torsdag 6 februari 2014

Till Dig, som ville veta mer om mitt Berg
             Del 1
Utan att ens känna mig tjatig tar jag an berättelsen om mitt Berg. Det är bara en "exklusiv", liten skara som är intresserad av denna berättelse  i denna matodlartidevarv ;-)!
Varför skriver jag Berg med stor begynnelsebokstav? Berg är ju bara ett vanligt substantiv? Jag har helt enkelt döpt berget till Berg ;-)!

1998:
Hade haft tomten i ett år. Mitt  bergshäll på ca 100 kvm förbryllade mig. Vad kan man odla här? Men, redan i detta stadium kunde jag komma ihåg hur jag som liten "indianflicka" ville åla på hällebergen och undersöka den låga, vegetationen som växte i bergskrevor.
Från början var bara en liten del av berget blottat. På de övriga delarna växte ett grässvål vilket jag "rullade" bort redan första året. Sedan anlade jag tre rabatter enligt bilden. Jag ville odla små växter, men hur?
De fina skrevorna på berget,som gav fin karaktär, ville jag inte primärt plantera i .

 2012:
Nu har de de röda bräckorna spridit sig till en stor matta. Bilden är tagen från samma ställe som den första. 
Det är roligt att några är intresserade av mitt Berg. Hade ändå tänkt att göra en liten serie om det som en ren protest mot alla  matprogram i tid och otid. Och man skall helst odla bara ätbart för att vara "inne". 
Jag har vuxit upp i efterkristidens Finland då allt annat än ätbart i trädgården var nästan syndigt.
Det är så klart inget fel i att odla ätbart, det gör jag själv, men alpiner och stenpartiväxter får aldrig en chans i medierna. Jag får leka media själv och hoppas att några hakar på. Kanske en egen FB-grupp?


Nästa avsnitt:
Hur gjorde jag? 

                   Ha det gott!                                                  

9 kommentarer:

 1. Margareta i Umeå6 februari 2014 13:42

  Följer med spänning din serie om berget. Läser med välbehag om alla dina små växter. odlar själv lite alpiner men har inget Berg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Margareta!

   Tack för visat intresse!

   /Anja

   Radera
 2. Berätta mer och visa gärna fler bilder av Berget! Här finns två som också gillar alpiner och gärna tar emot fler tips på vackra alpiner :))

  SvaraRadera
 3. Leker media gör du med den äran och du har ett vackert blommande Berg men det är också fint med grönsaker ;-)) säger jag som inte fastnat för växter som man behöver förstoringsglas för att se, inte riktigt ännu i alla fall.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Eftersom jag endast har en trädgård för "lyst" och inte för ätbara saker, så älskar jag ditt berg och ser fram mot hela historien bakom. Tyvärr har vi inget berg - vi har en nästan helt platt tomt - men lite sten och grus har jag i alla fall kompletterat trädgården med!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Klart man vill läsa mer om ditt Berg:)fast jag blev fundersam på din bild av collominan är den fotoshoppad??
  Ha en underbar helg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä Berit! Den är bara tagen extremt nära. Jag varken har eller kan Fotoshop. Nä, nä! Här är det mycket avancerade Picasa som gäller ;-))))!

   Radera
 6. Va roligt att få tillhöra en exklusiv skara! Jag började i sin tid följa din blogg tack vare ditt Berg och jag får så mycket inspiration av dina bilder. Själv bor jag på ett berg och är i fasen "rensning" och jag ser verkligen fram mot att börja plantera så småningom.
  Ser även fram mot fortsättningen på berättelsen om Berget!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Magdalena Jag ska flytta till Onsala i höst och brinner för en trädgård som är outvecklad. Dina bilder är helt underbara. Jag har inget berg men ska skapa lite olika nivåer med hjälp av berg . Och rododendron och lunddocka är ett måste.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan