onsdag 12 december 2012
             FÖNSTERODLING
                                      - min vinterträdgård

Känner mig som den enda i 'hela världen' som tycker om att ha fönsterväxter - inte bara som slit- och släng.....
                           Min äldsta är 43 år!


Vi börjar med gamlingen, en benjaminfikus från 1969. Jag fick den som liten 2dm hög krukväxt. Den var en nymodighet då. Kommer ihåg att jag läste allt jag kom åt om dess skötsel och drömde om att få sitta under den som pensionär. Nu är jag där....:)
Denna underbara Dendrobium har jag haft två år. Den blommar  i månader och...
...får de vackraste luftrötter jag vet!
Brudorkidéer har rätt många. Tacksamma och lätta att sköta.
Även ett par Hoya trivs i orkidéfönstret.
 
Murgrönan brukar 'kila vidare' på vårkanten. Nu tänker jag anstränga mig extra och plantera om den på vårvintern så att den inte torkar ut så lätt.
En ny bekantskap för mig för i år är denna amaryllis som heter 'Jewel'...inte så jätteful;)!
Och, lite matnyttigt som min chile 'Pretty in Purple' får stå för. Den tycks trivas förträffligt i fönstret.
Här är några av mina. I förra inlägget visade jag också lite fönsterpynt inför julen.
Vad har DU i dina fönster? Inte är jag väl ensam om att tycka om att odla på fönsterbrädan?

Tack för att du tittade in!


19 kommentarer:

 1. Skulle gärna ha mer krukväxter men mitt dilemma är att vi har en luftvärmepump, den blåser ut varmluft och det gillar inga växter:( Kan ju ha krukväxter på sommaren då den är avstängd men var gör jag då av dem på hösten o vintern? Köksfönstren är fulla av novemberkaktusar och hoya dock men där är det inget på sommaren när kaktusarna är utomhus:) Önskar mig en vinterträdgård för då hade jag haft krukväxter både högt o lågt:)) Dina ser väldigt vackra ut. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Monne!
  Även jag har luftvärmepump och krukväxterna trivs ändå/Anja

  SvaraRadera
 3. Ända sedan jag var pytteliten har jag hållit på med krukväxter. Bäst är de som man kan spara år från år och som man kan ta stickilingar av och förnya när de blir för stora.

  Jag är förtjust i hibiskusar, men det kräver både mycket ljus och utrymme och det har jag tyvärr inte längre. Men några får hänga mer ändå; Hibiscus schizopetalus till exempel. En annan krukväxtfavorit är Jasminum sambac. Och olika ormbunkar. Och saintpaulia.

  Jag tillhör de där som sänker värmen inne lite för att kruväxterna ska trivas bättre. Det är rätt mysigt också att ha sockar och kofta hemma. :-)

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Oj, oj Daniel! Här snackar någon som har krukväxter som man baxnar! Den där arabiska jasminen är jätteläcker (doftar den?) att inte tala om den exotiska hibiskusen!
  Ormbunkar är även jag förtjust i men kan inte ha dem inne p.g.a. katterna som tror att de är kattgräs;)!
  saintpaulia har jag också, men du har säkert exoter medan jag har skaffat mina från Blomsterlandet...;)))!
  Jag har stora fönster med automatisk kallras 18-20 på dagen så här års och på natten 15-18 :)!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasminum sambac doftar fantastiskt. En enda blomma märks i rummet. Däremot växer den rätt spretigt, men det gör inget.
   Mina saintpaulior är precis lika exotiska som de på Blomstelandet. :-) Och nästan alla ormbunkar kommer från sådana där minikrukväxter man kan köpa för nån tia. De blir ju jättefina med tiden.
   Kallras är toppen! Vi bor i ett hus från början av 60-talet och jag bävar för den dag hyresvärden sätter in moderna välisolerade fönster. Då flyttar jag hellre. Kanske. ;-)

   Radera
 5. Oj, 43 år?! Det var inte dåligt! Själv är jag ganska nöjd med mina myrtnar som är 17 år, men jag har dem inte inne så ofta, de mår mycket bättre i den svala vinterträdgården.
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myrten som är 17 år! Wow! De är betydligt svårare än min benjamin...å andra sidan har den stackaren fått flytta med oss flera gånger i sitt liv./Anja

   Radera
 6. Jag har två växter som har överlevt mig, men de har å andra sidan tålt mig sedan jag var tonåring. En kaktus och en porslinsblomma. Tappra, tappra typer. Jag skulle gärna ha fler växter inne, men på något underligt sätt så glömmer jag liksom bort dom. De dör, de rackarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bettina!
   "....Jag har två växter som har överlevt mig..."
   Är du inte med oss längre;))))? /Anja

   Radera
 7. Kära du, du är allt annat än ensam! Mina äldsta krukväxter är från tidigt 70-tal. Jag har allt från saintpaulia till brudorkidéer. Min äldsta är en "flickan i båten"/"blomstervagga", vet inte vad den heter på riktigt. Nästan lika gamla är min stora porslinsblomma, doftrankan, brunfelsian, ampelfacklan, crasullan, syskonstjärnan, julkaktusen och mina bladkaktusar. Jag vill inte vara utan dem, på vintern är det särskilt värdefullt att ha något att pyssla om.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack Inger! Nu blev jag riktigt glad! Men, varför visar folk bilder på sommarträdgården när man har en massa fina krukor i fönstren?/Anja

   Radera
 8. Inte har jag krukväxter att skryta lite med.Skulle gärna ha så fint som du har det. Har min mormor's julkaktus och en benjaminfikus som har många år på nacken. Problemet här är kattorna och främst sommaren i Frankrike.Kommer till att vi har mycket stora fönster på söder. Det tycker dem inte om heller.När vi är här köper jag nya och på våren får dem följa med till Fr.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anje! Det förstår jag när man bor på två ställen. Då är det svårt att ha långlivade krukväxter. /Anja

   Radera
 9. Oi kun kauniita kukkivia kukkia sinulla onkaan.
  Kyllä meilläkin on paljon kukkia ikkunalaudalla.
  On Elefantin kieltä, apinan häntää, Kaktusia,
  Jukkapalmuja, posliinikukkia. orkide, ym.ym..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juu, juu Sylvi! Kyllä olen nähnyt kuvia sieltä teidän verannasta! Siellä kukki enemmän kuin meillä!/Anja

   Radera
 10. Vad jag har i mina fönster - jo, orkidéer med ullöss! Ha! Men nu är jag på krigsstigen. Den sista, förhoppningsvis, med vitt ludd på, åkte ut i snön igår. De som är kvar kanske klarar sig. Sedan finns det flera gamla hoyor, tre cymbidium som bara är fyra, fem år. Sonens benjaminfikus är nog mer än tolv år nu, men sen kan jag inte skryta mer. Jo, förresten, en baby från min morfars stora agave är säkert närmre 30 år. Fast den bor i källaren under vintern. Gills det?
  Måste också säga att din kommentar hos mig ang mer bildutrymme både gladde mig och fick mig att skratta. Härligt! Och tack!
  Kramar från Törnrosa
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt gills Törnrosa! Och att ha sinne för humor är en stor pluspoäng som gör att allt levande trivs!/Anja

   Radera
 11. Sulla on kunnioitettavan ikäisiä huonekasveja. Harvalla on. Kauniita.

  Rapsutuksia Willelle...

  SvaraRadera
 12. Oj,oj Anja du skulle inte vilja se det jag har i fönstret:) Många är av plast,,,detta är min stora svaghet...krukväxter.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan