lördag 23 november 2013

Vad heter mina blommanicker på svenska eller/och på finska?

Inspirerad av Ninas Gardentankar där hon frågar vad "flower frogs" heter på svenska plockade jag fram mina. De är tre olika. Spikdynan och keramikmanicken är minst 50 -60 år gamla. Glasmanicken vet jag inte hur gammal den är.
De är behändiga att ha när man vill arrangera snittblommor i ett fat eller dylikt.
Jag har bara gjort snabba arrangemang just nu, enbart för ett snabbt inlägg! De går att göra så oändligt mycket snyggare ;-)!
Dessutom är de så bra att ha när man får spillblommor, så som ett par fräscha kvar av en bukett som annars har gjort sitt. Jag slänger aldrig en enda fräsch blomma. Om den är för kort får den "simma" i ett glas eller kopp.
Men, till huvudfrågan: Vad heter "flower frog" på svenska resp. finska?

Arv efter mamma
Ärvt efter svärmor
Bara att hälla  lite vatten på fatet

Tack för hjälpen redan på förhand! 

Tylsä Mörökölli säger att hon har hört att den taggiga kallats för
 piikkisika = piggsvin och
kukkasiili = blomigelkott
                                
                                Ha det fint!14 kommentarer:

 1. Oh, en sån där "spikgrej" hade jag också en gång i tiden. Undrar var den har tagit vägen. Och nej ,jag vet inte översättningen på svenska och absolut inte på finska.
  Ha en fin helg. Här skiner solen i alla fall.
  Anje

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra ting! Jag blir plötsligt sugen på att åka till loppis och jaga...

  SvaraRadera
 3. Ennen vanhaa tuota sanottiin piikkisiaksi. Kyllä sillä varmaan jokin virallisempikin nimi saattaa olla ;) Kiva tuo keramiikkainen :)

  SvaraRadera
 4. ...ai niin, kukkasiileiksi olen myös kuullut sanottavan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitti näistä nimistä! Kiva kun tiesit jotkut nimet. Eiks' ookin kummaa, kun tuollaista ei osaa? Täytyyhän niillä olla joku "virallinenkin" nimi.

   Radera
 5. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg. Har heller ikke noe norsk navn, men jeg har noen vage minner om at jeg har sett slike hos min mormor :-) Morsomme! Ha en fortsatt flott helg Anja!

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har bara hört orden blomhållare både om spikvarianten och den i glas, om spikvarianten har jag också hört smeknamnet "fakir". Jag har båda sorterna och tycker de funkar lysande! Kul fråga. Fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 7. Your decorations are very beautiful and elegant.
  Greetings !

  SvaraRadera
 8. Ingen aning, Anja. Googlat men hittar ingenstans ett svenskt ord, däremot bilder på en massa fantasifulla flower frogs! Tyvärr får du nog nöja dig med det föga fantasieggande ordet blomhållare…
  Kram

  SvaraRadera
 9. Tror också bara att de kallas blomhållare, men ordet blomhållare kanske får duga så länge. Om ingen hittar på nåt bättre förstås.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 10. Smarta saker! Vet inte vad de heter men känner igen de båda nedre modellerna. Ska kolla på nästa loppis.
  Skön söndag på dig!
  Ulrika

  SvaraRadera
 11. En sån där vass sak hade mormor, den kallade hon för piggsvin det vet jag.Har också hört namnet fakir. Men jag har hört något namn på den i glas också....bara minnet kunde plocka fram det...Ska grunna så hör jag av mig om jag kommer på det. Ha en skön söndag
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 12. Tack för assistans, söta Anja!!;-) Men vi tycks tyvärr inte komma närmare svaret (det svenska namnet!)! ;-)

  SvaraRadera
 13. Har några av varje och jättebra är de både ute och inne. Här går de under namnen fakir eller spikmatta och blomhållare i glas :-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan