söndag 6 november 2011           Under glastaket

Med kameran i händerna skyndar jag mot växthuset. Kikar igenom glasväggen och ser ängeln le nöjt i den svala, stilla luften därinne. 
Trots att temperaturen kryper ner mot 5-7 grader på nätterna ser den ut att må gott. Blommorna står sig betydligt längre nu än på sommaren.


Den får vara kvar där så länge den blommar och så länge det inte blir frost på nätterna.  Bakgrunden är höstdramatisk med mustiga färger utanför. Trägården har  ovanligt vackra färger för årstiden.


Blicken får svepa runt mina cirka 23 kvadratmeter stora trädgårdstempel när jag har satt mig vid bordet. Det är betydligt högre till tak här än i huset och själva rummet är helt kvadratisk. Nästan alla växter har fått flytta till vinterförvaring men jag tar in prylar utifrån.  Dels för att förvara dem lite schysst skonade från väder och vind, dels för att de skapar lite atmosfär i brist på grönt.Med enkla medel försöker jag skapa olika blickfång. Någonstans i det lite omedvetna har jag  tankar om hur det kan bli  lite fotogeniskt...

 En avdankad pelargonblomma som jag satt för en och en halv månad sedan i ett litet fat med stenar står där stolt och pockar på uppmärksamhet från mig.
Mitt glashus är oasen och lugnet och jag låter det aldrig förfalla där inne. Att sitta ned en stund oavsett årstid eller väder är en lyx som jag har blivit beroende av.
Nu vill jag blogga rätt frekvent om växthuset och dess möjligheter året om. Då och då bloggar jag alltså Under glastaket som rubrik.


Jag är nyfiken på hur andra använder sitt växthus? 
Frågor om just mitt växthus är alltid roligt att få.  Däremot är jag inte kvalificerad att ge några generella råd.
     Ha det gott – Gott folk !

                                /Anja

24 kommentarer:

 1. Gdybym miała szklarnię i w niej piękne kwiaty też bym tam ciągle przebywała. Oby mrozu długo nie było, żebyś mogła się cieszyć "trąbami anielskimi". Pozdrawiam

  SvaraRadera
 2. Jag bara älskar ditt enormt vackra växthus Anja.
  23kvm. låter som en ljuv melodi i mina öron.
  Önskar dig en mysig dag i ditt glashus.

  SvaraRadera
 3. När jag ser ditt växthus önskar jag att jag valt glas på sidorna i mitt 10kvm stora växthus.Ser så mysigt ut när man ser in och ut så där lätt.Den här tiden använder jag inte växthuset mer en till att övervintra en del växter.

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder! Ditt växthus verkar helt underbart Anja, själv har jag ett litet, rätt tråkigt växthus med en krånglande dörr och många rutor borta:( Vi har inte brytt oss om att fixa till det eftersom jag inte kan bestämma mig för om jag ska behålla det där det står eller flytta det:)) Kram/Monne

  SvaraRadera
 5. Oj vad jag ibland kan sakna mitt gamla växthus som var betydligt större och bättre än det jag snickrade ihop här.Mitt växthus är inget ställe jag vistas annat än till uppdrivning och tomat och gurkställe på sommaren.Önskar jag hade ett sånt du har. se så mysigt ut:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 6. Jag önskar att jag hade ett så stort och fint växthus som du, men mitt är bara 10 kvm och helt i kanalplast. Det används bara till odling och till vinterförvaring av växter. Däremot är det tänkt att vi ska bygga ett lusthus, hoppas att det blir nästa sommar, där hoppas jag få en plats, där man kan sitta och koppla av och njuta.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 7. Anjas,wauuuuuuuuuu krásné jsem moc potěšena foto Daja

  SvaraRadera
 8. Är det ett betong fat jag ser i en av dina fina bilder?
  / hälsningar, Karla.

  SvaraRadera
 9. mon-jardin-en-ik6 november 2011 17:27

  Vilket underbart ställe att sitta och vila sig och sina tankar.Du har ett så otroligt fint öga för det vackra. vad jag njuter av dina bilder. Tack för dem och dina rara kommentarer hos mig.
  Ett växthus har jag inte och kommer inte att ha heller. Beror mest på boendet på två ställen.
  Önskar dig en fin vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Stor beundrare av ditt fina växthus. Mitt är litet på 5 m2 och utan glas ännu. Forslade hit det från grannen i våras, och sambon murade en 40cm hög mur som det står på. Jag köpte röd färg som jag ska måla det med. Sedan kom vi av oss, så det står där i sitt skelett, utan glas och färg... Tar nya tag till våren:)).
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Hej Alla!
  Hoppas att Ni inte missförstår mina intentioner med Under glastaket. Mitt växthus är en standardmodell från Willab och absolut inget märkvärdigt. Det är jag som gör det märkvärdigt i mina ögon;)! /Anja

  SvaraRadera
 12. Ihana paikka, sinun kasvihuoneesi! Eipä ihme ett enkelit viihtyvät siellä ... ja kun näkee ne nyt syksyllä kun lehdet ovat vähän harvemmassa niin on koko kasvi paljon kauniimpi. Meillä on suunnitelmissa kasvihuone, ehkä ensi kesänä mutta ainakin sitten seuraavana. Omarakenteinen, vanhoista ikkunoista tehty mutta ei niin iso kuin sinun (täytyy pysyä 15 neliön sisällä ettei tarvi rakennuslupaa).

  SvaraRadera
 13. Oj vad fint den fortfarande blommar :) helt otroligt Kram Suss

  SvaraRadera
 14. Kauniisti sinulla kukkii,
  Ajatella että kesä oli sateinen ja ei mikään lämmin, mutta nyt olemme saaneet nauttia lämpimästä syksystä.
  Siitä iloitkaamme!♥

  SvaraRadera
 15. Ditt växthus måste vara som en härlig oas! Framför allt nu när det är kyligare ute och förhoppningsvis varmare - eller mindre kallt - i glashuset.

  Någon gång - nästa hus? - så skall jag ha ett stort växthus som du har - helst med värmeslingor i golvet så det är hyfsat varmt när sommaren passerat.
  Mitt lilla är kylslaget nu och inte hinner jag dit ut efter jobbet - hade nog varit skillnad om jag jobbade mindre eller inte alls - då hade jag varit där mycket, mycket mer!
  Ibland drömmer jag om ett vardagsrum som har skjutdörrar ut mot en vinterträdgård - högt glastak och sköna möbler ;) Drömma kostar inget..... Kram ♥

  SvaraRadera
 16. Mitt lilla växthus (2 x 2 m) i Stockholm fungerar numera mest som "uterum". Jag ser fram mot att få ett betydligt större (15 kvm) i Småland, om några år!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 17. Kan nästan känna din glädje och tacksamhet över ditt växthus. Blev glad när jag läste ditt inlägg! Skulle gärna ha ett liknande... Hade mitt lilla (5 kvadrat) i kanalplast för odling, men drömmer om ett i glas med möjlighet till odling och avkopplande stunder vid ett bord och en skön stol...drömmer vidare:)
  Det ska bli kul att följa årets skiftningarna Under glastaket. Vilken fin ide!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Oj, 23 kvm, det är ju enormt!!! Förstår då, att du har goda ytor att rumstera om på! ;-) Hur kom det sig att du valde att bygga ett så stort växthus, de flesta bygger alldeles för smått har jag förstått, så du måste ha varit väldigt framsynt!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 19. Så härliga bilder på din ängel. Denna hösten har varit väldigt växtvänlig för växter under glastak. Vi har inte behövt sätta på vårt element i uterummet ännu. Och växterna trivs nästan bättre när det är lite svalt. Pelargonerna och min bougainvillea blommar ännu :) Vårt uterum är ju litet,10 kvm, men vi använder det hela året, nästan i alla fall. Att öppna dörren ut där nu t.ex och känna den "jordiga" doften, titta till växterna, ta en fika där, det är härligt.
  Det är en oas, trots sin litenhet :) Förstår att du älskar ditt växthus, ser verkligen mysigt ut och det är så inspirerande att läsa om det.

  SvaraRadera
 20. Hej Ulla!
  Tusen tack för din rapport från ditt uterum.
  Det jag fäster mig särskilt vid i din rapport är storleken på uterummet.
  Det har varit en nästan 'hysterisk' trend att växthuset/uterummet skall gärna vara dubbelt så stort som man först har tänkt sig. Det hämmar säker många från att skaffa något växthus över huvudtaget. Det är struntprat! Jag tror att du har det precis lika underbart i dina 10 kvm som jag har i mina dryga 20. Man gör helt enkelt det bästa av situationen!
  Mitt nästa kommer att vara 3,8 kvm, men då kan det bara hysa vissa växter. Men en lite takkrona kan det kanske hysa....får se när det blir aktuellt?!/Anja

  SvaraRadera
 21. RUBEN!
  Vi hade inga möjligheter att göra uterum med tak i anslutning till boningshuset tack vare den skarpa takluningen.
  Då fick växthuset bli alternativet. Där sitter vi och umgås och odlar. Det är sju år sedan...så tiden går!/Anja

  SvaraRadera
 22. Jo men visst är det så, man får anpassa sig till det man har :)
  (Jag har skrivit lite om mitt uterum i min gamla blogg "Växtglädje", den finns kvar men uppdateras inte, inte just nu i alla fall)
  Ha det gott, jag ska följa dina kommande inlägg under glastaket.

  SvaraRadera
 23. I have a small greenhouse. I have had it for 12 years. My hubby built it so we could take it apart and move it if needed. For quite a while I did not use it as much as we lived somewhere else. When we sold my house I was still busy. Now that we moved it down the hill to where we are living now we have made changes to it. First it had plastic on it which would need to be replaced every year. Then hubby found some hard plastic which worked quite well. Next he found some huge windows so two walls have been replaced. It seems it is always a work in progress! I will be getting it ready soon as fall is definitely under way here, and we have been getting cooler than normal nights so winter may be very different this year! I love that you have the angel trumpets in your greenhouse, alas, ours did not do well with the crazy summer we had.
  Take Care,
  Ulrike

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan