fredag 16 januari 2015Kort och gott:

                                Ordning i trädgården i år.
Förra året var ett katastrofår för mig. I år hoppas jag på bättring.
Vi får se. Skulle det bli som jag önskar kommer jag att ha en gång öppen trädgård i sommar - om inte - då tar jag inte emot trädgårdsbesök alls.

Jag får ofta höra att "vi trädgårdsmänniskor förstår om inte  allt är i ordning......"...typ. Men, det är bara prat. 

Antingen har jag en trädgård som jag VILL visa upp - annars får det vara.

Ofta får jag höra vilken lisa det är för själen att ha trädgård. Visst är det så, MEN! Trädgården är också ett slit som kräver sin fysik för att se bra ut.
Underhållet är ett drygt arbete som jag hoppas att jag ror iland i år.
Det får bli årets trädgårdsprojekt/-planer


                Bergets golv ska skina och rabatterna blomma på våren/försommaren
                                           Dammen ska vara klar och ren. 
Paviljongen ren och fräsch
Altanräcket nymålat och golvet utan alger. Den slingrande trädstrypar'n nyansad och fräck.
Salens rabatter färgstämda och häckarna klippta.

Växthuset nytvättat och snygg. Tomat-, chile och gurkplantorna på plats.
Skogskorridorens rabattkanter snygga och ogräsfria.

Ovan får du en liten inblick i vad som väntar mig. Detta är ungefär hälften av allt.
Den kräver sin kvinna och detta år kommer att bli mitt ödesår. Klarar jag detta inte i år så kommer jag inte att göra det framöver heller. Naturens lagar gör att man blir inte yngre med åren....

Fler bidrag hittar du på

45 kommentarer:

 1. Hoppas verkligen att du orkar Anja.Jag har åldern mot mig också.Så jag hoppas vi klarar av våra trädgårdar.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller tummarna Gunsan ;-)))!

   Radera
 2. Underbara bilder! Hoppas du orkar, men jag tycker nog du ställer alldeles för höga krav på dig själv. Man hinner inte vara överallt hela tiden och fixa. Och jag hoppas få se din trädgård på riktigt framöver:) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Merja.
   Du har så rätt att man hinner inte vara överallt jämt och ständigt men nog vill jag hinna /orka med vårbruket så att grunden är fin. Sen gäller det bara att respektera mitt sätt att funka. Vi är olika.

   Radera
 3. Fin smak -har du.
  Rätt med realism och insikt.
  Jag gillar ditt resonemang ang trädgårdsvisning.när man själv tycker att de är ok med visning , då får besökarna komma.
  God fortsättning med året , växterna och besökarna ;-)
  Mvh Maj-Britt

  SvaraRadera
 4. Håller helt och hållet med dig Anja, jag känner precis likadant.
  Ska trädgården visas upp för andra ska allt vara helt perfekt på alla sätt. Visst är det så att man har höga krav på sig själv och trädgården men är den inte perfekt vill jag inte heller visa den.
  Din trädgård ser helt fantastiskt perfekt ut och jag håller tummarna för att din hälsa ska vara med dig och du orkar med allt du vill.
  Men det är som du säger, vi blir äldre och krämporna kommer smygande och då kommer frågan. Hur ska man göra i framtiden med trädgården? Fortsätta som vanligt? Minska ner antal rabatter? Eller?
  Önskar dig en härlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord Helen!
   Förra året gjorde jag "misstaget" att ge efter för ett visst tryck.
   Jag måste skärpa mig. Det känns inte roligt att gå med besökarna och hela tiden förklara....hur det egentligen skulle....;-)....varit ;-(
   Samtidigt är jag behäftad med en portion humor och får se förra sommarens "trädgårdsvisningar" från det komiska sidan...
   Man är ju inte världens medelpunkt, kom jag på alldeles nyss...;-)!
   /Anja

   Radera
 5. Så klokt du resonerar! Jag har visat min trädgård när den inte varit på topp och mått väldigt dåligt efteråt. Det är inte lätt att känna att man inte orkar. Hoppas du får en bra säsong.
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Inger! Visst är det märkligt att man går och mår dåligt efteråt!?
   Tack så mycket för din önskan! Tack det samma! säger jag.

   Radera
 6. Gode planer er alltid godt å begynne våren med! Håper du klarer å nå de flotte målene dine. Bildene dine er fantastiske! God helg til deg! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anne-Kristin! God helg till dig själv!

   Radera
 7. Förundras över att du har nya vyer och hörn att visa fast jag följt dig ett helt år. En sån skapelse kräver förstås sin kvinna. Hoppas du orkar.
  Själv kommer jag lägga krutet på grönsaker och hoppas att inte min förening blir allt för besviken när de kommer. Efter tre förfrågningar känns det nästan pinsamt att säga nej, men nån öppen trädgård blir det inte.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. JO, jag vet. Folk frågar och man blir lite rädd att de ska uppfatta en som ovänlig (åtminstone reagerar jag på det sättet).
   Men, jag undrar om du inte har det hyfsat fint i trädgården som helhet, även om du lägger krutet på grönsaksodling i år? Och, det blir kanske en succé att få beundra dina nyttoodlingar!

   /Anja

   Radera
 8. Käraste vän... Du skriver så bra om hur säkert många tycker. Du är en fullkomligt ärlig människa som skriver som det är och I luv it :)

  När man har en "visning" eller fotografering så ställer det krav på att det ska vara så bra det kan för det är vad besökarna förväntar sig när de har rest många mil för att se en trädgård.
  Men, jag vet oxå hur jag har känt när jag har kommit till trädgårdar som jag "trott" är fantastiska och ser ogräs i mängder och bråte, fulhörnor och annat, att: Phu! Vad skönt.: det är inte perfekt här heller!
  Men, du vet, att jag är likadan som du!
  Nu tänkte jag : Det borde finnas "praktikanter" som lär sig om trädgård som i framtiden kan komma och praktisera hos dig och göra allt jobb och samtidigt lära sig massor!?
  Och jag menar faktiskt allvar... du visar en underbar trädgård och inte hur "stark" du är... Och den dagen du känner att du inte pallar längre så förlorar vi en galet vacker trädgård att besöka.. Tänk om det gick att lösa så!? Trädgårdsmästar-elever fixar och trixar och rensar och du bara bjussar på din kunskap!

  Kram och tro inte att du slipper mig fast jag bytt jobb.... Jag har sett till att få Region Väst ;)

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså Veronica! Vad kan jag mer säga än att jag är så lyckligt lottad med en trädgårdsvän som du.
   Faktum är att jag själv har funderat i de banor. Var hittar man alla praktikplatser åt blivande yrkesmänniskor inom trädgård? Det börjar likna en trend att bli något inom trädgårderi och naturligtvis måste var och en ha praktikplats.
   Nu lider jag iofs inte av någon större hybris och tror inte att min trädgård skulle vara aktuell för någons praktik, men rent allmänt. Botaniskan erbjuder säkert en del praktikplatser, kyrkogårdar, plantskolor, Peter Korns trädgård mf kända eller offentliga platser kommer i första hand.. Men visst borde det vara utvecklande för en blivande trädgårdsmästare mfl yrken inom trädgård att även se hur en privatist gör.
   Sen, att du är en enastående person som är så duktig på att stötta och uppmuntra gör att jag kan bara utbrista: Vilken tur Region Väst har som får en medarbetare som du! "I luv it!"

   Kraaaam!

   Radera
 9. Haha, jag får ofta höra hur jag bara "går och pysslar med mina blommor" och som svar skulle jag gärna vilja ge en rak höger så de får känna på musklerna man får av "pysslandet". Hoppas du orkar gå och pyssla med dina blommor så du får så fint som du vill ha det och kan visa upp resultatet. Jag tycker ju iofs, efter att ha sett dina bilder, att din trädgård kan bära upp en hel del skavanker för det döljs av allt överväldigande vackert.
  Ha en bra helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehhee! Den där satt fint;-)! En rak höger är ett språk som jag som sverigefinnen förstår ;-)))!
   Men, du vet. Jag är inte så ärlig som Veronica påstår i sin kommentar ovan. Nejdå. Jag fotar när det ser bra ut och utelämnar det mindre "bra'a". Sån e' jag och det står jag för.
   Vi får fortsätta att "pyssla" efter förmåga och utveckla våra muskler! Och att ha humor är nog den vassaste "muskeln"

   Radera
 10. Det var ord och inga visor det! Visst ska det vara tipptopp när man har visning, då kanns det iaf bäst för en själv. I somras fick vi lov att bryta regeln ett antal gånger och det gick vägen det också. Vi överlevde..;) En fotograf blev dock avstyrd till en annan sommar pga torka och allmänt rörigt.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst överlever man - med nöd och näppe ;-)))!
   Fotandet är lite en annan sak. En duktig fotograf kan få den skräpigaste (nåja, näst intill) trädgården att framstå som ett paradis!


   Radera
 11. Du har en underbart vacker trädgård, och det krävs mycket arbete för att få det att se ut så, önskar dig all ork och lite sisu för att du skall klara det. Trevlig helg! Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. KIitos , Maribel! Jag ska ta ett snack med kroppen och uppmana den att inte gnälla...;-)))!

   Radera
 12. Balansgången mellan underhåll och projekt är svår. Känner att oftast sker projekten på bekostnad av underhåll så din tanke låter väldigt klok. Klart man bara kan visa en trädgård man vill visa - oavsett skick :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så himla rätt, men redan det faktum att man offentliggör trädgården genom att blogga om den uppfattas många som en invit. Jag kan ju bara gå till mig själv...Det är svårt att neka blankt, det kan låta ovänligt och ogästvänligt..

   Radera
 13. Lykke til med årets hagestell. Du har en nydelig plass, det kan jeg se av dine bilder. Håper været blir bra slik at det blir hyggelig å jobbe i hagen.

  SvaraRadera
 14. Tack för ett viktigt inlägg, Anja! Vi är många som inte orkar jobba fysiskt hårt på samma sätt längre. Det har jag känt de sista två åren och då har jag ändå inte haft någon öppen visning. Men som trädgårdsdesigner har jag ögonen på mig hela tiden, speciellt som vi bor vid ett populärt gångstråk och många vill stanna och prata för att de vill bli inbjudna på insidan. och det får de alltid. Jag har inte alls en så stor och varierad trädgård som du, men ändå måste jag dra ned på mina egna ambitioner i år. Om du läser mitt inlägg på temat kan du se att vi får ett allmänt mycket lugnare år 2015 enl. Feng Shui. Det kommer att gynna oss som kommit till åren för hälsan, särskilt den mentala, kommer vara svag för en del av oss. Familjebanden och romantiken blir desto starkare dock.
  Med hopp om ett bra år för oss alla
  kram Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant med Feng Shui Luna!

   Radera
 15. Det är så det är fuskar vi ett år får vi tillbaka det näst år. Ja ja men det går faktiskt bra med lite mindre krav också, det gäller bara att hitta rätt nivå på allt så man orkar.
  Du har så stort och fint hos dig jag njuter av din trädgård.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där rätta nivån är svår ;-))!

   Radera
 16. Bra skrivet ibland är det lätt ibland är det tungt....man får fråga sig för vems skull man har trädgården....glöm inte att njuta av din fina trädgård....för det gör jag varje gång jag tittar in hos dig....<3


  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ninni! Allt har kommit av den enkla anledningen att jag har velat SKAPA något. Inte för något särskilt utan bara av rena lusten. Sen har även andra uppskattat det vilket har bekräftat mina ambitioner. Den som inte förstår hur det känns om ens "livsverk" kanske förfaller medan man själv bor kvar har inte haft de ambitioner som jag har haft. Som sagt: Vi är olika och tycker olika.

   Radera
 17. Hoppas på ett år med massor av energi för dig, Anja! För visst kan det vara tungt ibland. Och även om man säger att besökare får ta det som det är så är vi nog flera som sliter järnet innan en öppen trädgård - speciellt för andra trädgårdskunniga gäster.
  Dina bilder ser verkligen helt ljuvliga ut och jag jag njuter verkligen av dina bilder!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna-Karin!
   Själv förmår jag bara säga att "ni får ta det som jag har det" till oanmälda eller "påtvingande" besökare ;-)))!
   Tack så mycket för komplimangen och för förståelsen.!


   Radera
 18. Oj vilken vacker trädgård du har, den skulle man gärna vilja se.
  Hoppas att du kan njuta av den, det är det viktigaste!
  Ha en trevlig vecka! Hej Ewa :)

  SvaraRadera
 19. Wow! Kjempe fin hage du har! Håper du ikke blir for selvkritisk slik at du åpner hagen din i år:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ;-))! Jag visar hur det ser ut när det ÄR städat ;-))!

   Radera
 20. Då är det ganska skönt med "öppen trädgård" på bloggen. Man visar det man vill och det som är vackert för stunden. Lycka till med alla dina planer för året.

  Allt gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elisabeth! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv ;-)!

   Radera
 21. Du hade så otroligt fint då vi var och hälsade på i sommar så du behöver inte göra något med din vackra trädgård, den har 2 vackra människor med stora hjärtan som bor i den och det räcker långt.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ;-)))! Att jag och maken är otroligt vackra vet vi ju ;-)))!

   (Du glömde skriva "...2 vackra människor med HUMOR!)

   Radera
 22. Åh Anja, du toppar listan på kvinnor med höga krav på sig själva, verkligen. Sätt dig ner och ta till dig alla fina kommentarer du har fått, vi är visserligen snälla mot varandra, men fjäska har vi ingen anledning till.
  Veronicas idé om praktikanter borde vi kanske diskutera inom TAG? Jag känner flera medlemmar i din situation. Om föreningen skulle sköta kontakten med skolor, kanske det vore enklare. Hjälp av praktikant skulle, under vissa förutsättningar, kunna bli en medlemsförmån.
  Hm.
  Stor stryrkekram till dig.
  Marta


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Marta! Ja, tänk om...??? Kommer du på mötet i morgon, 20/1? Då kan vi kanske prata mer?

   Radera
 23. Jag besökte en gång en kvinna med en fantastiskt fin trädgård som hon anlagt längst bort på tomten. Hon ville att den skulle bli "natur" igen när hon inte orkade längre och ville inte att anhöriga skulle ha dåligt samvete för att de inte tog hand om den.... Ämnet är intressant, hur förändrar man sin trädgård när man inte orkar men vill fortsätta njuta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant kommentar. Ett är säkert: Naturen TAR över om trädgården inte sköts. Dessutom tror jag inte att någon annan skulle vara intresserad av att fortsätta på mitt verk.
   Det jag hoppas själv på är att jag har sinnesnärvaro att sälja huset medan trädgården blomstrar på mitt sätt. Vad som händer därefter har jag (väl?) inte ont av. Men, jag skulle i så fall även vilja hinna avyttra en del rara växter på ett vettigt sätt.
   Men, det går inte att räkna ut saker i förväg. Det är här och nu som gäller.

   Radera

Sidvisningar förra veckan