söndag 30 juni 2013

Aristokrat på besök

i klematisdjungeln. Lövträdslöpare räknas till aristokratin bland skalbaggar.

Rödbladig styvklematis blommar just nu i ett vitt hav av små stjärnformiga, doftande blommor. Dess nektar lockar till sig många insekter. Denna  långhorniga lövträdlöpare (Rhagium mordax)
försökte komma åt nektarförråden för att släcka  törsten innan jag kom och förstörde letandet för en kort stund.
Den hade landat av misstag, antar jag, i en klase blomknoppar som hade brutits av. Nu ville den vara osynlig för mig.

En trevlig gäst som är välkommen även i fortsättningen!

Ha de'!

.

10 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Jag tycker det är kul att studera insekter på nära håll, men jag kan tyvärr knappt några namn. Den långhorniga lövträdlöparen har jag nog aldrig sett tidigare.

  Ett tack till dig Anja, för att du skriver ut namnen på växterna på bilderna! Allt som oftast blir det till att jag googlar några av dem efter att ha besökt din blogg:-)

  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Styvklematisen är verkligen vacker just nu:) Någon så vacker besökare i min har jag dock inte sett. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vilken vacker bagge! Och styvklematisen är en kär stöttepelare i vårt stenparti Roligt att se att jag har någon växt som du också har valt!:)
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 4. Styvklematis är verkligen en härlig växt, min håller precis på att börja blomma. En vacker liten insekt, skickligt fångad på bild!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 5. Så fint bilde av jordløperen. Denne styvklematisen kjenner jeg ikke til, lurer på hva den heter på norsk?

  SvaraRadera
 6. Det är kul att få besök av insekter i trädgården. Men jag blir lite nervös ibland för det är så svårt att veta om de är "snälla" eller skadedjur.

  SvaraRadera
 7. När vi flyttade hit till Gotland från Stockholm för 10 år sen, så upptäckte vi direkt en massa "konstiga" insekter. Vi frågade naturligtvis våra gotlandsvänner, men dom hade inte en aaaning om vad det var för nått.....!
  Numera har man ju vant sig lite, men det finns massor av konstiga spindlar t.ex. som vi aldrig sett förut. Bland annat en massa kritvita krabbliknande saker, som mina väninnor knappt kan titta på ens. Själv har jag ju en gubbe som älskar alla djur och t.o.m. matade en spindel i Stockholm så den växte sig stor och "fin" över vintern - så jag är van! *fniss*

  SvaraRadera
 8. Så fin du har fångat den vackra baggen. Jag tycker om att titta på dem men vet aldrig om jag ska vara glad eller ledsen att dem finns i min trädgård för jag vet inte vilka gör skada och vilka ska vara välkommen.
  Ha en fin dag. Här skiner solen nu. Så glad.
  Anje

  SvaraRadera
 9. Så fina bilder på en liten smygare :) kram suss

  SvaraRadera
 10. Jag lär mig så mycket av att titta in på din blogg. Lär mig om både växter och djur. Vilka fantastiska bilder du tar!
  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan