tisdag 30 april 2013

                                   

               Tidigare om åren

inne i växthuset, har  taknocken  varit fullt av insekter så här års. Inte i år. Inte en fluga ens, vilket jag är glad över i och för sig.

Naturen ser ut som om det vore början av april. Trädgården likaså. Men, den som söker - finner;)! Lite blomning har det ändå blivit och bland olika krokusar har även min mörka Crocus 'Negro Boy' har börjat blomma.

Turkisk vintergäck, Erianthis cilicica, har större blommor och smalare stödbladsflikar än vintergäck, E. hyemalis.
Den kommer från Turkiet, norra Irak och Afganistan. 
Det är förvånansvärt många julrosor som blommar trots att det såg inte bra ut i början av april. Många har tagit stryk och ser inte just nu så attraktiva ut men purpurjulrosen, Helleborus purpurascens , ser inte ut att ha fått skador. Den har börjat blomma nu men  blommar  normalt  i mars! 

Ungersk tandrot, Cardamine glandulosa, hade tre centimeter höga stjälkar med små blomknoppar redan i slutet av februari. Sedan kom kylan. Efter ett par veckor kunde jag bara se svartbrända, döda stjälkar på jordytan. Som tur var skickade jordstammarna inte fler blomstjälkar upp så tidigt på året utan de som kom i februari var någon slags spejare som "kollade läget" ;)! Nu håller en matta av dessa ljuvligt söta blommor och blad bre ut sig:)!

En ny blåsippa, Hepatica yamatutai,  med vita blåsippsblommor (blommar kanske nästa år)
har jag skaffat i vår. Som bilden visar liknar bladen inte H. nobilis-blad. Den här sippan ser ut att klara av en tuff växtmiljö med hårda vindar och viss torka.
Även en japansk fänrikshjärta, Dicentra 'Ivory Hearts' från Blomsterlandet fick flytta hem till mig! Svårt att motstå de pärlemoskiftande blommorna och de daggiga, silverfärjade bladen.


Önskar Alla en trevlig Valborg och 1 Maj!
Enligt alla väderraporter som finns ;))) kommer det äntligen lite värme i slutet av veckan! 
SÅ ATT:
 HÅLL UT! DET BLIR BÄTTRE!

 


11 kommentarer:

 1. Läckerbisker, den ena efter den andra. Vad bra att den sände ut spejare så den inte frös helt, nu blomstrar den ju vackert. Vi håller ut, värmen ser jag fram till :)

  SvaraRadera
 2. Jo, jag hoppas verkligen att värmen kommer snart - idag var det fruktansvärt kallt ute! Jag var klädd som för minusgrader med pannband och allt - ändå frös jag och är fortfarande kall, sitter med filt om benen.

  Så många fina, söta blomster du har och du har fyndat den vita fänrikshjärtat på Blomsterlandet?! Så fina hittar jag aldrig när jag är där!

  Önskar dig trevlig valborg och första maj, kram ♥

  SvaraRadera
 3. Så mycket läckert du bjuder på! Jag som inte ens trodde att jag gillade vintergäck, men den här tycker jag om. För att inte tala om den ungerska tandroten. Oh la la! :-)

  SvaraRadera
 4. Ja denna våren är verkligen av det sega slaget. Hoppas nu bara att värmen kommer snart!
  Ha en skön Valborg!

  SvaraRadera
 5. Skärpan i dina bilder är enastående!! Men så blir det med en bra fotograf och en bra kamera. Valborg blev en barnbarnsdag eftersom mamman var jätteförkyld och pappan på jobbet. Sköna maj välkommen!!
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååhh vad roligt att få beröm! Tack, tack! Jag är själv 'halvblind' så att jag gillar skärpa!
   /Anja

   Radera
 6. ÅÅ den blåsippan med de bladen åkte upp på önskelistan..även vintergäcken var fin och julrosen...Hmm...det är farligt att öppna din blogg..vill-ha växt listan utökas varje gång:)
  Ha en underbar Valborg!!

  SvaraRadera
 7. Jag hittade en fluga i mitt växthus idag men den lyfte jag ut i vingarna...? Antagligen domnad och förvirrad av den kalla våren!
  Jag har insett att jag behöver införskaffa flera sorter av Julros! Jag har bara den vita varianten och de andra varianterna, som din, slår den med hästlängder...
  När det gäller månadens favorit så gäller det att vara lite fräck.... Anna Vattenkanna gav mig en reprimand men accepterade ;)
  Bra att du gillade Tada!! bäst för det gör jag oxå... att äta alltså :)
  Jag önskar dig en skön 1:a maj och hoppas att vi syns snart!

  // V

  SvaraRadera
 8. Den där Ungerska tandroten är så himla söt.Och vilken härligt blå färg.Den hamnar på min önskelista.
  Önskar dig med en fin helg.

  SvaraRadera
 9. Mycket vackra blommor igen. Jag tänker inte köpa nytt i år. Vi tänker nämligen sälja huset och det känns inte roligt alls längre att hålla på med trädgården när man vet att det kanske är sista året vi är här.
  Allt är så sent och det är fortfarande så kallt. På 1sta mai ska man ge Liljekonvaljer till dem man tycker om men medan dem andra år för det mesta redan har blommat över har dem i år inte slagit ut ens.
  Ha en skön dag.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Ihanat kukkakuta sinulla taas.
  Hyvää Vappu-iltaa sinne teille!♥

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan