tisdag 7 januari 2014

Lite lyx efter jul
Nåja. Åtminstone känns det i min plånbok att bl.a. julblommorna har tärt på innehållet.
Behovet av lite lyx kvarstår ändock även efter festligheterna.
Mitt knep är att kompromissa. Jag behåller det som inte är för "juligt" när jag städar bort övrig pynt.
En amaryllisblomma i glasvas med dekorbark från sommarens säck och en hängande prisma
Grå ytterkruka tycker jag är så vacker året om. Ibland bryter jag av med ett band runt krukan. Har man då köpt rött julband ser det i mina ögon för juligt efter julen. Men, jag har en variant som jag gillar: Köper en halvmeter av någon riktigt fint polyestersilke som har massor av färgnyanser. Det blir många band på den biten och passar fint även efter  julen...Måste erkänna att jag är galen i både materialet och i färgerna.


                         Och, varför skulle jag slänga lilla granen från skogen?


Våreld, denna söta, anspråkslösa och förhållandevis prisvärda blomma, tycker jag om att ha inne. Här har jag planterat tre mini. Tar förstås bort plastkrukan och ställer dem i en långsmal glaserad kruka utan hål i botten. Fyller alla tomrum runt rötterna med mossa. Häller i ca tre centimeter vatten så att mossan trivs och blommorna rotspetsar kommer åt vattnet. Jag sticker i kvistar av lingon, några med rötter som får fortsätta att leva krukväxtliv i sommar. Några överblivna blommande kvistar av vaxblomma ger färg. Detta arrangemang håller i veckor utom vaxblomman som man kan byta ut mot någon annan färgklick. Själv köper jag i veckan en eller två minisaintpaulor som får samsas i krukan. Ingen evighetsplantering, men som sagt, den håller länge.

   Lite lyx är aldrig helt fel;-))!

9 kommentarer:

 1. Visst behöver man färgklickar så här års. Ute är det grått grått grått. Mina Helleborus stortrivs i söderrabatten och jag har följt ditt råd att ge dem kalk, några skedar långtidsverkande benmjöl. Nu ska jag sätta tänderna i bokföringsmapparna!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Anja, such a beautiful flower and so original.
  Greetings

  SvaraRadera
 3. Underbart lyx du har!! Har du rivit bandet eller klippt det??
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syntet går inte att riva så att jag har klippt.

   Radera
 4. Visst behöver vi lite lyx nu av blomster fägring. Plockade bort julen, men behöll de vita julstjärnorna i köksfönstret. En enkel primula får vara det lilla lyxet hos mig just nu och tända ljus förstås. Till helgen kanske jag lyxar till det ännu mer med tulpaner:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. Lyx i form av blommor är aldrig fel. Underbart fina arrangemang du gjort! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Lite lyx är aldrig fel...och det du visar rä verkligen LYX för ögonen!
  TACK
  Susie

  SvaraRadera
 7. Färgklickar är inte fel. Till exempel den gröna hundraåringen från Gustavsberg i bakgrunden i det översta fotot. Tjusigt! :-)

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl skarpsynt att se min fina Göteborgskruka. Arvegods.

   Radera

Sidvisningar förra veckan