torsdag 16 april 2015



Nu startar skadeinsektstiden 
                           bland övervintringskrukor

Att ta fram av skadeinsekter förorenade "dammiga","vitpudrade" krukväxter från källaren är ingen hit. Ser väldigt oaptitligt ut och utan särskilt piggt växtkraft. På vintern försöker vi, hemma hos oss, hushålla med elen så gott det går och då har jag inga extra arrangemang för övervintrande växter än lysrörsljus.
De starkaste överlever. Jag gillar inte heller att vara i källaren på vintern så att det är inte många droppar vatten eller annan tillsyn  dessa arma övervintrare får.
Det otroliga är att de flesta överlever ändå. Kanske beror det på att när de väl hamnar i "underjorden" på senhösten är alla vid mycket god vigör, vilket hjälper överlevnaden under viloperioden. 

Det första jag gör så här års är att flytta ut dem i friska luften. Blir det för kallt, d.v.s. nära nollan på natten får de fiberväv över sig. Skadeinsekter gillar inte kylig frisk luft. Men, sedan gäller det att snabbt ta hand om växterna så att de bygger upp ett bra försvar mot angrepp. Växter som står ute på sommaren får sällan angrepp. De som angrips trots utevistelsen  står ofta i väldigt vindstilla och varma lägen.
Efter en vecka utomhus, eller två i värsta fall,  byter jag jorden i  tvättade krukor. Då blir jag av med eventuella ägg i jorden och all ohyra har försvunnit från den vegetativa delen av växterna. Jag klipper bort döda delar. Vissa, så som pelargoner, får flytta in  i växthuset i sin nya, fräscha jord och "outfit"  ett tag tills nattemperaturen blivit lite högre och vegetationen har satt igång ordentligt.  De flesta hamnar sedan utomhus, under takutsprång på pelargontrappan.

De vanligaste skadeinsekterna i övervintrade krukväxter är 
vita flygare, spinn, sköldlöss och sorgmyggor. Även en och en annan snigel eller snäcka kan ha gömt sig i krukan.
Här kan du läsa Blomsterfrämjandets råd om bekämpning av olika skadeinsekter.

Här en grupp utmärglade stackare!

Julrosor och andra uteväxter behöver inget mer än en städad rabatt;-)!



                                                                    Ha en fin dag!

5 kommentarer:

  1. Här är det bara ett par Fikon, en Lyckoklöver och ett par stackars Pelargoner som övervintras och än så länge har vi inte haft några problem med skadeinsekter (peppar, peppar). Jag försökte mig på att övervintra Chili något år, men de tvärdog tyvärr.
    Vilka fina bilder du visar, jag föll speciellt för bild nr tre!
    Ha en fin dag! Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Här är det ofta nån som får ohyra redan i januari, gröningar. Ofta nån julros som väntar på utplantering. Verkar vara mycket skit i krukor från plantskolor.
    Att ta hand om ohyra är nog det tråkigaste jag vet.
    Hoppas dina växter klarar sig.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  3. Litt lærdom hver dag. Kan ikke bære alle krukkene ut for så å dekke dem til, men vi har mulighet for å ha en dør åpen på dagtid,. Så vi får gjøre det noen dager før vi potter om.
    Pelargoniaene se ut til å greid seg bra:-)
    Lykke til med skadeinsekt-bekjempelsen :-))

    SvaraRadera
  4. Källarlös och nästan krukväxtfri har jag inga sådana bekymmer. Det räcker så bra med alla de andra!
    Så fint det blommar hos dig redan - vad är det bakgrunden på näst sista bilden?
    Kram

    SvaraRadera
  5. Ohyra är trist. Hoppas det går bra och att växterna utvecklas till prunkande exemplar senare under säsongen. Pärlhyacinten var hur fin som helst med, ser det ut som, riktigt stora blommor och med ljusbålå mössor på toppen. Jag noterar namnet.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera