lördag 14 februari 2015
                             
        Ultramarin
                 i Trädgårdsfärger#20

En blommande frilandshibiscus, Hibiscus syriacus 'Blue Bird' 
tror jag att sorten heter som jag har. Hos mig slår blommorna oftast ut i augusti och kan blomma september ut om det är milt. Den blå riddarsporren har jag tappat bort namnet för länge sedan. Clematis  x aromatica är en  doftande klematis som jag odlar i kruka och förvarar frostfritt. Den gör sig mot den gulbladiga flädern.

Cercidiphyllum japonicum 'Rotfuchs'
I trädgården använder jag nyanser av ultramarin som "krydda" i rabatt eller kruka. Den har "attityd" ;-) och ger karaktär åt en rabatt.
På berget är de blå gentianaklockorna hjärtknipande söta medan knipgentianan är en ståtlig rabattväxt. Jag gillar också att hitta på egna färgkombon. Det starka blåa och rost i kombination med en rödbladig katsura ger expressionistisk  utryck. Det är en konstriktning som jag återkommer då och då därför att jag gillar det färgstarka uttrycket.
(Se här karta på det som kallas för ultramarin)

Jag önskade att fler skulle ansluta sig till detta tema. Det ger en härlig insikt om färgernas betydelse i trädgården plus att du upptäcker färger i Din trädgård som du trodde att du inte hade;-) Bloggen Charlottas trädgård är temats "värdinna"

       Nu måste jag äntligen sysselsätta mig med annat än datorn!

                      Ha det bäst!

19 kommentarer:

 1. Gentiana är verkligen de blåaste blå blommorna. Dina ser verkligen ut som ett utropstecken i planteringen. Skulle kunna tänka mig sådana om jag kunde fixa de rätta förutsättningarna.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 2. Vackra ultramarina bilder! Frilands hibiskusen med vatten dropparna var så söt. Du hanterar kameran med bravur! En doftande clematis låter lockande. Det måste jag kolla in mer:)
  Första bilden i mitt inlägg är tyvärr inte tagen hos mig. Tog den för flera år sedan på Chelsea Flower Show. Vilka blommorna är kan jag inte svara på.
  Ha en fortsatt trevlig dag!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder, blått o rost är verkligen snyggt ihop! Ha en fin Alla hjärtans Dag/Monne

  SvaraRadera
 4. När man tittar in hos dig Anja, då vet man att man får se ovanliga och vackra växter, så även idag. Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Intressant och väldigt mycket fint du alltid visar'
  Jag har försökt att få till mitt blåa bra.
  Jag måste kolla mera på dina tips! Tack!
  Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 6. Ja blått, gärna mörkblått, är fint tillsammans med höstens färger. Önskar att gentianor skulle trivas här men jag får hålla mig till oktoberstormhatt.
  Fina tips du kommer med.
  Fortsatt trevlig helg.
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Ja, där fick jag så jag vaknade till så här på morgonkulan : ) En smäll av nästan självlysande färgprakt! Rödbladig katsura, rost och ultramarin trivs helt klart ihop. Gillar antagligen stryk för nu har jag scrollat igenom tre gånger. Inte mycket blått i min trädgård förutom en häck av riddarsporre.
  Fin dag till dig
  Anette

  SvaraRadera
 8. Du har verkligen lyft fram en särdeles vacker färg som inte är alldeles vanlig i trädgårdsmiljöer.
  Har alltid haft lite svårt att bestämma mig för favoritväxter, det växlar utifrån årstider och naturligtvis efter nykomlingar i trädgården. Men en som har bestått provet under alla år och som jag definitivt kan utnämna till favorit är Gentiana acaulis, när den blommar är det högtid i trädgården, färgen är svårslagen!

  Allt gott i väntan på våren!

  ..och välkommen till min blogg Anja, blev så glad att du hittat dit.

  SvaraRadera
 9. Det var en härlig sommarkick i ultramarin i dina bilder. Mina blå får både kicka och klicka med aprikos, korall och liknande. Men jag har också alltid haft en förkärlek för impressionsmen :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Så fint med det ultramarina i din trädgård. En särdeles egen och uppseendeväckande nyans med en stor dos pondus i.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. Så mange nydelige ultrablå blomster. De skinner jo! Erteblomsten var spesielt vakker.

  God uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
 12. Vilka fantastiska "kryddväxter" du visar! Visste inte ens att det existerar en blå hibiskus! Och klematisen är ju helt underbar!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Nå fikk jeg grøsselig lyst på sommer men jeg får vel ta våren først?! Ha en flott ny uke!

  SvaraRadera
 14. Den lilla klematisen tillsammans med gulbladig fläder är bedårande. Gentiania har jag inte vågat mig på, men ska studera dem lite närmare. Alltid frestande idéer från dig.
  Är du nöjd med vår vinter så här långt, Anja? Jag breddade min 'stora' perennrabatt igår, så jag känner mig nästan på spåret nu.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 15. Den lyser verkligen upp tillvaron den där blå nyansen! Kan behövas ibland :) Hade varit fint med lite blå riddarsporrar som sticker upp över snön i det gråvita väder som jag har idag. Men det kanske är för mycket begärt ;) Ha en fin dag. /Anette

  SvaraRadera
 16. Din trädgård måste vara som en sann dröm. Så fina växter du har och jag håller med dig, ultramarint är som en krydda, använder man för mycket så tar den för sig i mesta laget men i lagom dos så förhöjer den.
  Allt gott! /Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är den som en dröm när allt är i ordning ;-)! ...och en mardröm om halva trädgården ser ut som en "vanvårdad tomt" och någon vill komma och "beundra" den.

   Radera
 17. Så många vackra bilder! Och min färg!
  Den första bilden med vattendropparna på och den tredje blev mina favo.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 18. Den där klematisen är ju helt ljuvlig! Vill jag också ha:-)
  Tack för vackra och inspirerande bilder.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan