fredag 4 januari 2013

Älskade hyacint!

När julen är över har jag både hyacinter och min hyacintvurm kvar - långt in på våren!


Och, jag är i fint sällskap med min kärlek. En modeikon och kändis av stora mått på sin tid, Madame de Pompadour, Louis XV:s älskarinna, var mycket förtjust i denna blomma. 
Hon smyckade (och slösade av statens pengar) Versailles med tusentals glasdrivna hyacinter på vintern. Kan du tänka dig vilken doft!? Vilken syn!?
Hon smyckade dock inte bara palatset utan även sig själv med levande hyacintblommor i form av  halsband och armband och stora, flotta broscher. Med tanke på 1700-tals- hygien måste det ha varit en lyckosam lösning på doftproblemen...
Tyvärr hittar jag ingen bild på nätet som visar hur smyckena såg ut.

Själv låter jag dessa ljuvliga dofter sprida inomhus och senare ute som bi- och humlerestauranger.
Jag använder dem  som kruk-, snitt- och utplanteringsväxter.
Just nu har jag hyacinter både ute och inne i vas.
Det är så härligt 'dekadant' när blomstjälkarna faller lite hur som helst;)!
De kommer att glädja mig ännu i fyra månader! De på bilden har dock blommat över och fått flytta till källarvärmen och -ljuset.
Så här såg det ut i den 23 april 2012. En vilande humla som hittat sin säng i en av hyacinterna.
 Även Laila i Fagerdala trädgård skrev nyligen om hyacinter.
Läs ännu mer om om hyacinter här .

                     Ha det riktigt gott!

16 kommentarer:

 1. Jag delar din passion för hyacinter! Har köpt både röda och lila...
  God fortsättning på nya året, Anja!

  SvaraRadera
 2. Gillar också hyacinter, är besviken över att de inte doftar som förr bara;( Men jag har planterat ut flera i rabatterna under åren så de kommer fint ute sedan:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Tack för länken! Och visst är de bedårande. Har just ansat mitt julgäng. Tycker som Monne att de doftar mindre numera - eller också är det min näsa som inte är som förr!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 4. Hyacinter är en stor favorit! Kul med lite historisk info också:-)
  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
 5. För min del doftar de lagom. Denna underbara doft är trots allt bland en av de mest doftallergiframkallande lukterna. Jag är bara tacksam att jag kan ha 20-30 åt gången inne utan att få astmaanfall;)))!/Anja

  SvaraRadera
 6. Hyacintit ovat minunkin suosikkejani tuoksunsa ja näkönsä vuoksi. Sinisistä tykkään aivan erityisesti!

  SvaraRadera
 7. De är fantastiskt vackra men det är ju så illa att jag får astma av de starkdoftande. Som tur har det kommit "lågdoftande" de sista åren och de kan jag ha inne tills de står i full blom. Jag har nu lagt ner dem i källaren och hoppas de kommer att överleva ute i rabatten sen!

  Ha det bra i helgen!

  SvaraRadera
 8. Kiitos taas uusista näkökulmista ja ajatuksista! Minulla on aina hyasintteja (hajusintteja, sanoi äiti joka oli allerginen niille) jouluna mutta tavallisesti sipulit saavat olla omissa oloissan kevääseen asti, sitten pistän ne jonnekin multaan. Jotkut juurtuvat, jotkut ei. En koskaan raski heittää sipulia joka voi ehkä kasvaa joten keväällä on aina muutama ruukullinen. Mutta niitä pitäisi ehkä kastella vähän enemmän???

  SvaraRadera
 9. Ja det är vackert med hyacinter :) så söt den lilla humlan är Kram Suss

  SvaraRadera
 10. Har just nu också rosa och blåa som faller som dem vill. Dem luktar betydligt mindre än för men dem är så vackra. kann tänka mig att det blev underbart med hyacintsmycken.
  Ser på din blog att ni också har "vår".Även nattetid har vi plus 10, fåglarna kvittrar och träden får knoppar. Undrar bara hur det kommer att sluta.
  Önskar dig en fin helg.
  (Din polare hi hi) Anje

  SvaraRadera
 11. Hyasintit ova kauniita ja tuoksuvat niiiiiiin hyvälle.
  Hyvää ja rauhaisaa viikonloppua ja loppiaista!

  SvaraRadera
 12. Jeg vil tro at hyasinter var et funn i de tider hvor kropsvask var et ikketema.. Jeg er også veldig glad i disse, men ikke for mange i samme rom. da blir det lett i overkant. Her står det en enslig hvit blomst igjen i stuen. En liten perle i vinduskarmen :) God helg!

  SvaraRadera
 13. Älskar precis som du hyacinter och dess doft. Om Madame de Pompadour, Louis XV:s älskarinna, var mycket förtjust i denna blomma antar jag att man kan söka och få EU-bidrag om man odlar lökarna vidare och inte slänger dem på komposten. EU har ju regler för det mesta :-))
  God fortsättning på 2013 - snart dags att boka tågbiljetter gissar jag.
  zzz
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Ja Hyacinter är fantastiska blommor, och inte särskilt dyra heller. Jag har inte använt dem som vårblommor förut, men det ska jag börja med efter ditt inspirerande inlägg!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 15. Njuter också av hyacinter. Nu får man dom ju på rea också, och kan köpa MÅNGA. :-D

  SvaraRadera
 16. Jag brukar inte ha hyacinter inne för att de doftar så starkt, men i år har jag haft några stycken och doften var precis lagom! Ska sättta ut dem i min surjordrabatt efter tips av Laila. Din hyacintsamling är SNYGG. Blå hade jag ingen, men det blir det nog till jul-&nyår.
  Tjoflöjt!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan