onsdag 5 mars 2014

Jakten har börjat!

Så här ser de ut. Snigeläggen. 3-4 mm stora.

 Dags att städa och förebygga. Fjolårslämningarna skyddar plantan OCH snigeläggen.  Här frodas de. När man tar bort de döda växtdelarna blottläggs snigeläggen och städningen förebygger årets skörd av sniglar.Skrapar på det översta jordlagret och får fram fler... 
Därför spar jag inte övervintrade, döda växtdelar.
Annars skulle arbetshypotesen kunna vara att bara dölja dessa  döda och risiga  med ett tunt lager ny jord men då innebär det att man bäddar också för sniglarna. Så tänker jag. Hur tänker Du ang. vårstädning av rabatter?

ps
Apropås "mördarsnigeln" vars ägg man hittar, bl.a. nu:
I min blogg kommer den spanska skogssnigeln alltid att heta spansk skogssnigel. Inget annat... 
                                                ds                                                       God jaktlycka!
                Anja

12 kommentarer:

  1. Har inte ens funderat på att sniglarna kommer från ägg och tror inte jag sett några (eller så har jag inte fattat vad det var) Däremot brukar jag ha massor av sniglar. Nu blir det till att hålla ögonen öppna efter äggen. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Usch för såna, vi är ju befriade från dem...än. Man hörde de synts till i Umeå ifjol...gruvar mig för dem.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  3. Som tur är har jag varken ägg eller sniglar! Men för många år sedan trodde jag att jag fått hem snigelägg. Jag hade köpt en billig rosplanta på Coop och när jag skulle plantera var det massor av små kulor i den. Snigelägg trodde jag och sköljde bort alla jord och ägg som jag trodde. Sedan fick jag veta att det var gödselkulor, typ Osmocote! Hade varit bra att ha kvar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snigelägg och gödselkulor skiljer sig rätt mycket tycker jag.Snigelägg är glansiga och lite genomskinliga och sitter ofta i klump. Har man kvar i rabatten näringskulor från någon köpeplanta brukar de ha en annan färg och inte vara så "blanka"
      Ser man kulor i köpeblommor är de med all sannolikhet näring.
      De har ofta blå- eller grönaktig färg. .

      Radera
  4. Jeg har også plukket egg men de er blank eller mere melkeaktig i fargen. De ligger også samlet, gjerne inntil plantestilker og røtter. Her har vi faktisk funnet sneiler i hele vinter. Det er ikke bare fordeler med en mild vinter... Men vi får ta egg og sneiler nå så forebygger vi de store invasjonene?!

    SvaraRadera
  5. Hittar jag snigelägg, så rotar jag tills jag är säker på att alla kommit fram. Det kan ju bli upp till 100 st. Annars sparar jag det mesta av städningen till våren eftersom det kan bli -30°här ibland och inte alltid snö som skyddar. Fördelarna är att sniglarna fryser också...

    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Jag rensar också bort allt, just för att försvåra för sniglarna. Sen är jag ute med saxen hela sommaren och har ihjäl dem. Snigelfritt blir det ju inte för det, men jag inbillar mig att jag lindrar plågan i alla fall!

    Vad glad jag blir dessutom att det är fler än jag som inte kallar dem "mördarsnigel". Namnet låter illa och dessutom stämmer det ju inte. OK att de äter sina artfränder, men det gör de ju först när de är döda, de mördar dem ju inte. Kannibalsnigel kanske vore ett bättre namn, men jag föredrar precis som du namnet "spansk skogssnigel"

    Kram Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt Nora att få en respons på mitt ps.;-)!
      Dessutom är småsnäckor (du vet runda, små )och även andra betydligt mer skadegörande i min trädgård en vad den spanska skogssnigeln är.
      Den spanska syns rätt bra och jag klipper dem snabbt och bär dem ut i skogen.

      Radera
  7. Här är det ju ganska torrt (utom där jag vattnar) så än så länge har vi inte haft några "mördarsniglar", däremot brukar vi få ängssniglar (stora feta ljusa äckliga saker) i murrabatten på baksidan så där lägger jag ut snigelgift på våren.
    På hösten får alla mina perenner stå kvar så man har en del att räfsa undan nu, vilket vi börjat med. Eftersom jag inte har någon kompost på tomten (Jag vet att det nästan är oförlåtligt!) så har vi en "vild öppen kompost" i skogen - men där har jag aldrig sett några sniglar!

    SvaraRadera
  8. Har ledigt i helgen och de lovar sol. Garanterat blir det trädgårdsdagar. Ska hålla utkik efter äggen. Ska njuta också ...med kaffe mugg i handen :)
    Vår kramar Merja

    SvaraRadera
  9. Jag är också kluven till att låta gamla växtdelar förmultna i rabatten just av samma anledning. Jag brukar mest hitta bebisar under löv och perennrester. I år måste vi vara beredda på det värsta efter den här milda vintern. Det enda positiva med förra vårvintern var, ja, förutom lärdomen om ödmjukhet inför vädrets makter, att snigelbestndet tog stryk.

    SvaraRadera
  10. Jag vet att detta är reklam, men läs www.snigelbaren.se. Snigelbaren fungerar!

    SvaraRadera