onsdag 30 januari 2013

TRÄDGÅRDEN, DEN KONSTGJORDA NATUREN

 VÄXTMILJÖER I MIN TRÄDGÅRD, ( 1)
Mars,april

Lilla lunden under silverpäronträdet 
bli den första växtmiljön som jag vill berätta om. Själva lunden är marken under en rödbladig ormhassel och ett silverpäronträd. Innan lövsprickning är det mycket ljust under träden och på sommaren ger dessa en ljusare  skugga, precis som i en del av de  naturliga lundarna. 
Jorden är porös,väldränerad, näringsrik och fukthållande med neutral pH. Vindarna får inte så stort utrymme tack vare lite skyddat läge. Det perfekta stället  för många vårblommor och vårlökar. Själv har jag porslinshyacint och vårstjärnor  där.
I höstas planterade jag försommarblommande hyacinter (inte den färgen som är på bilden) från Blomsterlandet. Få se om de kommer upp...!
 Men, mest spänd är jag i år om jag får se snödroppslöken komma upp!

Även sorter av vitsippor gillar läget och jag har några sorter som jag hoppas sprider sig med tiden, bl.a. : Anemone nem. 'Olofstorp' och A. nem. ''Blue Eyes' (Den får sitt blåa öga när den blir lite äldre)

Till sist, men inte minst trivs även hybridjurosor här.
Jag har planterat en del av mina egna frösådder och väntar på blomning om ett eller två år . Alltid lika spännande att se hur de kommer att se ut. En av föräldrarna är kanske denna?: Här var alltså några vårblommor från min silverpäronlund. Jag har fler lundar som jag kommer att presentera. 

Tack för titten!
9 kommentarer:

 1. Jeg elsker disse skogbunnsplantene. Så mange vakre og ikke minst tidligblomstrende. Gleder meg til å se hva du har i de andre lundene dine : ) Kanskje dukker det opp må ha planter som jeg kan jakte på til sommeren?! Alt vel til deg Anja!

  SvaraRadera
 2. Där har du många vackra blommor Anja.Den där Julrosen fick mitt hjärta att klappa lite snabbare.Väntar med spänning på att få se dom nya jag satt förra året blomma.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Nuo jouluruusut ovat erityisen ihania!

  SvaraRadera
 4. Medan det ute stormar och regnar sitter jag här i stugvärmen och drömmer om våren när jag tittar på dina bilder.Lilla sippan Blue Eyes tycker jag är underbar,liksom din julros. Färgen....älskar den.
  Ha en fin dag.
  Anje

  SvaraRadera
 5. "Silverpäronlund" kuulostaa kovin romanttiselta! Ja kauniita kukkia ... Minulla on myös tekeillä lehto, kírsikkapensaan alle. (Mieheni on vähän huolissaan siitä että miten voimme poimia kirsikoita kun siihen tarvii tikapuut mutta kai se onnistuu, varovasti ...) Tein sen syksyllä joten en tiedä ollenkaan miltä näyttää. Ja sitä täytyy vielä täydentää kunhan vain näen sen nykyisenään.

  SvaraRadera
 6. Åååå, vårlökar. Ååååå snödroppar, åååå vitsippor. Nu vill jag faktiskt ha vår, snöfantast som jag är. Nu vill jag ha det som på dina bilder.

  SvaraRadera
 7. Vår, vår, vår!!! Jättefina bilder. Känner mig inspirerad att skaffa ett silverpäron. Hm, tål att tänka på.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 8. Så roligt att få läsa om din plantering och de olika växterna där. Inspirerande.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 9. Du är fena på att lyckas med paradoxer som att skapa naturliga biotoper i din trädgård!
  Kanske skulle jag ha en liten lund någonstans i trädgården?
  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan