torsdag 26 september 2013

Alla som har hållit på att blogga en längre tid

har väl känt av tröttheten att blogga någon gång? Det har hänt mig då och då, men nu känns det liksom extra jobbigt.

När jag ser på min bloggkarriär så har jag hållit på i rätt många år och fått 178 följare. Visserligen är det rätt många som läser eller tittar på min blogg, men min slutsats blir ändå att har jag inte lyckats att få fler följare är min blogg rätt ointressant.
Jag har heller aldrig försökt att "fiska" följare med presenter eller annat, men ändå.
Jag tar en funderade vad jag vill med min blogg och återkommer om jag kommer på någon anledning att fortsätta.
Om någon vänlig själ skulle vilja ge kritik, gärna konstruktiv sådan (inte nödvändigt) skulle jag var oändligt tacksam. Bloggen har betytt så mycket för mig och jag skulle känna mig väldigt "misslyckad" om jag inte skulle hitta en trovärdig anledning att fortsätta.
Bloggen är min trädgårdskommunikation med omvärlden.

Med en dåres envishet utsätter jag mig för konfrontationer. Jag kunde låtit den självdö...Skall bli spännande att se om detta blir mitt sista inlägg i denna blogg eller om jag hittar en väg tillbaka. Det beror väldigt mycket på mina läsares reaktioner...ta det som ett löfte/hot...;)
       Hoppas att vi "ses" igen!

"...men pröven allt och behållen vad gott är" 
( Paulus' första brev till tessalonikerna, 5 Kapitlet)

33 kommentarer:

 1. Har inte heller någon "hektisk aktivitet" på min blogg, tror inte att det beror så mycket på vad vi skriver eller hur vi skriver utan mer att människor har så mycket aktiviteter på gång att de/man inte hinner att skriva/kommentera:) Tappar också sugen lite emellanåt men så går det några dagar och så börjar jag igen:) Har det lite som en dagbok också:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många säger att de har bloggen som trädgårdsdagbok. Jag har nog tänkt mig att få ha kommunikation med andra trädgårdsmänniskor här mitt i skogen.
   Vill jag skriva dagbok bara för mig behöver jag inte bloggen.

   Radera
 2. 178 följare är mycket! Men för att inte stirra sig blind på det så ser jag att du senaste veckan hade närmre 1300 visningar - och DET är mycket:) tror precis som Monne skriver att alla har så mycket för sig. Man läser-inspireras och läser vidare- sedan dyker något upp och vips har man inte kommenterat. Dessutom finns ju så många bra bloggar så man vore övermänsklig om man hann skriva ett ord på alla dessa- även om dom alla verkligen förtjänar det. Klart du ska fortsätta! :)
  // Josefin och min trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Josefin
   Gulligt av dig att tycka att 178 följare är mycket. Rent "objektivt" är det inte mycket på 5-6 år, måste jag säga.
   Visst är det så att ibland orkar/hinner man inte lämna kommentar utan fortsätter vidare till nästa blogg. Så gör jag själv ofta. Det finns dock bloggar som jag kommenterar nästan jämt - de intressanta;))!

   Radera
 3. Tykkään käydä katsomassa sinun erikoisia kasvejasi ja hienoja kasviyhdistelyjä. Myös suosikkini on kivikkomaasi, valitettavan vähän näen blogeissa kivikkopenkkejä, mitä itse rakastan eniten. Olen itsekin useamman kerran miettinyt oman bloggaamiseni järkevyyttä, netti on niin pullollaan kaikkia kuvia ja vinkkejä, että tarvitaanko minua missään. Oon tullut siihen tulokseen, että ei kauheasti tarvita :) Mutta jos edes joku saa jonkun vinkin, niin hyvä sekin. Katsopa mun blogistani toiseksi edellisen "synttäripostauksen" kommentit, kysyin miksi ihmiset bloggaavat, mitä he siitä saavat. Vastaukset ovat tosi mielenkiintoisia ! Toivon Anja vielä näkeväni ihania kuviasi ja kasvejasi ! Ha det då gott !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos hienosta vastauksesta Pivi! Minua vähän hävettää että olen niin vaativa!

   Radera
 4. Ja, du Anja nog tappar man suget lite då och då att blogga men......

  Själv skriver jag då lusten finns även om det bara är en gång i veckan eller flera dagar i rad. Sen använder jag bloggen i första hand som en dagbok/anteckningsbok för mig själv.
  Naturligtvis finns det även hopp om att försöka sprida lust och intresse för andra att pröva frösådder och skaffa trevliga växter. Jag vill gärna sprida kunskap och information.Blir jätteglad över skrivna kommentarer.
  Har inte heller så många följare med ser i statistiken att det är flera hundra personer som tittar in varje dag.

  Jag hoppas och vill gärna tro att du hittar tillbaka lusten att skriva i din blogg.
  Du bjuder på underbara inspirerande bilder både på växter, dekortationer och vyer från din trädgård.
  Jag skulle sakna dina inlägg oerhört mycket ifall du slutade.

  Vila ett tag från bloggen men kom tillbaka.
  Kram på dig Anja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Helen! Din kommentar gör att jag får lusten tillbaka omedelbums! Jag märker ju att responsen som jag fått nu gör att jag skäms som är så självupptagen.

   Radera
 5. Oh Anja, det där känner dem flesta bloggare igen tror jag. Det att mn tappar lusten,inspiration.
  Samtidigt får man fråga sig varför man bloggar. Är det till "andra" eller till sig själv. Ja, som något slags dagbok. För mig är det det sista och då är det så kul att få kommentar men om det inte kommer är det okej ändå.
  Tycker också som dem andra att 178 är mycket och alla dem som tittar in utan kommentar.
  Det finns så många fina bloggare och man kan inte skriva på alla.
  Hur det än blir för din del kommer jag att sakna dig om du bestämmer dig att sluta. Blir alltid lika glad av att se dina fina bilder av din otroligt vackra trädgård. Jag älskar dit sätt att skriva om det du ser. Fantasifullt ,lite spydigt ibland men alltid så att man gärna tittar en gång till.
  För den här gången:
  Kram till dig.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anje!
   Nä vet du vad?! Jag skulle inte vilja var utan dina kommentarer -du som kommenterar och uppmuntrar mig så mycket! Nu känner jag mig riktigt usel.

   Radera
 6. Jag känner igen mig i dina tankar! Har också tänkt så ibland när lusten att blogga försvunnit helt! Men sen har jag hittat blogglusten igen och fortsatt med bloggen! Jag hoppas att det blir så för dig också för jag skulle annars sakna dig och din fina blogg!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Irene! Jag blir riktigt rörd! Jag inser nu hur många fina bloggvänner jag har!

   Radera
 7. Jag har precis hittat till din blogg för några veckor sedan.
  Tycker att du har en mycket fin blogg med vackra bilder från din trädgård och att du skriver bra.
  Det finns hur många bloggar som helst om trädgårdar o dyl.
  Man finner kanske 10-15 styck som man vill följa.
  Men man orkar/hinner inte kommentera på alla.

  Skulle tycka det var tråkigt om du slutade nu när jag äntligen hittat dig, men detta är något bara du själv kan bestämma.

  Tack för titten denna dagen.
  Hälsningar Britt

  SvaraRadera
 8. Hej Anja, jag läser din blogg med nöje! Din trädgård är väldigt olik min, jag lär mig ett och annat, det gillar jag. Sen är din blogg personlig och det gillar jag ännu mer! Att blogga är en avkoppling för mig. Allt gott!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Inger för dina ord. Just nu betyder alla dessa fina ord väldigt mycket för mig!

   Radera
 9. Jeg har jo selv stor glede av bloggen din, både vakre bilder og mye kunnskap som du byr på. Spørmålet blir kanskje hva som er det viktigste for deg. 178 trofaste "kvalitetsfølgere" som er genuint interessert i deg og hagen din eller et høyt antall følgere? Kanskje ikke alle er like trofaste da, men mange som jeg kommer jevnlig innom og leser alt du skriver og deler med oss. Jeg håper du finner gode grunner og inspirasjon til å fortsette å dele hagegleder med oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ranten att du bryr dig!
   Att jag skriver om 178 följare är bara symboliskt för mig. Jag har bloggat med Anjas Hill i 5-6 år. Det känns väldigt lite på så lång tid. Men, det är säkert väldigt självupptaget av mig att tänka så.

   Radera
 10. Det hoppas jag verkligen inte, att du slutar att blogga. Hos dig finner jag så mycket inspiration, vackra foton och intressanta texter, din blogg är en av mina topp-5-favoriter! Nu önskar jag att du hittar din blogglust igen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annaa! Jag hittade lusten precis! Är faktiskt rörd. Samtidigt känner jag mig som världens mes självupptagna gamling. Jag borde istället för att gnälla vara lite mer tacksam.

   Radera
 11. Hoppas du hittar lusten igen men nog måste man fråga sig VARFÖR man bloggar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Birgitta!
   Själv tyckte jag att det framkom varför jag bloggar. Det är för kommunikationen för min del väldigt mycket, men jag har för stora förväntningar på vad den kommunikationen kan ge. Folk har annat att göra och det borde jag förså - vilket jag brukar göra, men när inlägg efter inlägg verkar vara helt ointressanta så tappade jag lusten,
   Nu har ändå många både gett perspektiv och uppmuntran och jag känner mig bara som usel som gnäller (det var du som sa en gång att du tyckte att jag var gnällig;))!)
   Jag brukar inte uppfatta mig som gnällig till vardags, men NU gör jag det.
   Jantelagen är bra ibland: Vem tror du att du är? är bra för mig då och då.

   Radera
  2. Jag gillar dig Anja, precis som du är och jag uppskattar din blogg även om jag kommenterar dåligt. Kram på dig.
   Birgitta

   Radera
  3. Du är sannerligen en källa till glädje Birgitta! Vad dina ord värmer!...zzz...

   Radera
 12. Nej sluta inte skriva! Jag läser din blogg nästan varge dag! Du ger mig massor av inspiration!
  Mvh Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emma! Det är tvära kast när jag den ena stunden känner mig helt "värdelös" som bloggare till att så många hör av sig!
   Jag är överväldigad!

   Radera
 13. NÄÄÄÄ du får inte sluta skriva!!!!Jag gillar din blogg och gillar dina personliga inlägg som jag finner mycket nöje av att läsa. Jag kanske inte kommenterar varje gång men läser gör jag. Jag tror vi alla känner av lite bloggtorka ibland och inte vet vad man ska skriva om för många gånger känns det som upprepning eller att lusten och tiden inte har varit där. Men då vilar man någon dag åså kommer man tillbaka …
  Jag ser inte antalet följare som ett betyg på bloggen eller hur många som läser den. Jag är glad om någon läser mitt inlägg för även om det är bara en som läser det, så är det ju också en kommunikation.
  För mig är det nog som för dig tror jag, ett sätt att kommunicera med "världen" och berätta för dem om den och den växten eller så här fixade jag här för att ge lite inspiration till andra och det lyckas du strålande med. Du tar sanslöst vackra bilder där du fångar växten och din trädgård på ett spännande sätt .
  Så skulle du sluta så skulle du vara saknad i blogglandia av måånga och av mig.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Berit!
   Tusen tack för din uppmuntran.
   Idag skall jag vara hela dagen på Botaniska och dela ut medlemmars lökar, men i kväll bloggar jag med ny entusiasm - om jag orkar just ikväll;)))!
   Och det är bl.a. Din förtjänst Berit + Alla Andas som har uppmuntrat mig så!

   Radera
 14. Men Anja då! Sluta blogga?
  Hur ska vi skicka över nog med energi till dig?
  Att kommunicera via bloggen och se bilder från din vackra trädgård hoppas jag vi får fortsätta med, men visst får man känna som du känner, och stanna upp och fråga sig varför man bloggar.

  För sin egen skull och för att se vad andra visar och få kontakt med andra tycker jag är orsaken till bloggandet, sedan kan det ju kännas lite visset ibland då man knappt har tid att skriva egna inlägg och än mindre läsa andras.
  Ha en fortsatt trevlig helg, hoppas du känner energi att fortsätta.
  Hälsningar Hans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hans! Så klart jag får ny energi av alla Er som stöttar mig så fint! Jag uppskattar också väldigt mycket din blogg och tycker att det är spännande att läsa hur Ni där uppe kämpar med odlartillvaron!

   Radera
 15. Hoppas att alla positiva kommentarer gett dig ny energi.Klart att du skall fortsätta dela med dig av fina bilder och härliga reflektioner om trädgård, ditt o datt.

  Jag tillhör de som sporadiskt läser bloggar. Syns inte i någon statistik då jag inte bryr mig om att bli "följare". Är ännu sämre på att skriva kommentarer. Tror att jag tillhör en grupp som är större än du tror och som verkligen uppskattar din blogg.

  /A-C

  PS - Tomatplantan jag fick av dig i våras har gett tokutdelning. Vilken växtkraft!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack A-C! Kul att plantan tog sig fint, men det är mest denna makalösa sommarens förtjänst!
   Så bra att du påpekar "din grupp" - den har jag liksom glömt!

   Radera
 16. Att min guru inom trädgårdsbloggeriet ifrågasätter vitsen och anledningen till att blogga gör mig riktigt ledsen! Anja! du är bäst! Ger så vansinnigt mycket kunskap med din erfarenhet. Din trädgård är ingen medioker "villaträdgård" med mediokra "villaträdgårdsväxter" och den kunskapen om den typen av växter behövs här!
  Att du inte har fler än ? 178 följare beror såklart på att du inte härjar med massa vinster.... Jag testade en gång att lotta ut något och bad om: 3 lotter - lägg till mig som följare.... etc! Jag fick 20 nya följare på ett dygn!??? Det är nu nästan ett år sedan och sedan dess har jag fått 2 nya följare :)
  Det är precis som i det riktiga livet Anja!
  De riktiga vännerna väljer man med omsorg! Det handlar inte om kvantitet...utan om kvalitet!

  Jag hoppas verkligen att du har fått det du behöver av alla fina kommentarer på inlägget för att fatta att du ska fortsätta blogga och fattar du inte det är du.... Förlåt vännen....
  KORKAD!

  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan