söndag 28 september 2014Dags för växthusinnovation!
Idag kunde jag läsa i GP om ett utvecklingsarbete i Chalmers som går ut på att skapa ett belysningssystem för växthus som blir både energisnål och anpassad för olika växters  olika behov. Spännade!
Men! Det räcker inte. När får vi en innovation som utvecklar ett värmesystem för växthus ?
Idag säljs växthus för oss  privatodlare som aldrig förr, men inte ett enda vettigt värmesystem, som t.ex. solceller på växthustak? Det borde väl vara ett jättesug för åretruntuppvärmning av växthus med närproducerad, billig energi?
Just nu går värmen på nätterna i mitt växthus. Ännu skördar jag tomater och chili och pelargonerna får flytta in hit pö om pö. Men smakar det så kostar det. Och inte vet jag om det är ens försvarsbart att slösa med energin på detta sätt. Men, mitt försvar gå ut på att i och med vår diabeteskatt Wille kommer vi numera aldrig på resor med flyg, t.ex. Därför unnar jag mig dessa kw-timmar i växthuset några veckor på hösten och på våren. Lite skäms jag över mitt slöseri - men bara lite. 
                                        Den gula tomaten heter 'Taxi' och är supergod!

Igår hittade jag penséer i Blomsterlandet! Vilken lycka att få pynta med solgula och mörkvioletta, vänliga penséansikten i lådor och krukor!
Nu känns det lite roligare att börja höststäda i Krukträdgården - lite, lite åt gången. Det är milt ännu ett tag till!

                   Tack för titten och ha en fin dag!

8 kommentarer:

 1. Totta, ei ole edullista lämmitysjärjestelmää tarjolla, kun ostaa kasvarin. Meillä on sähkölämmitin, mutta eipä sitä talvella raaski käyttää...

  SvaraRadera
 2. Haha, ja så kan man ju resonera! ;) Själv har jag inte satt på värmen alls än, men börjat stänga dörrar på nätterna ,det är första steget här! Men oh, vad bra om de kan komma på bättre lösningar för oss hemma-odlare till växthusen! Ha en skön söndag! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Det låter ju bra med anpassade växtbelysningar, men som sagt det där med värmen är ett problem. Den går även på nätterna, men på måndag kommer de återstående tomaterna att flytta in i köket med rankor och allt. Jag hänger dem upp och ner i gardinstången. Ser lite udda ut, men är ok för mig. Vi har 74 kvm solelpaneler, men det svider ändå att värma uppp växthuset eftersom panelerna inte producerar hela dagsbehovet just nu.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tar tillvara de sista tomaterna lägger jag dem i en papperspåse och ställer mörkt. De mognar allt eftersom och vi brukar ha egna tomater fram till jul eller nyår.
   /Anja

   Radera
 4. Ja litt skal man vel unne seg?! Når vårt glasshus står ferdig (neida det er ikke engang påbegynt..) så vil jeg gjerne kunne bruke det hele året! Helt klart! Ha en flott søndag Anja!

  SvaraRadera
 5. Tycker inte att du ska skämmas för att du "slösar" på energi, det finns så mycket annat som är värre. Underbara penséer, man blir på riktigt gott humör av att titta på dem:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Många fina tankar och funderingar i ditt inlägg. Och dina vackra höstplanteringar gillar jag jättemycket.
  Hej fr Törnrosa

  SvaraRadera
 7. Det vore väl jättespännande med solcellslösningar för växthus!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan