torsdag 18 september 2014Tomater och höstanemoner


Gardencenters och blomaffärer säljer just nu  blommande höstanemoner.  Tjusiga frestelser för ögat och vackra blickfång i höstkrukor.
Mitt tips  är att inte plantera den ute i rabatten nu. Vill du ha den i rabatten så ställ hela krukan dit. När den har blommat över förvara krukan frostfritt och minimal bevattning över vintern. Plantera den ut på våren i stället. Då får den en sommar på sig att etablera rötterna vilket gör att den klarar kommande vintern. Höstanemonen som inte har hunnit rota sig i rabatten klarar oftast inte vintern. 
Själv kunde jag inte motstå denna tvåfärgskimrande i en blomsteraffär härom dagen.


                                        Den är kvar i krukan som inte syns i bladmassan. Skogsastern har varit väldigt generös med blomningen i år. Mycket och länge.
                               Mina vita höstanemoner är etablerade sedan två år tillbaka.

Dagarna är fulla av sol och surr i luften medan de allra tidigaste morgontimmarna är lite kyliga.
I växthuset får värmen stå på  - på nätterna - medan alla luckor och dörrar är öppna på dagarna.
Tomatskörden har nog slagit alla rekord i sommar i mitt växthus. Jag provat några nya sorter vilka jag kommer att permanenta i mitt sortiment.
En av de som jag odlat första gången är sorten 'Riesentraube'. En oerhört rikbärande, god och sen sort. Den mognar sist av alla mina andra sorter,vilket är trevligt.
Den är kraftigväxande och har fått stöd av en jättegren från min ormhassel. Jag fick såga bort några kraftiga grenar för att begränsa utrymmet för den. 
I år får jag ugnstorkade tomater så att de kommer att räcka länge i vinter. Jag gillar de ugnstorkade bäst som konserveringsmetod för tomater eftersom jag älskar just den färska tomatsmaken. På detta sätt förstärks både doften och smaken, vilket är alldeles ljuvligt.
Till sist: Jag länge varit förtjust i gräs och förtjusningen håller på att utvecklas till ett passionsliknande intresse. Jag har redan "alla"  stora - nu fokuserar jag nästan enbart på spännande axar. Här är flaskborstgräset som blir en fin blickfång så småningom.

                            Om du har frågor så svarar jag naturligtvis på dem 

                     Tack för titten och ha det gott


2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips med höstanemonen! Underbart att du fått så mycket tomater, mina har givit en hel del i år också men nu är det slut för i år. Konstigt att man alltid ska bli så galet förtjust i vissa växter:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Kauniit syysvuokot ja muutkin kukkasi..
    Kiitos neuvosta.

    SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan