torsdag 26 december 2013

Brun månadens favoritväxt
                 i grön december

Att välja månadens favoritväxt i trädgården "borde" egentligen vara någon grön växt. Det gröna lyser upp fint i en förövrigt gråtrist december med avlösande stormar, kuling och regn.
Här finns många olika arter av barrväxter, buxbom, vintergrön liguster, olika vintergröna rododendron  - bara för att nämna några.
Mitt val i år får bli avenbokshäckar.
De tillför karaktär i trädgården året om. Det bruna,  så här års, har en nästan magisk lyskraft. Brunt, som egentligen inte är en färg utan ett spektra av dämpade färger mellan gult och rött, ger ett lugn utan att vara sömnigt!
Denna  formbara häck vars skrumpna vinterblad blinkar som mjölkchokladpraliner i decembermörkret är ett dekorativt inslag mot både det gråa och det gröna. Dessutom är den mycket tålig och lättskött. Tillhör familjen björkväxter och är härdig till minst zon 4

Hos Anna Vattenkanna  hittar du fler av decemberns favoritväxter.

            God fortsättning på helgen!

11 kommentarer:

 1. Hej! Så fint du har det jämt! Här har jag funderat på vad jag ska välja för favorit till december växt. Inte alls lätt hos mig. Fint med många gröna växter...här är det nästan bara gräset som är grön. Fler barrisar ska jag nog skaffa mig nästa år. En Avenbokshäck skulle vara fint och ....ja, det är mycket jag vill ha:)
  God fortsättning Anja!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra val, Anja! Avenbokshäckar är nästan som snyggast så här års tycker jag:-)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 3. Your winter colors are pretty
  Greetings

  SvaraRadera
 4. Visst är det fint med vintergröna växter, eller vinterbruna - även om jag normalt inte gillar brunt (alltså på kläder eller inredning)! Mycket vackert!!
  GOD FORTSÄTTNING
  Susie

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga gröna och bruna färger från din trädgård.
  Här är det vitt med inslag av grönt från barrväxter.
  Och jag gillar bruna färger :=)

  Lycka till med dina inköp i morgon från Spezialplant.

  SvaraRadera
 6. Det var ett bra tips till min tråkiga mur som kommer att bli mot allt buller. Ha några fina dagar tills det nya året knackar på dörren
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. .... som mjölkchokladpraliner ..... Härlig & god liknelse! God fortsättning på julen och GOTT NYTT ÅR önskar EL

  SvaraRadera
 8. Santos fick en liten tuggremsa inslaget i julpapper som han fick öppna alldeles själv! Blev en lite papperssmulor, men han var mycket försiktigare än Penny. Då hade man papper över hela golvet..... :-)

  SvaraRadera
 9. Håller med dig! Avenbokshäckar är snygga året om. Och mjölkchokladpraliner säger man ju inte nej till! Ha en riktigt skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Jag tycker din avenbokshäck med bågen är såå snygg och vill verkligen ha en egen men än så länge har det inte blivit någon men dock ett träd som står där med sina mjölkchokladspralinsliknande blad :)
  Gott slut och Gott nytt Anja! Och jag vi syns snart!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Åh, jag älskar att titta på trädgårdsbilder oavsett årstid. Självklart ska jag stama upp min stackars rynkolvon och se efter om jag kan få plats för en liten avonbokshäck någonstans. Suck, men så känns det.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan