onsdag 16 juli 2014

Ofärg eller vad sägs om grisskärt?
Vissa "färger" (alltså: färger å färger - grisskärt är väl ingen färg?) bara helt hopplösa. Som min lilja, köpt för lääänge sedan. Naturligtvis är den namnlös numera.
När jag skaffade den  trodde jag att färgen var vackert aprikosrosa - så klart! Men, när den väl blommade, med de totalt nedgeggade liljebladen plus den grisskära blomman  fick jag avsmak för hela växten. Fy sjutton att något kan vara så oaptitligt. Då kände jag inte till liljebaggen och dess larver.
Jag grävde bort allt jag såg av denna lilja och slängde dem långt in i skogen.
Men! Året därpå dök den upp igen! Den hade ynglat av sig med smålökar som blommade. Då tyckte jag synd om den och började hålla efter liljebaggarna. Hade hunnit studera om dem under vintern och var förberedd att ta en kamp! Men blomfärgen tilltalade inte mig. Trots att bladen såg fräschare ut  beslöt jag att utrota denna fula lilja " once for all".
Samma jobb som året innan! Men, när det dök upp nya små liljebebisar som absolut vill blomma gav jag upp! Då började jag fundera hur jag kan förvandla grisskär ofärg till en färg som jag kan ta till mig och tycka om.
Det var då som jag kom på att mörka blad har en förmåga att lyfta andra, lite blaskiga färger så att de får glänsa!  Kontrasten mellan den matta liljefärgen mot den mörkbladiga ormhasseln gör att båda tjänar på denna kombon. Det blir harmoni utan att det blir förutsägbart tråkigt. Tycker jag. Vad tycker du?


Det är visst ingen numera som läser min blogg men, OM just du råkar titta in vill jag önska dig en bra dag ;-)))!

13 kommentarer:

 1. Det där blev ju mycket bra.Mörka blad mot rosa eller grisskärt som du säger.Lyckat.
  Det är stillestånd här på bloggarna många har nog semester.
  Ha det.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker färgen ser fin ut, men har ju inte sett den i verkligheten. Jag tror att växten verkligen vill bo hos dej och inte helt tänker ge upp! Nu är jag tillbaka hemma i Wales och njuter av att bara få vara hemma. Hs det skönt!

  SvaraRadera
 3. Tosi nätin värinen lilja. Kauniin näköistä on, harmonista kyllä :)

  SvaraRadera
 4. Mycket lyckad kombo och för mig är det en vacker färg, stillsam, mjuk och inte alls påträngande. Jag skulle vilja kalla den varmt babyrosa.
  Jag önskar dig också en bra dag. Tror nog det är många som tittar in för du har alltid nåt spännande att visa och skriver så intressant och kunnigt, men alla kommenterar säkert inte.
  Upp med hakan : ) Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Johodå, jag läser alla dina inlägg men många gånger från ipaden och där är det lite jobbigare att skriva kommentarer. Jag är sommarlat, erkänner.

  Visst vann den rosa liljan på att få en robustare kompis - både i färg, form och textur skiljer de ju sig åt. Trevligt med en lilja med järnvilja som vill leva och bo hos dig och att du numera har accepterat den.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Fniss... nej, ibland får man ge upp och inte kämpa emot :) jag tycker den nya kombinationen är jättefin :)

  SvaraRadera
 7. En jättesnygg kombo! Vi hade rosa liljor intill Ligularia 'Desdemona' även det var snyggt. Joho, visst läser vi, men kanske har vi alla mycket omkring oss just nu ;)
  Ha det fint!
  Ulrika

  SvaraRadera
 8. Blir lite full i skratt när jag läser om dina försök att "utrota" liljan, har nästan exakt gjort som du fast min lilja var inte rosa utan skarpt orange:) Ville ha rosa och vita liljor och till min besvikelse var det alltså orange:( Grävde upp och slängde de uppe i skogen men efter tre "utgrävningar är de fortfarande kvar men jag SKA ha bort mina:) Din kombo blev däremot jättefin :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Tycker faktiskt om den färgen. Men tillsammans blev den ännu vackrare.
  Visst läser jag din men det är så mycket annat just nu också.
  Ha det fint.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Så bra det blev! Bra att du kom på den tanken! Det hade nog inte jag, tyvärr. Klart att dina inlägg blir lästa! De flesta är nog sommar lata som någon skrev:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Tack! Vad gulliga ni är!
  Jo, jag vet hur det är så här års. Jag är inte bättre själv utan lämnar väldigt sparsamt med kommentarer till andra, så att jag ska inte klaga...;-))!
  Roligt att veta NI är kvar ;-)))!
  Kram, på Er! /Anja

  SvaraRadera
 12. Jo folk läser nufötiden från alla möjliga paddar tabbar telefoner, där det är obekvämt att skriva...tror jag :) i alla fall tycker jag det :) Ha det bra!

  SvaraRadera
 13. Jag har också en sådan smutsrosa lilja, undangömd under ett rhododendron. Den blommar svagare och svagare för varje år allt eftersom rhododendronet växer. Det kanske blir flytt till perukbusken för de röda bladen klär verkligen den här odefinierbara rosa nyansen.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan