måndag 23 mars 2015

"Trädgården och livets mening"
Citerar från dagen GP (Torgny Nordin):
"En trädgård kan vara så mycket. En plats, en dröm, en kraftfull metafor för lärande och bildning, eftertanke och kärlek. Och mer än det, betydligt mer. För vi är, på ett eller annat sätt omslutna av trädgårdar...."
"....Idéhistorikern Ronny Ambjörnssons nya essäsamling Den hemliga trädgården - om trädgårdar i litteratur och  verklighet
är en elegant och spirituell lovsång till trädgården som arbetsplats, fristad och tankefigur......."

Adlibris säljer den för 183 kr :
"Den hemliga trädgården skildrar idéer och föreställningar om trädgårdar. Den berättar också målande hur trädgårdar konkret kan ha sett ut under olika epoker, men det är tankarna som står i centrum för Ronny Ambjörnssons framställning.
Trädgårdar har under historiens gång ingått i människors hushållning och ekonomi, men också i deras föreställningsvärld. Förutom den uppenbara nyttan av ett grönsaksland har man haft förväntningar på trädgården och trädgårdslivet som en plats för umgänge och samtal.
Ronny Ambjörnsson besöker trädgårdar ur fantasin och ur verkligheten: det antika Grekland, renässansens Italien, svenska koloniträdgårdar och Edens lustgård.
Han skriver om det konkreta i trädgårdsskötseln, kroppsarbetet som terapi och njutning, och om trädgården som en metafor för våra känslor och inre rum – rädslan för det vilda och strävan efter ordning.
Det är en bok som lockar fram känslor och minnen, som doftar av barndomens trädgårdar och väcker lust att läsa alla de böcker ur världslitteraturen som Ronny Ambjörnsson skriver om. En liten pärla som innehåller både stort och smått, där Epikuros och galonklädda förskolebarn samsas i samma text – en bok för alla som någon gång legat på marken och tittat upp i trädkronorna."

            Jag gillar boken redan innan jag ens har hållit i den;-)!Idag beställer jag den! Jag har längtat efter den här sortens trädgårdsbok: En filosofisk betraktelse. För min trädgård ÄR faktiskt så oändligt mycket mer än växter. Den är en plats där jag fläker ut mitt hjärta och själ! Den visar så tydligt vem jag är.

 Kanske köper DU också boken så att vi kan diskutera den längre fram i tiden, när höstmörkret faller?

                                      Ha det gott!

10 kommentarer:

 1. Låter väldigt intressant! Tack för tipset! :) Mia

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset ang. boken och förra inlägget! Ska leta på chrysan att ge mina julrosor:-)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt reportage om dig och din trädgård i Trädgård & Blommor!!
  Blev också förtjust i boken bara av att läsa beskrivningen om den :-) Står på min inköpslista.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Nydelige bilder av vri-hasselen !!

  SvaraRadera
 5. När jag satt i bilen på väg till tandläkaren i förmiddags hörde jag en intervju med Ronny Ambjörnsson i P4 Radio Stockholm där han berättade om boken. Jag blev helt tagen och tänkte att den måste jag läsa! Va lustigt att du samma dag har fått samma tanke! Författaren hade så mycket intressant att säga - skulle önska jag kom ihåg bättre så jag kunde citera. Hur som helst lyckades han att få mig att glömma att jag var på väg till tandläkaren - bara det är en bedrift:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Har också spanat in den, hörde honom prata om boken i Lundströms bokradio tror jag det var. Och visst ska jag skaffa den. Har faktiskt anlagt en trädgård en gång i världen tillsammans med Ronny Ambjörnsson. Otroligt men sant! Det var vid fyrgården på Anholt, gemensamma bekanta ägde den stora fyrgården och vi var gäster där samtidigt. Det ingick att göra dagsverken och Ronny och jag åtog oss att fixa till ett länge försummat trädgårdsland, samlade tång på stränderna och grävde ner i sanden minns jag. Minns också att vi knappast pratade med varandra annat än ett eller annat ord som behövde utväxlas för arbetets skull! Sedan dess har jag följt hans karriär på avstånd och nu ska jag sätta tänderna i hans nya bok!
  Kram
  Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att "höra" Laila.
   Där fick jag en idé...hm. Kanske kan jag lösa mina trädgårdsproblem genom att kräva, om inte ett dagsverke, men två timmar i kolhydraterna före fikat eller maten - typ ;-)!
   /Anja

   Radera
 7. Vilka läsvärda inlägg du bjuder på! Har tagit igen det jag missat här under en hektisk senaste tid. Tack för tipsen! Auriklerna är fortfarande genomfrusna dessvärre men jag är beredd nu ;) Är det månne en Allium sikkimense, den med blå små klockor, du visade tidigare? Hur som helst väldigt vacker.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Det är också den typen av trädgårdslitteratur jag gillar. Måste införskaffas.
  Grattis till expressens ranking av tio bloggar som inte får missas. Vi är i gott sällskap där. Se nätbilagan Leva och Bo redan nu.
  kram Luna

  SvaraRadera
 9. Trädgård är inte bara blomnamn, utan en livsstil och mycket att filosofera om. Ett livsrum.

  SvaraRadera

Sidvisningar förra veckan