tisdag 29 april 2014

Min entrégård förlänger sommaren i båda änderna
Den är lättillgänglig, kräver ingen tillskottsvärme eller storrengörning. Den är möblerad med lite diverse bänkar, bord, stolar och lådor. Där har jag blommande krukor från tidiga våren - ofta från mars, till sena hösten, oftast oktober ut.
Det räcker med några krukor av vårblommor lite här och var och vips, infinner sig vårkänslan.

 De s.k. medelhavsväxterna ger sensommarkänsla till senhösten. Många sommarblommor fortsätter att blomma till oktober eftersom Krukträdgården ligger som en innergård och har lä. Detta rum gör jag i ordning först på våren och städar ur sist på hösten.
                  En av mina "medelhavsväxter", syddracenan somhar sitt ursprung  på Nya Zeeland
Violen 'Molly Sanderson' köper jag nya varje vår.
                                      Rosenblund driver jag i blom i växthuset tidigt på vårvintern

I år har våren varit alldeles extremt härlig. Nu är det inte längre vårkänslor utan rena, rama försommaren! Alla vinterförvarade krukor har fått ny jord och fått flytta till Krukträdgården, så som min entrégård heter. Även pelargoner har fått känna på uteluften..
Katterna stortrivs i värmen och nu gäller det bara att vi slipper någon trist väderbakslag. 
För att Krukträdgården ska kunna bjuda lite blickfång även på vintern har jag en del träd/buskar i krukor som man inte behöver flytta in för vinterförvaring.
Till detta duger vad som helst bara växten är minst två zoner härdigare än den zon jag bor i.
På bild nummer ett ser du min japanska lärk. Den är härdig till minst zon 5. Den har stått i kruka i 7 år och klarade även förra vårens växtortyrväder.
Här tre närbilder på detta vackra träd som i sitt hemland, Japan, blir 25-30 meter hög. Hos mig blir den kanske 2-3 meter...:-)!
                                                                            Nu
                                                           Andra veckan i april i år
                                                                    Sista veckan i mars i år.

Här har jag en rönnspirea som på friland förökar sig med rotskott och kan ta över stora områden.  Men, i en kruka stannar den där den skall. Bladen är fina tycker jag. Avlövad ger den en fin, grafisk silhuett. Jag pyntar detta hörn året om eftersom jag ser den från köket.
En rysk kornell med sina variegerade blad passar fint som krukväxt. Den blir "lagom" stor och yvig och är också väldigt lättskött så som de övriga som jag har presenterat här.

Det finns väldigt många träd eller buskar att välja mellan om man vill odla i kruka - åtminstone på mina, zon 2-3, "breddgrader". Att bara ha blommor kan bli väldigt plottrigt och oroligt. 
Krukträdgården är också mitt kreativa rum där jag ändrar ofta både det ena och det andra. 


Ha en fortsatt trevlig vecka!

10 kommentarer:

  1. Där har du några fina krukor.gillar när det är träd och buskar blandat med blommor.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
  2. skulle vara trevligt- hos mig funkar det inte - och veta hur du lyckas med Rhodohypoxis margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wille!
      R.margareta vet jag inget alls om. Jag har R. baurii.
      Den odlar jag i en urna i god påsjord. Blandar i långtidsverkande gödselkulor. Den får aldrig torka ut, men måste vara väldränerad.
      På hösten ställer jag den i källaren där jag har mellan 5-13 grader. Jag vattnar inte. I taket har jag lysrör. I februari tar jag den i växthuset (frostfritt) och börjar vattna. När jag ser att det kommer upp små gräsliknande bladspetsar krukar jag om den i ny jord. Ljust och svalt tills man ser blomknoppar.
      Rosenblund är knappt härdig därför odlar jag den i kruka.
      Mvh, Anja

      Radera
  3. Japansk lärk ny bekantskap. Vilka blommor den har och sen är ju kottarna och grenarna så vackra hela vintern.
    Har just fått veta att jag har en liten rönnspirea och nu fick jag ju även tips på att kanske ha den i kruka. Kanske ändå ska vänta med det experimentet tills jag fått några rotskott. Det är inte mycket som överlever utomhus i kruka i zon 4. Tills vidare får den flytta ut från rabatten och in i gräsmattan där det går att hålla efter den.

    Tack för fina bilder och tips och ha en fin Valborg i morgon.

    /Anette

    SvaraRadera
  4. Du vet ju att jag fullkomligt äälskar din krukträdgård. Den har verkligen en "speciell" känsla.
    Ett litet bakslag blir det ju nu och här riskerar vi tom. lite Valborgssnö!!?? Galet! Från 22 grader i går till 8 idag! Men efter detta bakslag kommer jag plantera ut det jag avhärdat i någon vecka hittills! Så det så!!

    Kram och ha en trevlig Valborg och hälsa Anders!

    SvaraRadera
  5. Någon Valborgssnö riskerar ju inte jag, men torkan har slagit greppet i oss redan så imorgon blir det till att vattna allt i krukor och den upphöjda rhododendronplanteringen!
    Underbara bilder Anja!

    Hälsar Ninnie (i Ramlösa)
    Ps. Attans Forum som inte fungerar...IGEN! Vad ska vi göra med det?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen så kul Ninnie att du hittat hit! Här har det funkat perfekt de sista åren förutom att jag har haft datorstrul av alldeles egen kraft ;-)!
      /Anja

      Radera
  6. Vad fint! Härliga krukor och vackra ornament!

    SvaraRadera
  7. Aivan upeat nuo tummat orvokit! Teillä on kevät niin paljon pidemmällä kuin täällä Pohjanmaalla. Hyvää kevään jatkoa!

    SvaraRadera
  8. Din entréträdgård är fantastisk och din uppfinningsrikedom vad gäller inredningsdetaljer så inspirerande. Tack för tips på lättskötta träd i kruka, kornellen är säkert snygg på vintern med sina röda grenar. Växter man dissar pga rotskott eller för att de är för " vanliga" kan slå en med häpnad i kruka.
    Jag har också gett mig på rhodohypoxis och såg igår tre små skott när jag krafsade i krukan, vilken lycka det är! Jag hade dem också inomhus under vintern, fast mörkt. Jag driver dem på skyddad plats på i solen och det verkar funka. Nu när jag "behärskar " (?) dem vill jag ha flera....
    Varför ska jag envisas med att alltid titta in hos dig....?
    Soliga kramar
    Marta

    SvaraRadera