onsdag 10 december 2014Rätt tajmning?
Allt i livet tycks handla om att vara på rätt plats i rätt tid. 
Så som fallet är  med  mitt  bedårande hatobjekt i trädgården.
Hur vacker som helst och hur jobbig som helst när den invaderar allt som ser ut att vara bar jord. Och som växer som envisast när det finns så mycket annat som måste rensas och göras i rabatter. Alltså en plåga på sommaren då den är på fel plats i fel tid....
Jag pratar om violen som jag jag har tjatat om ett antal gånger här på bloggen: purpurviolen Viola riviniana 'Purpurea'.  

Men, när jag traskar i min trädgård nu, över-"dekorerad" med grönt i jorden, d.v.s. massor, jag upprepar: MASSOR av grönt i olika nyanser: OGRÄS! Denna milda, regniga höst och förvinter har fått allehanda ogräs att ta ett glädjeskutt...och jag själv tar mig för pannan i ren förtvivlan. Det är aldrig, när jag har möjligheter, så mycket uppehåll att jag kunde börja rensa...Marken är också så vattenmättad att det går nästan inte att jobba i geggan ändå. Och regnet det bara fortsätter att dränka jorden...

Då snubblar jag över några bladrosetter av purpurviolen som ser så fräscha ut och jag rycker upp några som jag ställer i en vas med rötter och allt. Placerar den på hyllan där basilika och rosmarin frodas under växtbelysning. Och! Tänk! Nu hoppas jag att den får blommor också! Undrar vad violen "tänker"- kanske: -Nu minsann duger man...Javisst! När man är på rätt plats i rätt tid...;-)!
Basilikan tycks trivas väldigt bra med rötterna i vatten med mycket svag näringslösning.
Jag ska prova även min ekbladssallat som för närvarande är ute ännu.

                                                       Allt gott i julstöket!


5 kommentarer:

 1. Det kommer att bli ett evigt rensande nästa säsong, ser ju att det är som en grön matta i de flesta rabatter:( Men det ordnar sig säkert till det bästa :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Samma fenomen här oxå ! Mängder av frösådder lite överallt. Sånt som inte brukar fröså sig så mycket har lyckats bra denna vinter!

  Man får låta bli att se dem helt enkelt tills det sluta regna och man kan vara ute.

  Kram

  SvaraRadera
 3. I min trädgård skulle det verkligen behövas rensas upp, om bara tiden ville räcka till. Åker till Sverige för ett innanjulbesök hos familj och vänner.

  SvaraRadera
 4. Härligt att kunna ta in växter från trädgården i december undrar när det hände sist. Att städa bort nykomlingar på villovägar så är jag dålig på det. Måste ta tag i det i vår.
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Violen tänker nog...ÄNTLIGEN ser hon mig:))
  Trevlig advent!

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan