tisdag 27 maj 2014

Ta till flaskan ;-)!
Det gör jag när det kniper....;-)))!

När jag i våras fick jag en fin, liten bräkenvallmoplanta ( Pteridophyllum racemosum) av bloggvännen Nora blev jag väldigt glad!
Men, endast ett par dagar efter planteringen var all gröndel borta. Någon "livsnjutare" hade hittat den och käkat upp bladen. Inte roligt alls!
Då tog jag till flaskan för att trösta mig. Inte var jag så säker på om den skulle hjälpa men försöka duger tänkte jag. 
Hämtade en tom petflaska ;-), skar bort botten och skruvade av locket. Tryckte den hårt och rätt djupt över den skadade plantan. Nu, ca tre veckor senare har lilla plantan åter börjat grönska från basen!
Ibland är det lönt att ta till flaskan...;-)!
Detta går inte att tillämpa på alla plantor. Man måste tänka på att det kan bli en dödsfälla istället om solen kommer åt och bränner växten istället.
Min ligger under stora  treblad i skugga där det är fuktigt.
Det är första gången jag har rosor och liljekonvaljer samtidigt i trädgården. Rosen 'Louise Odier' blommar. Den har aldrig blommat i maj hos mig.
Bollökarna svävar samtidigt med pärlbusken och klär varandra bra.

10 kommentarer:

 1. Vad smart! Tack för tipset!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Fiffigt. Så söta små blad den har. Det är bra med konstgjord andning även på plantor i bland:)
  Vilken vacker ros! Tror det mesta är väldigt tidigt i år.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Bra tips med flaskan :) Här har liljekonvaljerna snart blommat över för i år. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hih, joskus siis kannattaa tarttua pulloon :D Onneksi kasvi pelastui. Aivan ihana patjarikkojen meri bannerikuvassasi !

  SvaraRadera
 5. Roligt att se hur våren ser ut i Sverige! Bra tips med flaskan. Här i Wales har vi idag 13 grader och lite duggregn.

  SvaraRadera
 6. Ha ha, du är rolig du Anja. När du skriver "livsnjutare", kunde jag inte låta bli att skratta, det var ett så välfunnet ord! Det skall jag lägga på minnet och försöka komma ihåg!
  Jag borde nog också ha använt mig av din metod, för när sniglarna är framme och knipsar av allt som lyckas ta sig ovan jord, åtminstone fick min kvanne verkligen kämpa om sin överlevnad. Här finns också "livsnjutare"!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Mmmm, det är inte alltid sorgligt att ta till flaskan med andra ord!?

  Såå, det blommar hos dig... Vackert :)
  Kram och ha en skön Kristerflygare!  SvaraRadera
 8. Det är verkligen en annorlunda värld vi lever i nu.Syrener rosor liljekonvaljer a jag vet inte allt som blommar samtidigt. Undrar hur det blir till midsommar? Nu varnar de för frost också det är inte bra blåser gör det så man får hålla i hatten. solen är i all fall varm när den är framme.
  Önskar dig en fin helg i din vackra trädgård.
  kram Meta

  SvaraRadera
 9. Ja, Pet-flaskor kan man ha till mycket! Så näpen den lilla plantan är. Men favoritbilden är nog den med bollökarna och pärlbusken...underbart vackert/ Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Vilken tur att du lyckades rädda din lilla planta, det är extra tråkigt att förlora sådant man får av trädgårdsvänner. En sådan skönhet som bräkenvallmo dessutom! Det var en smart räddningsaktion.
  Ha det gott,
  Marta

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan