lördag 9 augusti 2014



Lyckopersika eskalerar ;-)!
Nej, vet ni vad? Jag skojar bara ;-)))!
Detta är mitt sätt att försöka komma ihåg vetenskapliga namn, vilket i detta fall är 
Lycopersicon esculentum (syn. Solanum lycopersicum), d.v.s. tomat.
Sorten jag försöker beskriva här heter 'Indigo Rose', "mirakeltomaten" och snackisen när vi sitter i växthuset med gäster.

Denna svarta skönhet smakar underbart när den verkligen är mogen, vilket den är när färgen börjar skifta ordentligt till orange och den släpper  med lätt ryck.
Den är utvecklad för att ge en högre dos av antioxidanter än vad en vanlig tomat gör
Läs den spännande historien om denna supertomat här.


Skördar man den för tidigt blir smaken lite syrlig och vattnig. Smaken utvecklas bäst när den är solvarm. Den karaktäriska tomatdoften är så stark när man skär den itu att den sprider sig i hela växthuset av en enda tomat.


När jag googlar på den får jag "veta" att den är plommonstor eller att den är en cocktailtomat.
Inte då mina i varje fall om man menar våra trädgårdsplommon. Mina är dubbelt så stora  om man inte menar de där stora plommonen som man kan köpa i affären. Och definitivt större än cocktailtomater.
För att 'Indigo Rose' skall utvecklas optimalt krävs nästan en sommar som denna, d.v.s. mycket sol och värme.

Men, visst har jag en äkta "lyckopersica" alltså riktig persika också! Även denna krukodlade varianten kräver en sommar som denna för att ge så här fin frukt - dock inte mogen ännu.

Min lilla planta på ca en halvmeter hög ger 10 persikor! Många har ramlat av under sommarens gång, men jag är mer än nöjd! Det blir väldigt spännande att få smaka så småningom!

Urnan bredvid är Vaso Olivo från Cadabra Design. Persikorna sitter under bladen så att de syns inte i bilden.

Ha det så gott så länge och tack för titten!

ps
Ylva! Om du läser detta inlägg så "hör" av dig med en liten kommentar! Det vore så kul för mig! 
                               
                       

13 kommentarer:

  1. Oi kuin herkullinen postaus.
    Meillä persikat kypsyivät jo heinäkuun alussa.
    Unohdin laittaa noita tomatteja. Herkulliselta näyttää.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moi Sylvi!
      Mitäs ihmeelisiä persikoita teillä on jotka kypsyvät niin ajoissa?

      /Anja

      Radera
  2. Tomaterna ser helt underbara ut! Vi har en väldigt mörk bifftomat (utan namn) som är helt makalöst god :) Limmet som jag använder till mina trädgårdspyssel köper jag t.ex på Bauhaus :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monne!
      'Black Russia' är en sån där biffig och vansinnigt god , mörk tomat.
      Tack för limmtipset! /Anja

      Radera
  3. Vilka läckra tomater! Vi odlar en sorts röda små tomater. Perfekta för treåringens händer och mun och han äter hur många som helst:-)
    Persikan ser ju riktigt god ut!
    Kram Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coctailtomater är riktiga godistomater! Vilken lycka för små händer att få plocka alldeles egna godisar! /Anja

      Radera
  4. Hm, känner nästan doften av den där tomaten. Blir ju vansinnigt nyfiken och sugen på att smaka. Har inte en endaste tomat i år, en lättare felsatsning från min sida ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Bettina! Tomatdoften är ljuvlig även i vanliga tomater, men här blir den sagolikt aromatisk! /Anja

      Radera
  5. Persikan blir jag lite nyfiken på. Har du den krukodlad? Förvarar du den inomhus under vintern?
    Brukar du spara fröer från din tomat? Om du gör det skulle jag vilja tigga mig till några ;-))
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Finns det något roligare än att få frågor ang. innehållet i ett inlägg? En gammal "frökensjuka" kanske ;-)?!
      Persikan är ett spontanköp - ett köp som jag med öppna ögon är lite skeptisk för. Alltså har jag den första året , köpt på Hornbach i ett ögonblick då plånboken tålde att bli tömd på nästan 300 spänn ,-)!
      Den har varit till stor glädje under denna tid. Jag kommer att förvara den i källaren när frosten slår till med flera dagar i sträck. Den har fått stå i växthuset hela sommaren, men flyttade ut den för en vecka sedan då den visade tecken på ohyra. Nu ser den pigg och fräsch ut igen. Det ska bli spännande att smaka på dessa frukter. Så vitt jag kan se är de inte mogna ännu.
      Och ja visst Birgitta! Jag tar fröer från mina tomater och chilin.
      Du behöver inte ens tigga ;-)! Det räcker mes att knäppa med fingrarna ;-)))! Men, den här sorten kräver sol och värme för att mogna. En blaskig sommar mognar de inte tillräcklig och smaken är därefter. I år har det varit en önskesommar för 'Indigo Rose'.
      ...zzz...

      Radera
  6. Ser verkligen ut som en spännande tomat och du är verkligen en god ambassadör med din målande beskrivning. Förstår att 'Indigo Rose' inte är nåt för småländska inlandet där vi oftast ligger längst ner på sollistan.
    /Anette

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Angående solligan så ska vi ligga bland de lägsta soltimmar i detta avlånga land. Undrar bara under vilken jätte-ek de gör mätningarna när solen har skinit från att jag stiger upp tills jag gått till sängs...;-)!
    Vilken tur att man har egna ögon att se med och termometrar som visar temperaturer i solen och i skugga.
    Men visst! MIN erfarenhet är att 'Indigo Rose' inte blir god en dålig sommar å ena sidan - å den andra:Folk reagerar på den svarta färgen och det bli alltid diskussioner om den - så för utseendets skull kanske värt att ha en planta ändå, och hålla tummarna för ett gott resultat;-))?!
    /Anja

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga tomater och så persikor, vilken skörd!

    SvaraRadera