söndag 5 maj 2013

PLANTERA LJUNGVÄXTER I VÅR!

Pinocchioljung, Phylliopsis, hittar man till salu just nu

En tredjedel av vad i äter produceras tack vare vildbin och honungsbin"I Sverige  finns ca 300 arter vildbin: 250 ensamlevande bin och 40 humlor! Honungsbin är en art."  (GP Debatt 5/5-13 Läs hela artikeln) 
"Mångfalden av bin är dessvärre hotad och inte bara honungsbiets framtid står på spel. I Sverige år 30 % av vildbina rödlistade och 13 arter utrotade.Humlesamhället har på 70 år gått från en jämn fördelning av många arter  till att domineras av endast två arter" ...
och nu då?

Min oro för vildbins överlevnad i år gäller den naturkatastrofen som våra skogar har blivit utsatt för i vår. Inte ett blåbärsris, de flesta lingon och ljung - både i skogen och i trädgården är bruna, utan fertila blommor. Vad kommer detta att innebära bör humlorna som har specialiserat sig på dessa växtarter? Jag såg idag en 'förtvivlad' humla leta efter ljungblommor. Den satte sig lite här och var bland mina ljung och små rododendron utan att hitta vad den sökte.
Denna naturkatastrof har blivit väldigt lite uppmärksammad av medier.

 I höstas
I vår
Var hittar den mat i år?

Norska bloggaren  Anne på bloggen Moseplassen har tagit initiativ till uppropet om humlans hotade tillvaro.
Berit med bloggen My rented garden skickade uppropets 'staffettpinne' till mig.
Jag skickar den vidare till Alla trädgårdsbloggare! Varje trädgård kan göra skillnad när det gäller vilda biarters överlevnad! Ta emot denna 'pinne' och skriv och uppmärksamma uppropet så att det hörs över hela Norden!
Låt trädgårdarna blomma i sommar! Plantera ljungväxter i år så att de vildbin och honungsbin som är beroende av dess blommor  får en chans!

                              Med hälsningar
                                       Anja

10 kommentarer:

 1. Så underbart att du tog stafettpinnen, men det förstod jag att du skulle göra:)
  Tillsammans kanske vi kan göra nått om vi blir uppmärksammade av problemet!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Tillsammans kan vi åtstadkomma mycket och alla kan göra något.

  Har antagit utmaningen och även jag har skickat den till alla.

  Önskar dig en härlig söndag Anja.

  SvaraRadera
 3. Även här är bien och humlor ganska utsatta men som det ser ut hos er. ..... Vad trist. Bra att det finns människor som i alla fall försöker göra vad dem kann.
  Ha en fin vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 4. Hei Anja, så flott at du tok tak i lyngvekstene! Veldig godt poeng, jeg kjøpte selv lyng til mine utekrukker denne våren. Dessverre ble de avblomstret innen humlene voknet så det har vært lite besøk på de, men de gledet da meg iallefall. De skal nå plantes ut i hagen, og så kjøper jeg nok noen flere nå også, så blir det litt ekstra frokost til humlevennene våre, både dette året og de neste.

  Veldig hyggelig at du er med og blogger om humla :D Jeg ser at du ikke har lagt deg til i lenkelisten i utlysningsposten så da gjør jeg det, slik at andre humleengasjerte kan finne frem til deg :)

  SvaraRadera
 5. Jag hänger på! Alltid ska man väl kunna dra sitt strå till stacken med ett humlebo eller fler humle-vänliga blomster eller så.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 6. Japp! Jag lovar, här ska bjussas på käk. :-)

  SvaraRadera
 7. Det är skrämmande med de stackars humlorna och bin. får oxå se över vad jag kan göra för dem här hos mej Kram Suss

  SvaraRadera
 8. Jag hade två bisamhällen som tyvärr dog i vintras. Kanske skaffar jag inte några nya samhällen i år men jag ska se till att det finns mat till grannarnas bin som förhoppningsvis besöker även min trädgård. Försöker tänka lite extra på att ha bi- och humleväxter i trädgården!

  SvaraRadera
 9. Vad bra att du skickar uppropet vidare till Alla! jag ska verkligen ta reda på humlans favoriter och plantera rätt sorter i mina nya rabatter.

  Detta ska verkligen tas på största allvar!

  I övrigt önskar jag dig en härligt, varm, solig vårdag :)

  Veronica

  SvaraRadera
 10. Kjempefint Anja, ar du har tatt oppfordringen om å sette fokus på humlene :)

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan