fredag 19 augusti 2011

HUR JAG RÄDDADE MINA KLEMATIS 'PRINCESS DIANA' och 'AROMATICA' ATT BLI 
UPPÄTNA PÅ FÖRSOMMAREN AV 
                         KLEMATISBLADSTEKELN! (KLICKA OCH LÄS!)
                               
På försommaren, när klematisstjälkarna började komma upp ur jorden var de knottriga. Knottren skvallrar om den otrevliga marodörens ankomst. Snart har man miljoner turkosa larver som kaläter en klematisplanta på en eller två dagar. En del av mina tidigblommande drabbades av detta. (Nej! Ingen bild på eländet!)
Då beslöt jag mig att rädda min 'Princess Diana' genom att klippa bort ALLA stjälkar från marken.Jag var inte så säker på att den skulle komma  i år, men! Jag blev belönad och nu blommar Hon med friska, fina blommor - nja, knoppar mest. De skulle säkert slå ut mer om det var sol tre dagar i sträck!'Aromatica',  vanilj/puderdoftande och underbart blå.
Den övervakade jag noga och  vid varje nytt skott och skrapade bort alla 'knottror' och räddade den på så vis.Den skarpsynta ser säkert att bilderna blänker igen - av regn....Jag blir så trött.....:(((

10 kommentarer:

 1. Ahoj Anja u Vás je rosa je to jako diamanty Daja.

  SvaraRadera
 2. Beautiful flowers- both!
  I've not seen either clematis here.

  Your garden must be so lovely...

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att du räddade dem:) Till min stora besvikelse klarade inte min 'Princess Diana' vintern:( Hade haft den i flera år och tog den som stickling så den hade ju klarat många vintrar innan. Det blir till att köpa en ny för den är ju bedårande:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hejsan Monica
  Jag har också haft min i många år och fått varje år denna 'förhatliga' stekeln på den. Nu hoppas jag att jag slipper dem nästa år - lämnade nämligen de besmittade grenarna till förbränning.
  Däremot frös min 'Summer Snow' bort efter 14 år! Jäkla våren, för det var våren, inte vintern som var den stora boven./Anja

  SvaraRadera
 5. Blä för äckliga steklar... Men så vacker hon är din 'Diana'! Värd att vänta på! 'Aromatica' var verkligen en skönhet. Märker att jag mer och mer går i gång på blåa blommor.. kanske som en kontrast mot sommarens frossande i rött och orange...
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Hyvä kun sait pelastettua sen , on niin mahdottoman kaunis kukka.
  Myös tuo sinine.))

  Kyllä jo rupeaa väsyttämään tuo sade.
  Tänäänkin oli Boråsin kadut vettä tulvillaan.
  Minä kävelin mesässä ja kanttarellit olivat kasvaneet todella, kuin sieniä sateella.
  Toivotaan aurinkoa!

  SvaraRadera
 7. Hej Anja!
  Underbara vackra Klematisar, gillade 'Ptincess Diana' lite speciellt mycket.
  Gör precis som du om jag ser 'knölar' på stammarna, klipper bort allt och på så sätt klarar sig dom helt perfelt utan att bli uppätna av äckliga larver.
  Det regnar även hos mig.... usch, fy så trist.
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Hoppas du slipper dem nästa år, du har ju så vackra clematis som du ska njuta av inte dessa marodörer :) Kram Suss

  SvaraRadera
 9. mon-jardin-en-ik20 augusti 2011 22:24

  Det är alltid så tråkigt när ens plantor blir uppäten av allt det hungriga eländet.Bra att du räddade dina. Diana är helt underbart.
  Du får gärna skicka regnet hit och då får du värme tillbaka för just nu har det varit vansinnigt varmt här i några dagar(kl. är 22.00 och det är 32 grader ute)och det blir några dagar till.Man orkar precis ingenting.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Aromatican var en riktig läckerbit. Jag har alldeles för ynkliga klematis för att steklarna ska hitta hit men om de kommer någon gång så vet jag hur jag ska göra nu. Tack för tipset!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan