torsdag 2 januari 2014

Mirakulöst!
Tar en liten tillbakablick på det gångna året vilket jag  kommer att komma ihåg som det märkligaste odlingsåret för min del.
Under mars och april gassade solen på dagarna som lockade vintergröna växter till vegetation. På nätterna härskade kylan med flera minusgrader, vilket såg ut att betyda döden för medlemmar ur  bl.a familjen ljungväxter. Inte en droppe  nederbörd av något slag. Jag såg med fasa hur mitt Berg förvandlades till ett "öken"landskap. Ljungen , tibasten, kantljungen, bräckor, magnolia - nästan allt var bränt a
v solen och frystorkan. Så här såg det mesta ut i april och maj. Tjälen släppte först i maj i trädgården.
Den 1.6 hade jag trädgårdsvisning för Trädgårdsamatörer, Alpin 2013. Denna visning var bestämt redan ett par år innan därför kunde jag inte med att backa ur, vilket jag egentligen ville eftersom det mesta var dött och trist. Jag kände verkligen inte igen mitt Berg. Det var inte  bra trots att  jag hade ägnat mig åt arbete i trädgården under hela maj. Från 8-9 på morgon till kvällen. Varje dag. Att jag hade hoppats på att kunna jobba redan mars eller april gick ju inte p.g.a. tjälen. Sedan fick jag min 6 lunginflammation  på drygt ett år under påsken. 
Men! Så kom miraklet i juli!
De brunbrända "döda" växterna började bryta grönt från basen. En efter en. Magnolior, rododendron, bräcker, kantljung, tibast m.fl. började grönska och en del även att blomma! Jag såg storögt på hur mitt döda landskap förvandlades så småningom till ett grönskande "oas"! - i jämförelse ;-)!
En av de märkligaste upplevelser var min lilla kuddformade Androsace. Jag måste erkänna att det trillade flera tår på min kind när jag såg den bruna, upptorkade kudden på försommaren. Den var en av mina älsklingar!
Jag hade ändå bestämt mig att inte ta bort något tillsynes dött utan att vänta och se. Jag belönades rikligt. En dag såg jag hur den bruna upptorkade kudde började skicka upp småååå gröna minirosetter på några millimeter. Mitt i den gröna såg jag en blomknopp. Det kom upp fler  av dessa gröna med blomma i mitten. Så här ser den upptorkade kudden ut idag. Den är redan fullt med pyttesmå blomknoppar.Och dubbelt så stor som innan!!! Jag kommer nog inte att se den blomma i juli någon gång mer ;-), men i mars eller april beroende på vädrets makter.!
Så här ser den ut när den blommar
Må denna vinter och vår bli mer gynnsam för växterna.
Här är några bilder från Berget när det ser ut som det "skal"l!

Även om jag blev av med några få växter under den extrema 2013 så tycker jag att det ändå blev ett mycket lyckligt slut på året!

                           Hav tröst! Det ordnar sig!

18 kommentarer:

 1. Ja ibland inträffar mirakel och det kan vara bra att vänta och se om växterna iallafall kan hämta sig även om de ser stendöda ut.
  Ditt berg ser så underbart ut.
  Grattis på din dag:)

  SvaraRadera
 2. Ditt berg Anja är så fantastiskt vackert. Spännande växter, form och underbara färger i fint samspel med varandra.
  Ja, trädgården ter sig verkligen olika år från år. Vi får hoppas på ett bra trädgårdsår 2014.

  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 3. Ja, det brukar ordna sig på ett eller annat vis:) Fantastiska bilder från ditt berg! Tur du hade kvar växterna, själv är jag nog för snabb med att gräva bort och kasta.
  Gott nytt TrädgårdsÅr!

  SvaraRadera
 4. Håller med, frystorkan var värst. Men den otroligt fina sommaren kompenserade det hela, så slutresultatet blev totalt sett gott. Som hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Gott nytt Anja! Hoppas verkligen vi får en bättre vår i år, än 2013! Kanske är det inbillning men jag tycker allt att det känns lite ljusare redan nu :) Ha det, kram ♥

  SvaraRadera
 6. Ett i sanning trösterikt inlägg! Vi får hjälpas åt att hålla tummarna för en gynnsam vinter. Här har vi bäddat under de flesta av våra rhododendronväxter med massor av halm så att de inte ska knäckas av snömassor. Nu pustar vi och Tim ut efter nyårspangandet och idag kunde jag gå en rask entimmespromenad tack vare den magiska sjukgymnastiken!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hei Anja. Oli kyllä vähän erikoinen vuosi.
  Kauniisti sinulla kuitenkin kaikki kukki kun viimein kesä tuli.

  Hienot kuvat.

  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinne teille♥

  SvaraRadera
 8. Stort GRATTIS Anja!
  Hoppas du har haft en riktigt härlig födelsedag!

  SvaraRadera
 9. God fortsättning och grattis, Anja.
  Vilken tur att berget blev så fint. Och ja, himmel, måtte det inte bli en så långdragen och sen vinter som förra året...
  Bloggkram,
  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Åh så härliga bilder från det underbara berget!!
  Vilken tur att växterna inte gav upp!!
  Och inte du heller, Anja!!!;-)
  Tack för gullig kommentar!
  Önskar gott 2014! Både för växter, dig o annat!! ♥

  SvaraRadera
 11. Vilket helt fantastiskt underbart blommande berg! Redan när vi bodde i Stockholm önskade jag mig ett berg, men vår lilla tomt var helt platt. Så flyttade vi hit och då önskade jag mig ingen trädgård alls (hade tröttnat efter 30 år), utan ville ha ett hus på hällmark med bara enstaka växter i stengrundens springor. Vad slutade det med.....en jättestor bördig nästan helt plan tomt! Ja, ja - så kan det gå, men numera älskar jag min tomt!!
  Hoppas året 2014 blir lite mer normalt, eller kanske man ska passa på att önska sig ett bättre odlingsår än normalt. Tidigare vår, fuktigare sommar - det kan få regna på nätterna - varmare och jättelång höst. Då skulle man må..... *fniss*
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den önskelistan tänker jag skriva under på! ;-))!

   Radera
 12. Våren 2013 glömmer jag aldrig. Jag brukade gå till klippträdgården i Trädgårdsföreningen för att kolla vad som hände där. Det var lika sorgligt där också, men man kände sig lite mindre dum. Det kunde inte hjälpas. Jag har t o m vattnat med ljummet vatten, men vad hjälpte det?
  Jag har liknande erfarenheter, som du Anja, en del slängdes, en del hämtade sig, bl a så gott som alla rhododendron, Andromeda, magnolia 'Susan'. Dock inte ljungen hos mig. Och blåbärsriset på berget torkade ut en gång till under de torra sommarmånaderna.
  Men livet går vidare, det är trädgårdslivets viktigaste budskap.
  Ditt berg är ditt signum, helt underbart!

  SvaraRadera
 13. Klippträdgården är i Botaniska, det är stenpartiet i Trädgårdsföreningen jag menade. Jag jobbar i närheten.

  SvaraRadera
 14. Det gäller att hålla fingrarna i styr eller gör nåt annat så brukar det fixa sig, tror vi har lite bråttom ibland för vi vill ha så fint. Det berget gillade jag skarpt. Här sluttar det som bara den men inget berg kan jag åstadkomma i min lera.
  God fortsättning på det nya året
  Kram Meta

  SvaraRadera
 15. ♥oi,miten ihania kuvia! Kevättä kohti... :) Mukavaa Loppiaista!

  SvaraRadera
 16. Önskar dig ett fantastiskt odlingsår. Berget är så vackert. Tur att du inte tog bort det till synes helt döda. Växterna har verkligen en enorm förmåga att komma igen. Undrar lite hur det blir det här året när jag känner hur varmt det är. Vi får väl hoppas på det bästa.
  Anje

  SvaraRadera
 17. Precis, Hav tröst, det (mesta) ordnar sig :D

  Jag var ju där och såg bedrövelsen men det blev ju ganska bra till slut ändå!
  I år är det bara att hålla tummarna men jag blev lite orolig nu när det kommer massa minusgrader till helgen utan att det finns ett skyddande snötäcke....

  Men som sagt; Det ordnar sig ;)

  Kram

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan