute efter att visa hur "fin" trädgård jag har på vintern (det ser rätt ödsligt ut) utan att det är rätt värdefullt att ha något i trädgården som livar upp, som t. ex. barrväxter, avenbok som behåller sina vackra löv och annat vintergrön.
  Anja

  SvaraRadera
 11. Riktigt inspirerande bilder på allt vintergrönt som sticker upp i din trädgård.Trädgårdsprydnaden i rost och silver är jättefin.

  jag ser en växt på den andra bilden som har gulgröna blad är det en Rhododendron???.

  Idag har vi plus 4 grader och det blåser rejält så det syns hur snön har sjunkit ihop och barrväxterna kommer fram.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. I mina, betraktarens ögon, verkar vinterns trädgård hos dig vara minst lika fin som våren och försommarens. Vintergrönt är inte att förakta men det tog lång tid innan jag insåg det.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Frostnupna och nästan översnöade växter är fascinerande! Man undrar hur de klarar sig, för det gör de ju för det mesta. Fina foton och fin text (både innehåll & "font").
  Många kramar från Eva Linnea

  SvaraRadera
 14. Din trädgård gör sig ju jättebra även såhär års! Vilka fantastiska bilder Anja. Den rostiga stången med kulan är så fin mot barrväxterna i den första bilden. Det frostiga gräset med de uppåtsträvande grenarna i bakgrunden...en underbar bild.
  Bild nummer fyra undrar jag vad det är för växt? Jag tycker mig känna igen från Brasilien. Är det mäjligt? Jag såg den på våren när de färska bladen var nästan helt rostfärgade. De såg nästan ut som sammet.
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 15. Oj oj. Man baxnar! Vilken tur att den där trädgården har dig som förmår se och fånga alla otroliga bilder den bjuder på!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 16. Du har verkligen fångat det vackra i vinterträdgården :) Vilken fin överbild du har :) Kram Suss

  SvaraRadera
 17. Hej Anja!
  Det var många ljuvliga bilder du visar! Tänk vad mycket som sticker upp ovanför snön i din trädgård. Visst är det så att även vintern har något vackert att vila ögonen på.
  Den var snygg din rostiga 'blomma' på första bilden!

  SvaraRadera
 18. GUNILLA

  Visst är det en rododendron, Rh.'Goldflimmer'.En härdig liten buske som blommar i början av juni med rosalila blommor som har bruna "dekorationer" i svalget. Den här har jag drivit från stickling.

  BIRGITTA!
  Nog blir jag väldigt förtvivlad om min vårträdgård inte ser bättre ut i vår än vad den gör nu...!

  NINNI

  Busken heter rynkolvon, Viburnum rhytidophyllum. Den har "filt"beläggning på baldens undersida, och blank,starkt ådrad ovansida. De gamla bladen ser fula ut med trasiga kanter plus andra vinterskador så att jag plockar bort dem helt resolut på våren och låter de nya bladen ta över. Den blommar på försommaren med vita blommor som inte är något speciellt.Prydnadsvärdet för den här busken är de kanelfärgade, otroligt vackra blomknopparna och bladens struktur.
  Om härdigheten tvistar de lärda om - allt från zon 2 till 4. Sur jord och halvsoligt blir perfekt./Anja

  SvaraRadera
 19. Man kan se mycket vackert en gudsförgäten gråtrist fredag men visst sitter det i betraktarens ögon, jag tror inte min käre make hade uppskattat din bilder som jag av den anledning att han inte "ser" det vackra i en gren som sticker upp i snön.
  Hoppas du får en skön söndag!

  SvaraRadera
 20. Oj då! Så det var bara en pinne han såg...;))!/Anja

  SvaraRadera
 21. Bilder med många vackra detaljer och kontraster! Såg att min buxbomsboll ändrat form i snön.

  Karin

  SvaraRadera
 22. Hej Anja!
  Tack för kommentar hos mig.
  Vackra bilder du visar och visst är det så att skönheten sitter i betraktarens ögon. Varje årstid har sitt särskilda att visa och jag fascineras av olikheterna.
  Hälsningar Inger

  SvaraRadera
 23. Det finns ju massor att kika på hos dig Anja oavsett årstid. Du visar verkligen hur man kan "jobba" med struktur och form för att skapa en härlig trädgård. Imorgon ser jag fram emot att läsa om dig och trädgården i GP!

  Kram Karin

  SvaraRadera
 24. Godmorgon, kära Anja! Sovmorgon idag och den blev extra förgylld av det fina reportaget i GP! Som jag har läst och njutit...! Känner mig så priviligierad som har fått besöka Gunnilses botaniska!
  Kram!

  SvaraRadera
 25. Såg att din trädgård är i GP i ett jättefint repotage.
  Kram!

  SvaraRadera
 26. glömde skriva att det var Kenneth K som skrev om det på AOT och att jag skrev en kommentar om den och länkade hit.
  Kram!

  SvaraRadera
 27. Fantastiska och spännade bilder Anja!! Kan bara föreställa mig hur det är på sommaren.
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan