lördag 15 mars 2014

En populär rabattväxt, som många vill ha är

jätteverbena,Verbena bonariensis

Ett sätt att få många plantor är att så i januari. Mina har kommit långt.
Det andra sättet provade jag också, nämligen att gräva upp plantorna i höstas. De har förvarats i källaren frostfritt i en svart plastsopsäck. När jag tog en titt i säcken idag såg jag att de torra plantorna hade  börjat vegetera från roten och från stjälkarna. Idag fick de komma i solljuset och skall planteras krukor tills det är dags att plantera dem ute.
Ska bli spännande att se hur de  utvecklas.
De nya bladskotten är bleka nu,men det tar bara ett par dagar i dagsljus  när fotosyntesen  börjar  att funka. 
Det tredje, att köa färdiga plantor, har jag annars tillämpat tidigare;-)!

Hej!

8 kommentarer:

 1. Eller hålla tummarna för en mild vinter så de överlever ute :) men det har tyvärr inte funkat hittills. Däremot tycker jag det går bra att låta dem självså sig, blomningen börjar lite senare men de blommar istället långt in på hösten.
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Jag älskar också dessa stora, praktfulla Verbenorna. Och här finns de kvar i rabatten år efter år. Utan vinterförvaring. Lite bra att bo "i södern".
  Blir nog finfina exemplar av dina också.
  Ha en bra dag, här gäller att hålla i hatten idag. Nästan storm. Men att lyssna på Hannu i em blir nog "vårligt" och ínspirerande.../ Lena

  SvaraRadera
 3. Oj, går det att vinterförvara dem! Tänk så många jag slängt på hösten, nu känns det nästan som om jag mördat dom...
  Tack för tipset det ska absolut testas när det blir dags.

  Önskar dig en fortsatt trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Dessa har jag aldrig provat, märkligt egentligen för jag tycker ju att de är underbart vackra. Att de gick att övervintra visste jag inte.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Tack, Anja för att du påminde mig. Jag hade alldeles glömt bort att jag har dem i min matkällare. Måste genast kolla om det finns något liv i dem. Ha en skön helg/ Titti

  SvaraRadera
 6. Jeg har prøvd det samme som deg. Nå er de kommet i potter. Blir spennede å se om de kommer. Første gangen jeg prøver det. Man må jo bare ha kjempeverbena i hagen:)

  SvaraRadera
 7. Verbenorna är lättsamma växter! Jag har också övervintrat några i källaren ett år och det gick bra. Nu har jag köpt sticklingar istället och tar sticklingar från sticklingarna för att få fler.
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. De är verkligen underbara då de dansar där uppe i luften..de sår jag varje vår....för jag är superdålig på övervintring.Visste inte ens att det gick:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera