söndag 10 maj 2015

GÖTEBORG, MIN GRÖNA HEMSTAD


                                       (1)
Göteborg är inte bara en hamnstad utan även en stad för oss landkrabbor. Jag kommer i några inlägg under sommaren ge min bild över det gröna Göteborg.

Först ut blir LISEBERG, som är en nöjespark och grön oas och en galet underbar blandning av historiens vingslag och modern puls av aktiviteter. 
Det var på grund av Lisebergs trädgårdsdagar, som pågår allt jämt, jag tog mig dit igår. 
Mitt syfte numera, vid dylika besök, är att insupa lite atmosfär och trender från den kommersiella  trädgårdsvärlden, men  är inte så jättesugen att spendera. Tyvärr är det oftast priset som avskräcker och då får en del fluffiga drömmar förbli just en dröm för en del.  

Denna kreation borde man kunna återskapa hemma om man gillar den. 


        Roliga vattenkannor för den med mer välfylld kassa...;-)En norsktalande dam, som gav sitt samtycke till fotograferingen var helt salig över sin luktolvonbuskeRiktigt dyra magnolior. Vilken tur att jag har alla jag vill ha ;-)!


En glad blomsterflicka tillverkade bland annat hårprydnader av blommor.

TRENDER

Roligt, jätteroligt! Håller man på själv och kreerar i den egna trädgården är det  intressant att se hur trenderna går. Själv kan jag inte ändra en hel trädgård efter trender men, jag har min lilla krukträdgård där jag kan leka plus vår nya köksträdgård.
Det var både behagligt och inspirerande att lyssna och se Sarahs Widmans idéer om att skapa rum - själv har jag numera åtta rum!
Trender i allmänhet berättar en del om rådande attityder till livet i stort och om samhällsutveckling. I trädgården går strömningarna i en urban odlingsromantik. Gulliga odlingslådor med ätbart i är tydligt. .Att skapa rum i den moderna, frimärksstora trädgården, med tak, väggar och golv berättar kanske om trygghetsberoende eller ekonomiskt utnyttjande av dyrbara kvadratmeter utomhus

Men även där är maten det centrala. Man äter ute. Inspiration till trädgårdsinredning  hämtar man från kreatörer som kan visualisera drömmar, som "vet" eller anar vad som ligger i luften.
Enligt Sarah råder en hipstertrend. Jag slog upp ordet hipster och hittade denna definition som jag fastnade för, bland många: "Hipsters är som alla andra - fast lite bättre. ... Det handlar inte om att visa att man har pengar, det har man inte, det är inte en överklasskultur. Utan om att man har smak, att man kan värdera". 

En utebar av målade äppellådor

Matrum ute i en pergola.
En annan pergola med matbord och torktåliga växter. Det är fritt fram att komma och gå - växterna behöver ingen ständig tillsyn.

Medelhavet är starkt närvarande med oliv- och citrusträd.
Här har Sara byggt en härlig sittplats runt ett blodapelsinträd. Men, det går lika bra med en alm eller björk ;-))

Olivträd i alla upptänkliga sätt

Golvtapeten var en detalj som jag tog till mig med ett leende! Alldeles underbart! Tapetsera golvet, lacka den några gången och, voilá!, golvet blir som nytt eller som ser ut som gammalt fast nytt!
Ett fint leende fick jag av Sarah!

MAT
Den springande punkten "mat" finns nästan överrepresenterad på trädgårdsmässor som jag har besökt. Men, alla  andra stånd utom den med OLIVER går jag förbi. 
De många marinerade oliverna som denna grekiska Oliv bar producerar är bara helt himmelska. 

Massor av olika kryddningar. Den mest populära och den som tog fortast slut var gröna oliver späckade med soltorkade tomater...wow! Jag förstår precis varför... .-))) Sanslöst gott!

 Olive bar. har sin hemvist i Kville saluhall på Hisingen. 

LISEBERGS LUSTGÅRDAR

Till sist men inte minst: Den totala paradoxen: En  prunkande oas med urgamla ekar, grönskande kullar mitt i ångestvrålen från människor som åker parkens hisnande attraktioner.
Kan man stänga av dessa ljud? Går det att sitta och njuta av denna, i övrigt rofyllda del av Liseberg? Jo, jag tyckte det. Fler borde hitta hit. Nästa år blir det en storsatsning i Lustgården som kommer att erbjuda en hel promenad på en halv dag. Det ni!


KNÔ DIG  I KÖN TILL LISEBERG!


Göteborg är visionärernas och kreatörernas förlovade stad!


 Ha det gott!

10 kommentarer:

 1. När jag ser det här så saknar jag verkligen Göteborg! Ni slår Stockholm med flera hästlängder!
  Är det det "hipster" betyder? Då känner jag en eller annan!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per en av många definitioner. Den här passade mig ;-)

   Radera
 2. Låter som en helt fantastisk dag! Vilka intryck. Och måste säga, golvtapet, underbar idé - men undrar om den håller så vidare värst?

  SvaraRadera
 3. Vilken omfattande utställning - va roligt! Säger som Laila; ni slår oss i Stockholm med hästlängder!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Vilket underbart väder ni fick dagen till ära :) Har inte varit på Lisebergs trädgårdsdagar på flera år, tycker det har tappat lite av sin forna glans. Men Liseberg som stadspark/nöjespark är underbar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Kan inte annat än bli sugen att besöka stället efter dina bilder och ord:)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 6. kul att träffa dej! Två människor ser alltid olika :) Den fina cykeln såg jag faktiskt inte...

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar Lustgård! Den gillade jag...och jag gillar också Göteborg TROTS att jag är infödd Stockholmare!!
  Kan bero på en magisk upplevelse när SV.Bonsaisällskapet hade sitt årsmöte förlagt dit för en 20 år sen. Samtidigt var det Jazzfestival, så alla medlemmar utom jag och min kusin gick hem efter en totalt misslyckad båttur ("maten" - frysta räkor - kom in på hemväg), medan Monica och jag snackade in oss med musiker och ett bröllopssällskap som bodde i båtar i hamnen.
  Vi kom hem halvfem på morgonen, trötta - nyktra - och väldigt nöjda med kvällen/natten. Dagen efter var det årsmöte kl 09.00, men det gick bra det med!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 8. Jag har inte sett mycket alls av er vackra stad. Botan har jag varit i och Trädgårdsföreningen tar jag alltid en prommis och fika i. Men att Liseberg har nåt för mig, det visste jag inte!! Fastjag förstår att det är vid ett visst tillfälle och inte nästa vecka när jag kommer ! Dock får jag ju ändå fantastisk fin trädgårdsinspiration av att träffa dig och Marta och se hennes trädgård :)

  Kram

  SvaraRadera
 9. Vad kul att få se bilder från mässan. Jag brukar besöka den, men i år blev det inte. Liseberg är annars fantastiskt bara att flanera där är mycket speciellt.
  Tack för fint fångade foton.
  Ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera