fredag 18 januari 2013



 Varför Bokashi?
Detta inlägg är inte reklam i kommersiell mening, utan ett inlägg om att vad vi kan göra för att inte bidra till en växande sopberg. 



Människorna i rika länder slänger ungefär ett kilo avfall per person och dag, d.v.s. ca 1.6 miljarder ton per år.
Siffran förväntas att växa till 3 miljarder ton år 2030 !

Då vill man kanske som hyfsat upplyst person bidra till ett mindre sopberg även om det handlar bara om ett barr från stacken...

Ett sätt att bidra till mindre sopberg är att kompostera matavfall - allt från skal av olika slag till kattmat som har legat framme för länge.

Jag komposterar på två sätt:

Att tillverka sin egen jord eller förbättra den befintliga med egna matrester är en tilltalande idé för mig och uppenbarligen för många andra som komposterar matavfall på ett eller annat sätt..

Bokashimetoden går ut på att pressa avfallet lufttätt i en behållare och strö över ett vetekliströ. 

1)  Vanlig hink med lock och t.ex biopåsar. Metoden kräver något uppsugande material som t.ex. tidningspapper eller varför inte en miljövänligare PELLETS (Läs om pellets), men är i gengäld det billigaste sättet. Har man biopåsarna är det bara att förvara påsen efter att den är full två veckor i värmen inomhus och sedan kan man ställa den ut i kylan .Vill man inte köpa biopåsar får man investera i två hinkar och en sopsäkc eller dyligt dit man kan tömma hinken efter att den har stått och eftermognat i rumstemperatur i två veckor

2)  Den andra, den som jag använder, är behållaren med kran. Att jag valde den här metoden är för att återvinna vätskan som bildas i behållaren. Rena vitaminpillret för växter.

Titta på produktbilderna HÄR . Jag har den fiiina svarta med grön lock! 
Att kompostera i varmkompost eller med Bokashi  - båda är lika bra i mitt tycke, som bor i villa. Dessa två sätt kompletterar varandra.Jag behöver aldrig kasta bort matavfall. 
Fördelen med Bokashi är att jag behöver inte springa ut i kylan för att tömma matavfall utan jag tömmer i min Bokashibehållare. Det tar mellan 1-2 veckor att fylla behållaren. Sedan ställer jag den i grovköket i två veckor medan jag håller på att fylla nästa binge. Jag har 4. Det räcker med två annars.Efter de två veckorna som behållaren står i grovköket tömmer jag innehållet i en stor behållare med lock ute (för att inte dra till sig skadedjur) - och under tiden tappar jag all vätska i plastpåsar för förvaring i frysen.Den stora behållaren kan stå ute i kyla och rusk på vintern. 


Jag har läst att man rekommenderar väldigt små mängder 
av vätskan blandat med vatten men jag blandar ;på 'en höft' beroende på vilket humör jag är och det har fungerat bra till alla krukväxter både ute och inne (även orkidéer).
Dessutom vattnar jag på sommaren tomaterna och gurkorna mm i växthuset. i växthuset.
Fördelen med varmkomposten enligt mitt tycke är att jag blir så glad av att se alla miljoner maskar som jobbar i den!


Det kostar en slant att köpa ströet till komposteringen men, i gengäld kan du köpa den billigaste påsjorden, typ 5-6 för 99 kr och tillverka en egen, högproduktiv jord. 

Det har varit nödvändigt för mig att använda många länkar. Den som vill börja använda på Bokashikompsteringen vill säkert veta så mycket som möjligt om metoden, kostnader m.m.

Med detta inlägg hoppas jag bidra till att några känner att detta är ett bra sätt att minska sina egna utgifer för sopor och samtidigt bidra med ett litet barr mindre i den globala sophögen!
   Mina buxbomshäckar har sluppit denna förhatliga sjukdom. Måste dock erkänna att dessa har inte fått åtnjuta Bokashinäring eller bekämpning. vanlig hönspellets har de fått däremot.

DESSUTOM, kära läsare! Tänk om Bokashi kan bidra till att utrota den förhatliga buxbomsdöden? Läs HÄR!




HÄR kan du ställa frågor om Bokashi. Det är Jennys blogg om just Bokashi!

Eftersom inlägget innehåller så många länkar och det är ibland svårt att ta till sig allt på en gång gör jag detta inlägg som en klickbar inlägg i höger sidopanel, Då kan du som är intresserad återkomma när inspirationen hugger tag i !

Bilderna i inlägget får illustrera välmående växter som fått sin dos av Bokashivätska!;)



                                  LYCKA TILL!

10 kommentarer:

  1. Mielenkiintoista luettavaa! Hyvä että laitat linkin viereen, näin kun lukee niin ajattelee että Just! Näin tehdään! Mutta aika menee ja ei tule tehtyä ja sitten on kaikki unohtunut. Meillä on vain tavallinen puutarhakomposti johon laitan kesällä myös keittiöstä sellaiset jätteet joita eivät hiiret syö.
    Hyvää talven jatkoa, toivottavasti aurinko löytää sinnekin päin!

    SvaraRadera
  2. Här i Holland har jag ingen återvinning av mat avfall.Bara papper, glas och plast och kemikalier.Tyvärr.Har inte plats heller på min balkong. I frankrike är det en annan sak men jag vet inte om det finns där. Fransoserna tänker lite annorlunda i vissa fall.Men om jag ser dina vackra växter är det nog sak att kolla opp det ordentlig.Så underbar dem ser ut. Sommar!!!!
    Anje

    SvaraRadera
  3. Spännande! Vi har en varmkompost men man kanske borde komplettera med en Bokashi också?

    Ha en fin fredagkväll!

    SvaraRadera
  4. Ihania pelargoneja :) Olen taistellut jo muutaman vuoden vastaa, jotta en liikaa innostuisi noista. Nyt pääsikin pakkanen talvetushuoneessa puraisemaan liiaksi joitakin ja tilaa uusille tuli . Kiitos mukavasta kommentistasi. Saanhan kopsata nolon tilanteesi postaukseein, jos teen aiheesta oman postaukse. Pelästyin jo, kun aloit kahvikekkereistä kertoa, että sulle on sattunut sama kuin mulle. Mulla juuttui peukalo kahvikupin korvaan, enkä saanut millään irti. Piti siinä sit yrittää keventää tilannetta jotenkin. Olipa vielä sellaiset juhlat, joissa oli vierasta väkeä, tuttujen kanssahan se olisi ollut helppo herjaksi muuttaa :) Minä aikani ähelsin peukalon kanssa, eikä millään irronnut. Jostain syystä oli ollut pakko sovittaa peukaloa kupin korvaan ;)

    SvaraRadera
  5. Ja, jag tycker det är roligt att kompostera! Min man (som tycker det är lite äckligt) tittar undrande på mig när jag säger att jag ska gå ut och gulla med komposterna (varmkomposter). Känner mig oändligt rik när jag kan strössla ut kompostjord till mina växter. Gratis. Bokashi har jag inte "behövt" att lära mig eftersom jag bor på landet och kan kompostera bäst jag vill, och har plats för det. Kul inlägg!

    SvaraRadera
  6. Jag har sett fram emot ditt inlägg om detta. Det låter jättebra och lätt att använda. Har bestämt att införskaffa en varmkompost och kanske komplettera med en Bokashi nu när jag läst om den. Framförallt för att även jag vill göra det lätt för mig. Är det så kallt som det är nu, under 20 minus, så vet jag att jag skulle låtit matresterna gå ner i vanliga sophinken :)
    Må gott!

    SvaraRadera
  7. Känns som ett totalt misslyckande med inlägget. Intresset är i princip noll. Hm. Det är sådant man får ta ibland...
    Nu dröjer ändå ett par dagar innan inspirationen och tiden strömmar till igen...;))!/Anja

    SvaraRadera
  8. Tack, Anja, nu vet jag hur jag kan göra för att hålla bokashihinkarna igång under vintern här i lägenheten! Det får bli några extra bunkar och en stor stadig säck på altanen. Håller med om att bokashivattnet är utmärkt som flytande näring, använder det lite överallt under säsongen.
    Suveränt inlägg, du är kunnig och informativ som vanligt. Att inte alla ropar hej och hurra ibland - det får man ta.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Vilket superbra inlägg! Här komposterar vi allt som går. Och har man höns, katter och hund blir det dessbättre inte mycket matnyttigt kvar till komposten, utan den består mest av växtdelar, sump och teblad tillsammans med hushållspapper och någon servett. Sedan bär vi iväg med glas, metall, tidningar, förpackningar, plast mm till återvinning. Ibland undrar jag hur vi kan få ihop så mycket på en vecka.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  10. Oj, så mycket jag har att läsa ikapp!! Först, roligt att du föreläste! Det gick bra har jag läst på bloggar, du är modig du :) men du har både kunskap och inspiration att vidarebefodra.
    Och så bra läsning om bokashi, nu har jag tre hinkar ståendes i källan, och va bra att jag kan ställa ut dem även om det är kallt, spann med lock får det bli förstås men så fort det blir tö, skall jag fixa till något större så jag kan tillverka egen jord, eller börja gräva ned påsarnas innehåll. Håller med om att vi bör bli bättre att kompostera.

    Ja, fy sjutton vad kallt det är nu! men är det vinter så är det och nu är snart januari slut - hurra! Ha det bäst, kram ♥

    SvaraRadera