torsdag 29 maj 2014

Hokus pokus!
(Hokus pokus eller hokus pokus filiokus är en trollformel som är känd sedan 1600-talet. Det är troligen en förvanskning av inledningen till nattvarden läst på latinHoc est enim corpus meum, vilket betyder "detta är min lekamen" och "filioque" (och av sonen) vilket är en del av trosbekännelsen.)

Nåja. Lite så känns det när en av mina grannar har under vinterhalvåret ett par rätt korta, torra pinnar som sticker upp ur gräsmattan 
När så försommaren anländer - så: Hokus pokus!
Se här och häpna! Har aldrig fått för mig att fota bara pinnarna, men den som tittar noga ser nog :-)!
Denna buskpions blommor är helt overkligt vackra. 25 centimeter i diameter och  med sagolikt mjuka nyanser av korall och rosa. 
Jag pratade med ägaren för några år sedan ang. dessa (det finns två, en som är vit men den var inte fin just nu) och har för mig att han sa att de är planterade  på 1960-talet. 

Min egen har redan blommat över. Den är 10 gånger större än grannens och omöjlig för mig att få en bild på hela busken. Men ett par blombilder kan jag bjuda på . De är från en och samma buske i olika utvecklingsstadier. Buskpionens prydnadsvärde är hög för mig på grund av det uttrycksfulla växtsättet med knotiga stammar.
                                               Ha en go' sommardag!

7 kommentarer:

 1. Buskpioner i allmänhet och den här du visar i synnerhet är underbara:) Tyvärr vill de inte riktigt trivas här även om vi har en o annan förskrämd planta. Vi satsar på p. lactiflora istället:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Oj oj så fint.Det där rosa fluffet är bra vackert.Och så stora.
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Vilken märklig men ändå fin kontrast. Den taniga plantan och så de maffiga blommorna. Jag hoppas att min lilla buskpion så småningom skall bli just som den heter, alltså en BUSKpion, precis som din (och ingen pinnpion:-) När blomningen är så kort vill man ju att busken skall vara vacker resten av säsongen också. Men ljuvliga blommor var det på din grannes buskpion - det är helt klart!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. I-h-a-ni-a änkyttää täällä hän. Niin nättejä, ettei sanotuksi saa.

  SvaraRadera
 5. Buskpioner är fascinerande!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Very beautiful flowers and lovely scenery of garden :)

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan