söndag 4 mars 2012

                                 EN MÅNAD TILL PÅSK
Denna korta högtid är för mig en vårmanifestation. Kanske var jag en schaman i något av mina 'tidigare Liv' - för alla dessa sekulariserade religiösa högtider (med min respekt för alla andra firanden av högtiden) känns som hyllningar till olika ljusförhållanden. Med påsken blir ljuset påtagligt. Kvällarna börjar bli ljusa. Morgnarna likaså. För att inte tala om hoppet om långa, sköna kvällar, lata varma dagar och en tidig morgon i en ljummen försommar med kopp kaffe i dånet av fågelsång.


Nu börjar jag försiktig vårpynta ute. Jag är lite snål och inte riktigt beredd att slänga hundratals kronor på vårlökar i krukor. Men, penséer kan jag inte låta bli. Inte hyacinter heller. Annars tränar jag mig på att lära SE det som är vackert ändå och som jag kan använda.


Har ni tänkt att överblommade pärlhyacinters lökar är riktigt påskdekorativa? Jag är kanske ensam i hela världen att tycka så - (nä, inte RIKTIGT ENSAM ;)! Birgitta gillar det också, skulle jag tro!)
Jag har  skaffat mig några snygga pyttslar under åren som gått.  De  får stå som grund för  årstidspyntandet - och det behövs så lite egentligen för att få den där go'a stämningen....
En nödvändig bok för alla som vill skriva rätt namn, Jag uppskattar alldeles särskilt de  svenska växtnamnen.


Till sist en fråga: Hur skulle DU gå tillväga om du ombads att rita en skiss över trädgården? 'Undervisa' mig gärna!


                                Ha det hur fint som helst - Gott Folk!

18 kommentarer:

 1. Tack för en härlig vår-påminnelse! Jag tyckte det var väldigt påskfint! Jahaja, bara en månad kvar? Och sedan är det Nordiska Trädgårdar veckan därefter... Det blir mycket att stå i framöver! Kommer du upp till mässan i Älvsjö? Vore så kul att ses IRL!!! :) Mia

  SvaraRadera
 2. En månad kvar till påsk, kan det vara sant?
  Om jag skulle rita en skiss över min trädgård skulle det bli snett och vingt, fel proportioner, bortglömda rabatter och allmänt fult så det funderar jag absolut inte på att göra! Däremot fick maken i uppdrag att göra en enkel skiss som jag har som underlag för min trädgårdsdokumentation och den fick klart godkänt.
  Må så gott.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Ja Anja det gör jag :-))
  Har också en kruka med halvtorra pärlhyacintlökar - nu vet jag vad jag skall göra med dem.
  Har tänkt på dig idag men det blev inte mer än så. Vi var hemma igen först vid 18-tiden.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Förlåt, Anja - var för snabb och glömde frågan om design... Får nog lov att återkomma om det för bästa tolkningen. Stor söndagskram! :) Mia

  SvaraRadera
 5. Oj...är det påsk så snart :)))
  Gillar lökarna.
  För att rita en skiss hade jag letat upp en planritning av tomten och kopierat den i många ex och sedan hadejag gått ut och mätt och sedan försökt att få in allt på planritningen. Idén med att ha många ex är för alla fel jag skulle göra på vägen.......
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Hej Anja! Vi har ju "träffats" hos Torvan, nu kanske vi kan umgås här också. har ju tidigare sett dig på AoTs forum. Ja påsken kommer snart men först är det vårdagjämning som är värd att uppmärksammas! /evab

  SvaraRadera
 7. Anja, päivät on jo pidenneet.
  Tänään kun ajoimme kotia kuuden aikaa niin oli vielä ihan valoisaa.
  Pääsiäinen ihan, uusi elämä alkaa monellakin tavalla.
  Oikein ihanaa kevään odotusta Sinulle!

  SvaraRadera
 8. Vad fint du gjort!
  Jag har inte haft så mycket lust till att blogga men det kändes skönt att vara saknad..tack! Tack även för reklamen för min blogg!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Så vackert du har gjort med så enkla medel (som oftast blir bäst).Jag har en liknande bok med alla namn på holländska. Älskar den.Skulle behöva den svenska också för många gånger vet jag ej vad det heter på svenska.
  Tack för att du la en link i din blog. Har redan fått en del nya följare. Roligt med nya bekantar.
  Ha en fin (vår) vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 10. så fina arr du gör!!!jag brukar spara alla lökar som jag köper under vintern för att sen sätta ut dom i trädgården, men i år blir det nog ett arr av gamla pärlhyacinter:)
  Ha en alldeles underbar dag!!

  SvaraRadera
 11. Fint med lökarna tycker jag! Och bra att du slår ett slag för SKUD nu när internetversionen ligger nere. Jag använder den boken nästan varje dag! Förlåt att jag missade ironin i ditt inlägg Anja, inga sårade känslor här. Kram!

  SvaraRadera
 12. Tycker också att dina påskpynt var fint:) Jag har försökt att rita en skiss över vår trädgård en gång - det blev INTE bra:)) Kunde inte få till nivåskillnader och proportionerna riktigt så det är inte lätt. Underbart att bli påmind om att det bara är en månad till påsk:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 13. Hej, igen! :) Visst är det bra att ha en tomtkarta till hands när man börjar! Gärna i så stor skala som möjligt, helst 1:100, men det beror ju på vilken papperstrolek man ritar på! Sedan beror det ju på övriga förutsättningar och önskemål. Ska man göra något åt sig själv vet man ju ofta vad man vill ha till skillnad från när man är ute hos kunder, men det kan ändå vara bra att skriva upp sina önskemål och drömmar på ett papper innan man börjar, samla på bilder osv, för att kanske komma på ett passande tema eller färgval? Sedan är det bra att scanna av och skriva ut flera exemplar av ritningen, ut och mäta upp de punkter man helst vill ha kvar och helst vill förändra, ta fram en bra linjal eller allra helst en skalstock, en massa pennor och börja spåna, det är ju bara att testa sig fram. När du börjar få den form du vill - scanna in den igen och utgå från den i fortsättningen vid den vidare planeringen. Svårare än så är det ju inte... Jag vet att du kommer att göra något lysande! :) Mia

  SvaraRadera
 14. Påsk är det så nära in på...dags att börja fixa till lite snyggt hemma då och ute:)
  Tack för alla fina bilder! Gillar verkligen de söta små sköra vakteläggen.
  Försöker rita av tomten med rabatter m.m med varierat resultat..men det är bara för egen del så dom får duga. Utgår från en planritning på tomten som jag kopiert till många ex. och förstorat en del.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Visst vet jag det...att lökar är dekorativa till både det ena och det andra...
  På din fråga vill jag svara: Anja, det fixar du!!!
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
 16. Håller med om att påsk är vår! Vi brukar alltid gömma påskägg i trädgården och ofta värmer solen härligt då.
  Om att rita upp sin trädgård; ofta finns det en planritning över tomten. Vi bor i ett hus från 1920 ca och till och med för vårt gamla hus finns det en sådan. Om du hittar en kan du ta transparent skisspapper och lägga över och rita av det hela. Sedan kanske gå ut och mäta upp rabatter och placering av träd och buskar. Ungefär så har iallafall vi gått till väga. Lycka till och tack för en härlig blogg!

  SvaraRadera
 17. Hej Anja
  Rhizomer heter mina kottar i mitt inlägg. Släkt till femöring. Och är en inne blomma. Men vad den kallas mer vet jag inte. Alla mina bilder är klickbara:)
  Beundrade din rostiga kruka igen på en av bilderna!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 18. Här har du en till som uppskattar utblommande lökar :=)
  Brukar också använda dom i påskens pyntkrukor.

  Om någon bad mig rita trädgården skulle nog mitt svar bli... nej, kan inte. Det tar för mycket tid och jag har för lite kunskap om skalor osv.
  Kanske skulle jag begära en ritning från kommunen över mina 'ägor' för att sedan försöka få en kunnig person att fixa uppgiften.

  Vackra bilder!

  Ha det gott!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan