torsdag 1 januari 2015
ÅRETS FÖRSTA VÄDERDAG
bjuder på regn, dis,  dimma, blåst och ca 5 grader. Mörkt och trist skulle jag vilja sammanfatta det hela.
Men, varje mynt har två sidor och den "ljusa" sidan bjuder på penséblomning och helt fräscha prydnadskål. Hyacinterna står sig också fint ute nu. Hybridjulrosor har blad, stora som serveringsfat och åtminstone en av dem har en välutvecklad blomknopp. Denna har aldrig blommat tidigare än i mitten av april. Ett par krukor av de vita julrosorna, Helleborus niger, har jag däremot inne på fönsterbrädan. Överraskande nog ser de finare ut än de krukor som står ute. Vit julros trivs inte med denna eviga fukt. Alunrotens blad i krukan vid entrén är limegrön och grann.
 Grön och mörk är årets första dag. 
Ändå trivs jag. Gillar att tända ljus och vila ögonen i de mjuka nyanserna av jordnära färger ute. Avlövade trädens silhuetter har sin speciella skönhet. Jag vet ju att det har vänt och numera går tiden så fruktansvärt fort för mig att vips är det ljust klockan 10 på kvällen....och solen går upp i horisonten när jag hämtar tidningen i brevlådan klockan 4- 5. Då har det hunnit bli juni och kanske får jag återse min hjärtranunkel? Eller har de flesta alpiner fått nog av vädrets prövningar? - Det var inte så här jag skulle ha det, viskar någon lite bräcka kanske?
Nåja. Jag ska inte ta ut något i förväg utan njuter av nuet (intalar jag lite falskeligen....för att tänk om...!?...en är ju inte mer än människa...)


                                                         God fortsättning!

11 kommentarer:

 1. Tulin toivottamaan: "Ihanaa uutta vuotta 2015 sinulle ja kisuille, Anja!"

  SvaraRadera
 2. God fortsättning Anja önskar jag dig med.
  Vilken härlig beskrivning på tillvaron du ger oss årets första dag.
  Bilderna njuter jag av till fullo.
  Har precis varit på en långpromenad. Här är det +5º en svag sol har visat sig några minuter vid horisonten. Det är halt ute från fredagens regn men man får gå där det är sandat.
  Nu fortsätter vi att njuta av de sista helgsdagarna och att ljuset är åter på väg.
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 3. Hej, Anja, jag gör ett nytt försök till kommentar. Det går dåligt ibland, skriver och så när jag ska publicera: Borta!
  Men nu är jag här igen. Igår läste jag om att "man" ibland inte är så kry, som man vill för att va i trädgården fullt ut...Jo, så är det ju, man har sina krämpor. Själv har jag fått konstaterat Artros i nacken, ett jäkla "hie", då man ligger/hukar ner i rabatterna! Men det är inte värre än att jag kan hantera det. Finns värre saker...
  Har läst din blogg sen jag började blogga 2009, och det är alltid så roligt att läsa/titta på allt fint du visar. Du har ju en helt annan trädgård än jag - med massor av för mig ovanliga växter, det är trevligt att få ta del av!
  Så jag kommer detta året också in till din fina blogg!
  God fortsättning, och vi tar och njuter av att SNART börja vi igen med jorden under naglarna, väl? Hälsningar Lena

  SvaraRadera
 4. God fortsättning på det nya året.Första dagen är verkligen inte mycket att hurra för.Så mörk att man måste ha lampor tända hela dagen.Och ute blåser det ordentligt.Har inte varit ute på snart två veckor då den attans influensan håller i sig ännu.Men snart hoppas jag att solen börjar så sakta återvända.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 5. Ciao! Bellissimo quel Ranunculus! Non lo conosco molto come genere ma quello spicca davvero tanto! Complimenti e grazie per averlo postato!

  Un saluto e un augurio di buon anno!

  SvaraRadera
 6. God fortsättning till dig också Anja! Ja det har verkligen varit mörkt o grådassigt idag men det är januari och så brukar det ju vara då :). Upptäckte en julros i full knopp i en av rabatterna och blev jätteglad:) Försöker också att leva i nuet men det är himla svårt att inte tänka "tänk när/om........." :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Idag, denna första dagen på året när det varit lika grått här så har jag sått lite fröer. Såna som tar lång tid på sig... och i morgon tänkte jag sätta lite till och göra det som vintersådder och ställa ut. Kanske kommer det mer vinter kanske inte men jag njuter varje dag av att se växtligheten därute.
  Kram till er och God Fortsättning!

  //Veronica

  SvaraRadera
 8. Här försvann den lilla snö vi hade hux flux idag. Imorgon tänker jag gå ut en runda i trädgården och se hur det ser ut efter kylan och samtidigt njuta av det som fortfarande är grönt. Så här långt i år har vintern faktiskt varit uthärdlig tycker jag, kanske för att det mest har känts som en lång höst? Nu njuter jag av att dagarna blir längre och att vi har kommit till januari - nu är det bara "upploppsrakan" kvar och vips så kommer våren:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 9. Tankarna har en konstig förmåga att rusa iväg här också...satt just och tänkte på sommaren...
  Fina bilder från nuet!
  Nu blir det frökatalog dags här:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Penséblomning, jo man tackar! Tycker redan det märks att dagarna börjar bli längre. Det finns hopp!
  God fortsättning
  Anette

  SvaraRadera
 11. Hej igen!
  Angående teckningen...
  He, he... Du överskattar verkligen mina förmågor. Har inget ritprogram som jag behärskar för jag tycker teknik är rätt jobbigt. Skrev helt enkelt ut bilden och ritade med vit penna, scannade in den igen : ) Jomän, jag är lite av en stenåldersmänniska.
  !ngen vägförening inblandad i marken, bara privatpersoner.
  Kram Anette

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan